CGO: Ženama u Crnoj Gori potrebni funkcionalniji mehanizmi zaštite od nasilja

"Dodatno, Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru daje 55 od 100 bodova, što Crnu Goru stavlja znatno ispod prosjeka EU, a to ilustruju i brojne nejednakosti u različitim sferama", kazala je Marinović

1095 pregleda 0 komentar(a)
Marinović, Foto: CGO
Marinović, Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO), na Međunarodni dan žena, ukazuje na krajnje zabrinjavajući rast broja slučajeva nasilja nad ženama i, kako navode iz te NVO, potrebu hitnog sistemskog rada na zaštiti žena i djevojčica, prevenciji nasilja, oštrijem kažnjavanju nasilnika, ali i na osudi sve prisutnije mizoginije, a posebno prema ženama u javnoj sferi, poručila je Maja Marinović, saradnica na programima CGO.

U saopštenju iz CGO-a podsjeća da brojna istraživanja, među kojima je i istraživanje te nevladine organizacije iz 2021. godine, opominju da većina građana i građanki, tačnije skoro dvije trećine (63%), smatra da rodna ravnopravnost nije postignuta u Crnoj Gori.

"Dodatno, godinama unazad podaci iz istraživanja ukazuju i da se neki segmenti građanske svijesti sporo i teško mijenjaju, pa je tako dominatna većina (iznad 70%) stava da je glavna uloga žene u društvu da bude dobra supruga i majka. Prema podacima Uprave policije, tokom januara 2022.godine, gotovo svakog dana jedna je žena bila žrtva nasilja u porodici, a tri femicida koja su se u Crnoj Gori se dogodila u četiri mjeseca predstavljaju alarm za nadležne institucije da se moraju više angažovati u sprječavanju nasilja", navodi Marinović.

Ističe da sve učestaliji govor mržnje i mizoginija prema ženama u društveno-političnoj sferi otkrivaju, kako navodi, "posljedice neizgrađene kulture dijaloga i nnerazumijevanja koncepta ljudskih prava."

"Tolerisanje takvih ponašanja, koje je u godini za nama bilo naglašeno, opasan je vid legitimisanja klime nasilja nad ženama", poručila je Marinović.

U saopštenju se navodi da posljednji Izvještaj Evropske komisije (EK) za Crnu Goru konstatuje "nedostatke u primjeni rodnih politika, manjak svijesti i posvećenosti od strane institucija, kao i nedovoljnu koordinaciju među nadležnim institucijama."

"Dodatno, Indeks rodne ravnopravnosti za Crnu Goru daje 55 od 100 bodova, što Crnu Goru stavlja znatno ispod prosjeka EU, a to ilustruju i brojne nejednakosti u različitim sferama", kazala je Marinović.

Iz CGO podvlače da borba protiv nasilja nad ženama treba da bude borba svih nas te da "rodna neravnopravnost ukorijenjena u kulturološkim normama i predrasudama stvara nevidljive prepreke u sprovođenju politika i zakona koji treba da omoguće jednakost i atmosferu netolerisanja nasilja."

"Stoga, pozivamo nadležne institucije da ulože napore u ostvarivanju rodne politike i ljudskih prava, a naročito u davanju odlučnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i podršku ženama žrtvama nasilja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: