Tvrdnje Žižića ne odgovaraju dokumentaciji

Protivnici projekta na Skočiđevojci tvrde da za urbanističke parcele drugačije piše na sajtu Vlade

5534 pregleda 38 reakcija 4 komentar(a)
Protest mještana na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović
Protest mještana na Skočiđevojci, Foto: Vuk Lajović

Izjava glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića o angažovanju svjetski priznatog arhitekte Karlosa Feratera iz Barselone ne odgovara dostupnoj dokumentaciji - idejnim rješenjima objavljenim na zvaničnom sajtu vlade za urbanističke parcele 1 i 2 u zahvatu UP-a TN Skočiđevojka.

To se navodi u reagovanju Mjesne zajednice Petrovac, koju potpisuje članica Savjeta te MZ Tamara Goliš. U reagovanju se navodi da ni nakon 14 dana od kada je MZ “Reževići” poslala zahtjev, od gradonačelnika Budve Marka Carevića nije stigao odgovor da li je Opština učestvovala u postupku donošenja rješenja Glavnog gradskog arhitekte za saglasnost na idejna rješenja na Skočiđevojci.

Žižić reagovao je na optužbe iznesene na skupu mještana Paštrovića i naveo da je idejno arhitektonsko rješenje na koje je data saglasnost rađeno je prema urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdao Sekretarijat za održivi razvoj i urbanizam Opštine, a koji su napravljeni na osnovu važećeg planskog dokumenta - urbanističkog projekta Turističko naselje Skočiđevojka, koji je izradio Montenegroprojekt d.o.o. na osnovu Odluke Opštine Budva, još 2009. godine. Kazao je da je da se zbog atraktivnosti lokacije, do idejnog rješenja mora doći kroz međunarodni konkurs ili angažovanjem arhitektonskog biroa koji posjeduje Prickerovu ili RIBA nagradu i da se investitor opredijelio za drugu mogućnost i angažovao poznatog španskog arhitektu iz Barselone, Karlosa Feratera, dobitnika RIBA nagrade 2011.

”Na naslovnoj strani 2 Idejna rješenja, kao autor idejnih rješenja naveden je Borja Ferater, Founding partner Office of Architectura in Barselona”, a ne Karlos Ferater, kako je naveo Glavni državni arhitekta. Na pečatu svih grafičkih priloga navedeni autor idejnih rješenja je Borja Ferater. Ugovor između vlasnika predmetniih parcela, KDP Promition and Investments Limited sa Kipra, i arhitektonskog biroa Office of Architecture in Barselona potpisuje takođe Borja Ferrater. Pomenuti ugovor je na engleskom jeziku bez odgovarajućeg prevoda, što nije u skladu sa članom 9 Zakona o upravnom postupku kojim je propisano da se postupak vodi na crnogorskom jeziku. Na osnovu dostupne objavljene dokumentacije navedeni autor idejnog rješenja ne ispunjava UP-om propisani uslov za izostanak sprovođenja međunarodnog konkursa za predmetnu lokaciju, odnosno nije dobitnik RIBA ili Prickerove nagrade.

Direktorat glavnog državnog arhitetkte je dana 28. 12. 2021. godine izdao Rješenje broj 09-1875/5, kojim je data saglasnost “KDP Promition and Investments Limited” dio stranog društva iz Podgorice, na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju turističkog kompleksa kategorije 5* na urbanističkoj parceli 1 u zahvatu UP-a Turističko naselje Skočiđevojka u Reževićima, Opština Budva. U pomenutom rješenju, na stranici 5 navedeno je sledeće: ‘Konstatovano je da je zadovoljen uslov angažovanja arhitekte dobitnika RIBA nagrade, te se, shodno odluci Opštine Budva i nadležnog organa - Ministarstva, ne sprovodi Javni međunarodni konkurs.

Na isti način je formulisana konstatacija i u Rješenju glavnog državnog arhitekte broj 09-2229/5-2021 od 11. 02. 2022. godine za urbanističku parcelu 2 u zahvatu UP-a Turističko naselje Skočiđevojka.

U predmetnim rješenjima nije naveden precizan donosilac odluka, broj i datum donošenja Odluke Opštine Budva i Odluke Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizama, da nije potrebno sprovesti međunarodni konkurs, a iste nisu objavljene na zvaničnom sajtu Vlade uz ostalu dokumentaciju”, navodi se u reagovanju koje potpisuje Goliš.

Bonus video: