Zarađivali i kao odbornici i kao bivši funkcioneri

ASK smatra da su tivatski DPS i HGI funkcioneri Siniša Kusovac, Ivan Novosel, Ilija Janović i Adrijan Vuksanović nezakonito godinu dana uzimali pare iz opštinske i državne kase

2531 pregleda 5 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Tivat, Foto: Sinisa Lukovic
Sa jedne od ranijih sjednica SO Tivat, Foto: Sinisa Lukovic

Četvoro funkcionera tivatskih DPS i HGI su u periodu od godinu dana nezakonito primali nadoknade u visini funkcionerske plate koju su primali na funkcijama koje su u lokalnoj ili državnoj vlasti, obavljali do parlamentarnih i lokalnih iznora 30. avgusta 2020.

To je rezime mišljenja Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koje je dato na traženje Opštine da se utvrdi da li su bivši visoki lokalni funkcioneri, odnosno poslanici u bivšem sazivu Skupštine Crne Gore, mogli da godinu dana primaju naknadu u visini posljednje svoje funkcionerske plate, nakon što im je prestao mandat, a s obzirom na to da su oni u međuvremenu obavljali funkcije odbornika u aktuelnom saziovu SO Tivat i na tim funkcijama primali odborničke nadoknade.

Riječ je o bivšem predsjedniku Opštine Tivat Siniši Kusovcu (DPS), bivšem predsjedniku lokalnog parlamenta Ivanu Novoselu (DPS), nekadašnjem potpredsjedniku Opštine Iliji Janoviću (HGI), te poslaniku u bivšem sazivu Skupštine Crne Gore Adrijanu Vuksanoviću (HGI).

Kusovcu je prestao mandat gradonačelnika 16. oktobra 2020. kada ga je dužnosti razriješila nova vladajuća većina u Tivtu koju su činile građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat. Novoselu je mandat prestao 28. septembra 2020. kada ga je na čelu lokalnog parlamenta, voljom nove vladajuće većine, naslijedio Andrija Petković (BF). Janović je ostavku na mjesto potpredsjednika tivatske Opštine, zbog nespojivosti funkcija jer je u međuvremenu izabran za odbornika, podnio 5. oktobra 2020, dok je Vuksanoviću poslaniki mandat u bivšem Skupštine Crne Gore okončan 23. septembra 2020. jer je HGI na izborima 30. avgusta te godine, ostala ispod cenzusa i izgubila parlamentarni status.

Sva četvorica su, međutim, nadležnim tijelima Opštine Tivat, odnosno Skupštine Crne Gore, odmah po prestanku funkcije, pozivajući se na član 36 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, podnijeli zahtjeve da im se narednih godinu dana po smjeni, nastavi isplata punih zarada na što po tom propisu, imaju pravo. Međutim, Kusovac, Novosel, Janović i Vuksanović su u međuvremenu stupili na nove javne funkcije jer su nakon lokalnih izbora 30. avgusta 2020. postali odbornici u aktuelnom sazivu SO Tivat i za taj rad su primali odborničke nadoknade.

Opština Tivat ispoštovala je zakonsku obavezu i trojici bivših visokih gradskih čelnika nastavila je da do kraja septembra, odnosno sredine oktobra prošle godine, redovno isplaćuje plate koje su oni ranije imali na funkcijama predsjednika i potpredsjendika Opštine, odnosno predsjednika lokalnog parlamenta. Isto je učinila i Skupština Crne Gore u slučaju bivšeg poslanika Vuksanovića.

Opština Tivat je, međutim, pred kraj prošle godine od Agencije za sprečavanje korupcije tražila da se izjasni da li su Kusovac, Novosel, Janović i Vuksanović mogli primati ove nadoknade, u situaciji kada istovremeno kao izabrani odbornici u aktuelnom sazivu SO Tivat, na toj funkciji primaju odborničku nadoknadu. Lokalna uprava je to radila motivisana ranijim mišljenjem ASK da dotadašnji direktor Direkcije za investicije Opštine Tivat Budmir Cupara (NP) koji je podnio ostavku na tu funkciju i zatražio da u narednih godinu dana prima nadoknadu u visini direktorske plate, nema pravo na tu naknadu ukoliko odluči da se, kao što je to Cupara tada i namjeravao da uradi, vrati na mjesto odbornika u lokalnom parlamentu i tamo prima odborničku nadoknadu. Stoga je Opština Tivat tražila od ASK da im da tumačenje da li se to odnosi i na bivše lokalne i državne funmcionere, a koji su od izbora 30.avgusta 2020, na pozicijama odbornika u lokalnom parlamentu –Kusovca, Novosela, Janovića i Vuksanovića.

”Ukoliko se radi o licima koja su profesionalno obavljala funkciju i koja imaju pravo da nakon prestanka funkcije, jednu godinu primaju naknadu u visini zarade koju su primali u posljednjem mjesecu prije prestanka funkcije uz odgovarajuće usklađivanje, navedeno pravo prestaje prije utvrđenog roka ako korisnik, između ostaloga, bude izabran, imenovan ili postavljen na drugu funkciju na osnovu koje ostvaruje zaradu”, piše u mišljenju ASK donesenom 10. januara ove godine, a koje je tek nedavno dostavljeno Opštini Tivat.

To u praksi znači da su Kusovac, Novosel, Janović i Vuksanović nezakonito 12 mjeseci primali svoje pune funkcionerske plate, jer su u međuvremenu sva četvorica bili odbornici u novom sazivu SO Tivat i na tom novim funkcijama ostvarivali zaradu u visini odborničke nadoknade, a koja u Tivtu u prosjeku iznosi oko 300 eura mjesečno. Stoga proizlazi da je Ivan Novosel nezakonito iz gradske kase Tivta u godini nakon napuštanja funkcije predsjednika SO, uzeo 15.780 eura neto, Kusovac 14.820 eura neto, a Janović 12.492 eura neto, dok je Vuksanović na isti način nezakonito iz državne kase dobio oko 17.400 eura. Ostaje da se vidi da li će ASK ili drugi nadležni državni organi sada tim povod nešto preduzetim protiv ovo četvoro tivatskih javnih funkcionera te da li će ovih ukupno preko 60.000 eura javnog novca koje su neosnovanio prihodovali, biti vraćeno u opštinsku, odnosno državnu kasu.

Bonus video: