Razgovore zakazali, Katnića odbili

Za 18. mart dogovorena sjednica Tužilačkog savjeta na kojoj će intervjuisati kandidate za glavnog specijalnog tužioca

9178 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic
Detalj sa sjednice Tužilačkog savjeta, Foto: Luka Zekovic

Izbor novog glavnog specijalnog tužioca ulazi u završnu fazu jer je predsjednica Tužilačkog savjeta Maja Jovanović za sljedeći petak - 18. mart zakazala sjednicu na kojoj će biti obavljeni intervjui sa kandidatima sa konačne liste - Vladimirom Novovićem, Milošem Šoškićem, Sašom Čađenovićem i Miladinom Joksimovićem.

Vršiteljka dužnosti vrhovnog državnog tužioca, prema članu 21 Zakona o SDT-u, dužna je da nakon obavljenih intervjua podnese pisani obrazIožen predlog za izbor GST-a Tužilačkom savjetu, tako da će se, najvjerovatnije, tek krajem marta ili početkom aprila, saznati ko će biti nasljednik dugogodišnjeg rukovodioca Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

”Moram da se upoznam sa materijalom, tako da ni načelno ne mogu da odgovorim kada će biti zakazana nova sjednica”, odgovorila je Jovanović na pitanje člana TS-a Andreja Milovića, kojeg je zanimalo kada će moći da glasaju o predlogu za novog GST-a.

Tužilački savjet bira GST-a većinom glasova ukupnog broja članova. Ukoliko TS na toj sjednici ne izabere predloženog kandidata za GST-a ili možda vršiteljka dužnosti VDT-a ne predloži nijednog od kandidata, javni oglas će se ponoviti.

ODBILI ZAHTJEV KATNIĆA

Tužilački savjet odbio je zahtjev donedavnog glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da obustave primjenu odluke tog tijela od 17. februara, kada mu je konstatovan prekid mandata na osnovu obavještenja Fonda PIO, jer je ispunio uslove za starosnu penziju.

Protiv Katnićevog zahtjeva bili su članovi TS-a Filip Jovović, Stevo Muk, Miloš Vuksanović, Andrej Milović, Borivoje Đukanović i članovi iz reda tužilaštva Nikola Samardžić, Maja Jovanović i Tatjana Begović.

Za odlaganje odluke o prekidu funkcije glasale su samo tužiteljke Sanja Jovićević i Đurđina Ivanović, dok je ugledni pravnik Siniša Gazivoda bio je uzdržan, zato što je tražio i izuzeće kada je donijeta odluka o prekidu funkcije Katniću.

Sa sjednice
Sa sjednicefoto: Luka Zeković

Ugledni pravi Filip Jovović je naglasio da bi se fokusirao samo na zahtjev za obustavu odluke, jer je tužba obimna, a rok teče...

”Katnić je navodio neke od razloga za tužbu, te zašto smatra zašto je odluka TS-a nezakonita. U članu 144 Zakona o upravnom postupku propisano da rješenje donijeto u upravnom postupku izvršava se kad postane izvršno, a da prvostepeno rješenje postaje izvršno dostavljanjem stranci ako žalba ne odlaže izvršenje. S obzirom da je Zakonom o državnom tužilaštvu odluka TS-a konačna, dakle, ovo rješenje je izvršno. S obzirom da je rješenje o prestanku funkcije, a da bi bilo izvršno trebalo bi da bude objavljeno u Službenom listu, a ta odluka je i objavljena. To bi značilo da odluka - izvršna. U tom smislu, ova odluka ne bi mogla da bude odložena iz razloga jer je već izvršna, a ukoliko bi TS donio odluku, odnosno, iskazao namjer da to učini to ne bi mogao da učini bez donošenja nove odluke kojom bi se opet razmatrala ista pravna stvar. Nije ispunjen ni elementarni uslov, jer ne postoji nepopravljiva šteta, jer u pravnom smislu ta nepopravljiva šteta, ona se uzima kao pojam naknade štete. Prva posljedica naknade štete je uspostavljanje stanja prije donošenja štetne odluke, dok zakon predviđa ako to nije moguće onda se određuje novčana naknada. Prema mišljenju, koje prihvata Zakon o upravnom postupku, nenadoknadiva, odnosno nepopravljiva šteta bi postojala tek u slučaju da nije moguće ostvariti nijedan od vidova naknade štete. Ukoliko bi Upravni sud utvrdio da je odluka TS-a nezakonita, opet to ne znači da Katnić ne bi mogao ostvari drugi vid naknade štete, a to je isplata novčane naknade. Zato smatram da ne postoje uslovi iz člana 155, te smatram da TS treba da ovaj zahtjev odbije”, obrazložio je Jovović.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević je naglasila i ponovila stav sa ranijih sjednica da je “Tužilački savjet dao sebi više prava nego što mu po zakonu pripada”, te je zbog toga podržala predlog zahtjeva bivšeg šefa da se odloži primjena odluke o prestanku funkcije.

Tvrdnje tužiteljke Jovićević, kao i tokom ranijih sjednica, podržala je i članica TS-a Đurđina Ivanović naglašavajući da je to tijelo samoinicijativno odlučivalo, a da prije toga nijesu dobili obavještenja rukovodilaca tužilaštava, već su to uradili na osnovu obavještenja Fonda PIO.

Predstavnik NVO u TS-a Stevo Muk da je “danas i u procesnom i materijalnom smislu još više siguran da su odlučili pravilno”.

Tužilački savjet će stav da odbiju zahtjev Katnića vratiti Upravnom sudu, koji nakon što dobije od njih i izjašnjenje o tužbi, imati pravni osnov da uzmu u rad tužbu smijenjenog GST-a, koju je dostavio 25. februara, dan nakon što je od Sekretarijata TS-a dobio rješenje o prestanku funkcije.

Dugogodišnji GST je time što se prvo zahtjevom obratio Upravnom sudu, pa tek onda Tužilačkom savjetu, sam sebi pravnim previdom osujetio mogućnost da o njegovom zahtjevu za obustavu odluke TS-a stav donese vijeće Upravnog suda, te da ga možda vrate u fotelju GST-a.

TS je juče oformio brojne komisije unutar tog tijela, kako bi imali pravni okvir za rad.

Šoškić kroz “iglene uši”

Specijalni tužilac Miloš Šoškić bukvalno je kroz “iglene uši” prošao kao kandidat na konačnu listu Tužilačkog savjeta jer je član tog tijela Andrej Milović uočio da je njegova zvanična prijava za mjesto GST-a - nepotpisana.

Tada su reagovale predsjednice TS-a i sekretarka TS-a Tatjana Topalović, koje su objasnile da je Šoškić lično predao dokumentaciju, te samo treba naknadno da ga pozovu da potpiše prijavu.

Advokat i član TS-a Borivoje Đukanović kazao je da bi se u praksi prevenirale moguće zloupotrebe onda se nepotpune prijave, odbacuju.

”Zvanična prijava na oglas ne bi mogla pravno da egzistira ako nema potpisa. Ali ako vi kažete da je on to lično predao, te da je to bio previd oko potpisa, onda prihvatamo dokumentaciju”, kazao je Đukanović.

Predsjednica TS-a saopštila je to tijelo konstatovalo da je prijava bivšeg predsjednika Ustavnog suda i dekana Pravnog fakulteta Blagote Mitrića - nepotpuna (nije priložio dokument o položenom pravosudnom ispitu), te da je i korisnik penzije...

Bonus video: