Broj zaposlenih biće manji za trećinu?

U opštinskom preduzeću trenutno radi 165 stalno zaposlenih i 30 na određeno vrijeme, a direktor Saša Ječmenica tvrdi da bi moglo da radi i sa 130 radnika

2300 pregleda 1 komentar(a)
Dio opreme Čistoće, Foto: Goran Malidžan
Dio opreme Čistoće, Foto: Goran Malidžan

Broj zaposlenih u pljevaljskom preduzeću Čistoća mogao bi da se smanji za trideset odsto, tvrdi direktor tog preduzeća Saša Ječmenica.

”Po sistematizaciji nemamo viška zaposlenih, ali nabavkom mehanizacije i planiranim aktivnostima za naredni period stvorili smo uslove da možemo da radimo sa 30 odsto manje zaposlenih. Ja sam to redovno isticao za skupštinskom govornicom i ukazivao na potrebu da se preglomazni javni sektor, kome i mi pripadamo, racionalizuje”, kazao je Ječmenica Pljevaljskim novinama.

Istakao je da je u posljednjih nekoliko godina u nabavku mehanizacije uloženo oko 800.000 eura.

”Mi smo prvo ulagali u mehanizaciju za zimsko održavanje grada jer se postavljalo pitanje da li je uopšte moguće sa dotrajalom mehanizacijom obavljati ove poslove, te smo kroz nabavku dva velika snjegočistača marke Unimog i dva mala koja služe za održavanje trotoara i šetališta na nov način, značajno povećali kvalitet komunalne usluge na području grada, a veliki snjegočistači su se pokazali kao jako efikasni za pružanje ispomoći na seoskom području. To znaju naši građani, naročito na potezu od Trlice do Srdanovog groba, gdje praktično redovno održavamo tu trasu. Zatim smo za održavanje ulica nabavili dvije mašinske čistilice, novu kombinovanu mašinu jer nam je stara izgorjela u požaru, dva traktora za Zelenilo, za potrebe održavanja javne rasvjete dizalicu sa visinskim dohvatom od 16 metara, auto-koš za odvoz krupnog otpada. Nabavljen je i auto-smećar sa dohvatnom rukom za pražnjenje polupodzemnih kontejnera. Dobili smo od Opštine utovarnu kašiku, koja će služiti za održavanje deponije Jagnjilo, da bismo je doveli u prihvatljivo dobro stanje. Investirali smo i u jedan kamion, kiper, tako da će te dvije mašine tokom ovog i narednog mjeseca biti angažovane na takozvanom presvlačenju deponije... Takođe očekujemo da nam stigne i druga cisterna, tako da će fapovi iz 1975. godine konačno napustiti ulice Pljevlja”, kazao je Ječmenica.

On je naveo da su polupodzemni kontejneri postavljeni na tri lokacije, te da će već početkom marta imati isporučene takve kontejnere za još deset lokacija.

”Cilj nam je da u narednom dvogodišnjem periodu sakupljanje otpada u užem gradskom jezgru pređe na sistem polupodzemnih kontejnera koji će našu okolinu učiniti znatno urednijom, jer nema prosipanja otpada, širenja neprijatnih mirisa. Radi se o jako skupoj investiciji, i smatramo da je neophodno edukovati građane kako ne bi došlo do zapaljivanja. U zimskom periodu ćemo pored ovih kontejnera postavljati i metalne za odlaganje pepela, a oni koji se budu nesavjesno ponašali moraće da odgovaraju”, rekao je Ječmenica.

On je kazao da je posljednjih godina stabilizovano poslovanje preduzeća, a u prošloj godini ostvarili su rekordnu dobit od 200.000 eura. Očekuje i da će zaostali poreski dug do kraja godine izmiriti u cjelosti.

Ječmenica tvrdi i da se za godinu rada Parking servisa u okviru Čistoće pokazalo da je ta radna jednici samoodrživa.

Najavio je i postavljanje platomata na gradskom šetalištu koji će omogućiti građanima plaćanje dažbina prema lokalnim javnim preduzećima i opštini.

U toku je i izrada aplikacije putem koje će korisnici plaćati uslugu parkiranja umjesto slanja SMS poruka.

Bonus video: