Prebili bi dug zbog stubova na imanju

Porodica Bojić duguje za struju više od 6.000 eura, ali traži poravnanje zbog navodne štete pričinjene na njihovoj imovini, iz CEDIS-a poručuju da to nije moguće...

2596 pregleda 4 komentar(a)
Strujne žice u krošnji drveća, Foto: Privatna arhiva
Strujne žice u krošnji drveća, Foto: Privatna arhiva

Porodica Bojić iz kolašinskog sela Bare tvrdi da je riješena da ne plati dug za struju, sve dok Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ne pristane na kompenzaciju ili izmjesti stubove dalekovoda sa njihovog imanja.

Kako je “Vijestima” ispričala Slavica Bojić, zahtijevaju da im CEDIS, umjesto naknade za korišćenje i štetu nanijetu imanju, “oprosti” dug. Od toga ih, kaže, neće odvratiti ni činjenica da je njenom suprugu Miomiru dosuđena zatvorska kazna zbog neovlašćene potrošnje električne energije.

”Nijesmo krali struju, već je sve išlo na brojilo koje se vodilo na ime muževe pokojne majke. Međutim, oni su nama odnijeli brojilo, poslije čega smo se priključili na mrežu, jer drugog načina nijesmo imali. CEDIS je tužio mog muža i on je odležao mjesec dana kućnog pritvora. To je za njega bio ogroman šok, jer nikad ništa nije učinio nepošteno. Bojim se za njegovo psihičko zdravlje, naročito što je, prije nekoliko dana, stigla i nova presuda. Ponovo je kažnjen zatvorom. O jadu su nas zabavili iz CEDIS-a. Kad su odnijeli brojilo, više puta smo molili i pisali zahtjeve da ga vrate kako bismo se regularno priključili na mrežu”, tvrdi Slavica.

U CEDIS-u tvrde da ne postoji pravni osnov da se udovolji zahtjevu. Objašnjavaju da Bojić status regularnog korisnika može dobiti jedino izmirenjem cijelog duga.

”Ne postoji pravno uporište za kompenzaciju iznosa od preko 6.000 eura, koji je na predmetnom pretplatnom broju obračunat po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije. Zbog toga su podnešene dvije krivične prijave u skladu sa članom 239 KZCG i donešena jedna pravosnažna presuda, uz dodatno obrazloženje da predmetna elektromreža nije postavljena od strane CEDIS-a”, rekli su “Vijestima” u toj kompaniji.

Navode da je Bojić isključen sa elektrodistributivne mreže, “u skladu sa propisima, po osnovu duga za utrošenu električnu energiju 6. oktobra 2015. godine”.

”U cilju sprečavanja ponovnog, nelegalnog priključenja na mrežu nadležna ekipa je demontirala napojni kabl i brojilo. Međutim, korisnik je izvršio samovoljno priključenje mimo mjernih uređaja, što je uslovilo i stvaranje duga po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije, koji na predmetnom pretplatnom broju trenutno iznosi 6.479 eura... Na imovini g-dina Bojića se nalazi pet drvenih stubova... koji prema dokumentaciji Sektora za održavanje, nisu postaviljeni od strane CEDIS-a”.

Tvrde i da je Bojić “u kontinuitetu onemogućavao pristup elektromreži radi zamjene stubova i rasijecanja trase”.

Poručuju mu da “prihvati obaveze prema CEDIS-u, budući da proizilaze iz zakona i ostalih propisa”. Tako će, objašnjavaju, omogućiti sanaciju mreže i bezbjedno napajanja električnom energijom, ali i “spriječiti dalje komplikovanje situacije u pogledu mogućih negativnih zakonskih i finansijskih posljedica”.

Slavica Bojić kaže da je njen suprug bolestan i “vezan za krevet”, da je nezaposlen i da su im jedini prihodi od poljoprivrede.

Tvrdi da dug ne mogu platiti, ali i da mogu da smatraju da to nije pravedno, s obzirom da je CEDIS “uzurpirao njihovu imovinu”.

Upozorava da je niskonaponska mreža do njihove kuće “u očajnom stanju, te ugrožava imovinu i ljude”.

Više puta, tvrdi ona, obraćali su se CEDIS-u da povede računa o tom dijelu infrastrukture, ali ništa nije urađeno.

Upozoravali su, kaže Slavica, i na stanje dijela dalekovoda ka Prekobrđu, koje je na njihovom imanju.

Priča da CEDIS, “krijući”, krči trasu dalekovoda preko njihovog imanja i “ostavljaju lom i haos”.

”Na niskonaponskoj liniji, koja ide ka našoj kući, 25 godina niko ništa nije popravio, osim mog muža. On je sjekao grane voćki koje smetaju. Više se ni to ne može, jer su žice ‘urasle’ u grane. Mnogo smo zahtjeva od 2016. poslali, ali se niko nije obazirao na to da se povede računa o toj liniji, a upozoravali smo da će neko poginuti”.

Ona je pokazala kopije zahtjeva kojim su tražili da CEDIS povede računa o niskonaponskoj mreži do njihove kuće i za vraćanje brojila.

Iz dopisa CEDIS-u vidi se da su Bojići upozoravali i na dotrajalost dalekovoda, čiji je dio na njihovom imanju, a u posljednjem Miomir zahtijeva da “prebiju” dug.

”Molim vas da mi vratite brojilo, koje je skinuto i odneseno, a nakon uvida u analitičku karticu i postojeći dug... kompenzujemo sa naknadom za korišćenje mog zemljišta za vaše potrebe, što bi se realizovali potpisivajem ugovora. Tako bih, od tog trenutka, bio regularno priključen na elektrodistributivnu mreži i redovno izmirivao svoje obaveze za utrošenu električnu energiju”, napisao je Bojić CEDIS-u krajem februara.

On podsjeća da ta kompanija s njim nije sklapala nikakav ugovor o korišćenju imanja, da nije tražena njegova dozvola i da mu nije plaćena naknada.

Bojić je obavijestio CEDIS da “žice dodiruju grane voćnjaka i drveća na imanju, pa predstavljaju opasnost i za članove porodice i za mještane”.

Bonus video: