CGO: Nedovoljna svijest potrošača o ličnim pravima, nadležni organi da posvete pažnju informisanju građana i građanki

Odlučnost institucija u borbi protiv svih oblika kršenja Zakona o zaštiti potrošača i vezanih propisa, ali i neselektivno suzbijanje sive ekonomije, može ohrabriti građane i građanke da prijavljuju povredu prava garantovanih Ustavom i zakonima

2101 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Centar za građansko obrazovanje
Ilustracija, Foto: Centar za građansko obrazovanje

Povodom 15. marta Svjetskog dana prava potrošača, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na, kako navode, nizak stepen poštovanja ovih prava u Crnoj Gori.

U saopštenju poručuju da, "iako zakonski dobro uređeno, ovo pitanje prati nedovoljna svijest potrošača o sopstvenim pravima, ali i nedjelotvornost mehanizama za njihovu zaštitu."

"Donosioci odluka i organi nadležni za kontrolu poštovanja zakona u ovoj oblasti morali bi posvetiti više pažnje informisanju građana i građanki o njihovim pravima, trgovaca o njihovim obavezama, kao i pravovremenom i efektivnom sankcionisanju svih kršenja zakona", poručili su iz CGO.

Zaključuju da odlučnost institucija u borbi protiv svih oblika kršenja Zakona o zaštiti potrošača i vezanih propisa, "ali i neselektivno suzbijanje sive ekonomije, može ohrabriti građane i građanke da prijavljuju povredu prava garantovanih Ustavom i zakonima CG."

Bonus video: