Mladić iz Lipovske Bistrice pravi majstorske slike planina

Kolašinac se već sedam godina trudi da usavrši talenat. Prvi profesionalni aparat marke “soni” dobio je 2011. godine
226 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2017. 14:14h

To što živi u selu okruženom masivima Sinjajevine, Komova, Vratla i Vučja bilo je možda i presudno da kolašinski srednjoškolac Vedran Vujisić izabere da “jezikom” fotografije pokaže šta ga ga fascinira, inspiriše, šta mu je važno i čemu teži.

Nekoliko mjeseci prije punoljetstva u rodnom Kolašinu i srednjoj školi “Braća Selić”, čiji je učenik, imao je prvu samostalnu, a nedavno je učestvovao i na kolektivnoj izložbi mladih sjevera u Mojkovcu. Iza njega je skoro sedam godina truda da usavrši talenat za fotografisanje. Pred njim su, kaže, decenije tokom kojih će se potruditi da dostigne maksimum.

“Umjetničkom fotografijom se bavim aktivno od 2011. godine. Još kao dječak sam zavolio fotografiju. Prve fotografije sam napravio starim porodičnim analognim aparatom i tako je počela da se učvršćuje povezanost sa fotografijom, povezanost sa željom da sačuvam od zaborava neki trenutak. Uvijek me privlačila priroda, najviše pejzaži i živopisni krajolik koji mi je na dohvat ruke. Živim u Lipovskoj Bistrici, okružen planinskim masivima, pa sam upravo to poželio prvo da zabilježim”.

Nije to, sjeća se, u početku oduševilo njegovu porodicu, trošio je mnogo “filma” namijenjenog za porodična okupljanja, slavlja. Međutim, Vedranovi roditelji ubrzo su shvatili da je veza njihovog sina sa fotoaparatom posebna i da stvara ljepotu, pa su mu kada je imao 11 godina kupili i prvi profesionalni aparat marke ,,soni”. Samouk je Vedran naučio mnogo, a najviše su mu pomogli priručnici “Digitalna fotografija” Skota Kelbija.

“Kasnije, kad sam dobio pristup internetu, povećava se dostupnost podacima i različitoj literaturi. Ranije je fotograf bilo cijenjeno zanimanje, fotograf je morao znati pravila kadriranja, da podesi ekspoziciju, otvor blende i ostalo. Uzori su mi bili mnogobrojni svjetski fotografi, ali i fotografi iz regiona. Sa oduševljenjem sam posmatrao njihove fotografije i maštao o tome kako bi bilo lijepo da i ja jednog dana mogu uraditi nešto slično”, priča Vedran , koji je saradnik u “Kolašinskim novostima” i zvanični fotograf na Premium košarkaškom kampu Kolašin 2017.

Sa savremenim telefonima i digitalnim fotografijama može se, kaže on, napraviti pristojna fotografija i bez previše talenta. Međutim, “da bi se napravila dobra fotografija potrebno je mnogo više od pritiska na okidač fotoaparata.

“Fotografija se ne pravi “klikom”, već postoji određena procedura obrade koja slijedi nakon fotografisanja, što znači još posla koji ostali u stvari ne vide. Da bi neko bio dobar fotograf, prvenstveno je potrebno da mnogo fotografiše, aparat mora postati produžena ruka fotografa, kao i svaka druga radnja to pređe u rutinu”.

Ne spori Vedran da je bitan talenat. Rukovodi se, ipak, onim da je “za uspjeh u oblasti fotografije dovoljno 10 odsto talenta, dvostruk je značaj opreme, a ostalih 70 odsto je rad i trud”. Kaže da dobrom opremom amater može napraviti “pristojne” fotografije, ali ukoliko profesionalnom fotografu date aparat iz niže ili srednje klase, on će iz njega izvući maksimum i opet napraviti fotografiju koja će izazvati divljenje kod javnosti .

“Fotograf, treba da zna gdje i zašto da “klikne”, godinama je učio kako napraviti dobru fotografiju, zna kako fotografska oprema funkcioniše i kako se u različitim svjetlosnim uslovima ponaša i kako podesiti aparat. Ipak, najvažnije je aparat nositi sa sobom kad god je moguće, jer se lako propusti neki trenutak koji traje samo par sekundi i zauvijek je izgubljen”.

Vedran onim što radi poručuje “da fotografija omogućava ono što drugi oblici umjetnosti ne mogu - da se određeni trenutak koji vidi ljudsko oko u potpunosti sačuva od zaborava. Kolašin sa okolinom, smatra Vedran , može biti neiscrpna inspiracija umjetnicima.

Umjetnici, “bilježenjem” te ljepote, s druge strane, “mogu biti od neprocjenjive koristi Kolašinu”.

Na izložbi predstavio 80 fotografija

Samostalna izložba mladog umjetnika, na kojoj je predstvio 80 fotografija, otvorena u aprilu ove godine nosila je naziv “Sa prirodom u beskraj”. Polovinom oktobra bio je jedan od mladih koji su izlagali u galeriji Centra za kulturu „Nenad Rakočević“ u Mojkovcu.

“Net active, Odred izviđača “Njegoš”-Podgorica, Ministarstvo sporta i Društvo sociologa Crne Gore su organizovali kolektivnu izložbu mladih sjevera. Iako je pristigao veliki broj radova, komisija je odabrala moje tri fotografije od kojih dvije predstavljaju Kolašin. Tamošnja publika upoznala me je kroz fotografije Manastira Morača “Nad Moračom đe uskače, skok bijeli Svetigore, pobožne su Nemanjića ruke Bogu digle dvore”, “Milka u Alpskoj dolini sela Lipovo kod Kolašina” i “Crno jezero – Gorsko oko”.

Odličan đak ,bavi se i dizajnom

Vedrana oduševljavaju “sklad i jedinstvo prirode” . Volio bi prvo da napravi fotografije svih interesantnih lokacija na sjeveru Crne Gore, jer smatra da je nepravedno zapostavljen u odnosu na primorsku regiju. Poslije toga želi da napravi fotografije i centralne regije, ali i primorija .

“Želim da me prepoznaju kao fotografa iz Crne Gore, pa će neke druge države i destinacije doći, nadam se, kasnije na red. U nekoj kasnijoj fazi svog stvaralaštva, volio bih da obiđem najveće svjetske turističke destinacije. Naročito me privlače veliki planinski vijenci, kao što su recimo Alpi, i uopšte mjesta sa netaknutom prirodom”, kaže momak, koji je odličan učenik , a bavi se još i grafičkim dizajnom, audio i video- montažom.

Galerija

Bonus video: