Iznuđena jednogodišnja dozvola za Univerzitet

Prelazno rješenje za državni Univerzitet do usvajanja novog Zakona o visokom obrazovanju košta 20.000 eura

7880 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Državni Univerzitet prinuđen je da reakreditaciju ustanove radi na osnovu aktuelnog Zakona o visokom obrazovanju, jer novi još nije usvojen, što će ga koštati oko 20.000 eura.

To je, kazao je “Vijestima” član Radne grupe za izradu novog propisa o visokom obrazovanju Predrag Miranović, jednogodišnje prelazno rješenje, do usvajanja novog akta.

Istovremeno, to znači da će nova generacija brucoša biti upisana shodno važećem Zakonu, prema modelu studiranja 3+2 (osnovne + master studije).

”Pošto nijesmo izdejstvovali da reakreditaciju Univerziteta Crne Gore radimo shodno novom zakonu, odlučili smo da je odradimo tehnički prema važećem na godinu dana. Nakon tog perioda bi se mogla raditi nova i unijeti sve izmjene ako se budu kroz zakon realizovale”, kazao je Miranović “Vijestima”.

Usvajanje novog propisa u oblasti visokog školstva kasni, a kako su “Vijesti” još u decembru prošle godine pisale, članovi Radne grupe sa univerziteta, ali i iz reda civilnog sektora ne žele da stanu iza teksta Nacrta zakona.

Prema Programu rada Vlade za 2021, Predlog zakona o visokom obrazovanju trebalo je da se nađe pred poslanicima najkasnije do kraja juna, ali je na javnu raspravu stavljen tek 4. decembra.

Sagovornici “Vijesti” još tada su kazali da mnoge sugestije nijesu usvojene, pa se tako iz teksta Nacrta zakona ne vidi jasno koji je model studiranja za buduće akademce, izbor i nadležnosti Savjeta za visoko obrazovanje, a sporne su i pojedine odredbe koje se tiču ugovora o radu nastavnika i saradnika...

Miranović je tada istakao da su glavne zamjerke to što “stalno lutamo sa modelom studiranja”, ali i da je oslabljena funkcija Savjeta za visoko obrazovanje, koji, prema njegovom mišljenju treba da bira Skupština.

Članica Radne grupe Snežana Kaluđerović iz Centra za građansko obrazovanje kazala je da je “očekivala sam da će, prije nego Nacrt ode na javnu raspravu, Radna grupa biti uvažena, dajući svoj konačan sud o tekstu zakona iza koga po pravilu autorski treba da stane”.

”Ovako, nakon bitnih rješenja oko kojih smo se kao radna grupa saglasili, a kojih nema u konačnoj verziji teksta, nemoguće je braniti ovaj Nacrt zakona tokom javne rasprave”, upozorila je ona.

I Dragica Anđelić sa Univerziteta Mediteran tada je apelovala na resor Vesne Bratić da “nakon javne rasprave zajedno razmotrimo primjedbe javnosti”.

”Mislim da bi svima trebalo biti jasno da poslije više od decenije niza promašenih ili nedovršenih rješenja u ovoj oblasti, na to više nemamo pravo. Ukoliko sadašnje predloženo zakonsko rješenje bude usvojeno, naš sistem obezbjeđenja kvaliteta u ustanovama visokog obrazovanja i dalje neće neće biti usaglašen sa evropskim,...”, ocijenila je Anđelić ranije.

Bonus video: