Ekstremni desničar iz Rusije "skrasio" se u Podgorici

Pozdnjakov je osnivač radikalne organizacije "Muška država" poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine. Iz MUP-a i ANB-a nisu odgovorili da li je njegovo djelovanje prijetnja po bezbjednost i građanski mir

13340 pregleda 11 komentar(a)
Pozdnjakov, Foto: Screenshot/Youtube
Pozdnjakov, Foto: Screenshot/Youtube

Nakon što je ruski desničar Vladislav Pozdnjakov na drušvenim mrežama objavio da se nalazi u Crnoj Gori i da planira da ostane do avgusta, nadležni crnogorski organi još nijesu saopštili da li on legalno boravi u našoj državi.

Pozdnjakov je osnivač radikalne organizacije "Muška država" poznate po ekstremnim stavovima protiv žena, LGBT zajednice i emigranata, koja je u Rusiji zabranjena u oktobru prošle godine.

U svojim objavama na internetu otvoreno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu, nazivajući vlast predsjednika Volodimira Zelenskog fašističkom.

Muk nadležnih

Povodom informacije da Pozdnjakov od marta boravi u Crnoj Gori, Radio Slobodna Evropa (RSE) je kontaktirao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agenciju za nacionalnu bezbjednost.

Od tih institucija traženi su odgovori na pitanja da li je Pozdnjakov zakonito u Crnoj Gori i da li je njegov boravak i djelovanje prijetnja po bezbjednost i građanski mir, ali odgovori nisu stigli.

Prema objavi od 14. februara na njegovom profilu na ruskoj društvenoj mreži Telegram, Pozdnjakov živi u Podgorici.

To je obznanio i snimkom sa terase stana u glavnom gradu u kojem živi:

"Živim u Crnoj Gori, u Podgorici. Tačno preko puta ove zgrade. Ova zgrada se nalazi pored trgovačkog centra 'Delta siti' i zbog toga, ako neko ima namjeru i smjelosti da mi nešto kaže prijavi, zna gdje me može naći", poručio je Pozdnjakov na ruskom jeziku svim svojim, kako ih je nazvao, neprijateljima.

Traži se objašnjenje

Aleksandar Zeković iz Građanske inicijative "21" kaže za RSE da su nadležnima dostavili video i objave Pozdnjakova na mrežama koje su nastale tokom njegovog boravka u Crnoj Gori.

Zeković smatra da javnost mora da dobije informacije o boravku Pozdnjakova:

"Vrlo je važno da javnost sazna da li su kada je on ušao u Crnu Goru i kada mu je odobren boravak sve procedure sprovedene po propisima i da li je bilo nekih radnji koje bi mogli da ocijenimo kao protivzakonite ili nedovoljne. Nevjerovatna je činjenica da je dozvoljen boravak osobi koja je čak i od Putinovog režima proglašena za vođu jedne od ekstremističkih organizacija u Rusiji. Moramo da utvrdimo da li je bilo propusta našeg bezbjednosnog sektora jer ako jeste, onda je to za veliku brigu", navodi Zeković.

On traži da nadležni odgovore na pitanje da li je Pozdnjakov prijetnja za nacionalnu bezbjednost.

Smatra da bi Crna Gora trebalo da mu otkaže dalji boravak:

"Mi smo i od Vrhovnog državnog tužilaštva kao najpozvanije institucije u ovom slučaju zatražili da provjeri da li u njegovim radnjama od kada boravi u Crnoj Gori postoji biće bilo kojeg krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Imajući u vidu njegovo dosadašnje djelovanje i činjenicu da je pravosnažno sudski zabranjena organizacija koju je predvodio, smatramo da su se stvorili uslovi da mu se otkaže dalji boravak i da se deportuje iz Crne Gore."

Povodom prijave koju je Građanski pokret "21 maj" podnio 15. marta, RSE je od Vrhovnog državnog tužilaštva zatražio informaciju da li su formirali predmet i koje su službene radnje i postupke preduzeli u vezi sa slučajem Pozdnjakov.

RSE nije dobio odgovor.

Podznjakov je na Telegramu objavio post sa slikom i podgoričkom adresom.

"Živjeću ovdje najmanje do avgusta (dok ne kupim kuću). Neću se lično sastajati ni sa kim, nije moj nivo. ALI (!) Svaki dan izlazim u prodavnicu, na ljuljašku, fudbal...", navodi se u poruci u kojoj još dodaje i adresu.

Autor se još žali i na umor, jer kako kaže, nije spavao četiri dana, pošto ima "puno posla".

Kakve su kazne izricane Pozdnjakovu u Rusiji?

Vladislav Pozdnjakov je ruski desničar i lider onlajn organizacije "Muška država", kojoj je u Rusiji zbog ekstremizma 18. oktobra 2021. zabranjen rad.

Antiteroristički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije opisao je tu grupu, osnovanu 2016. godine, kao organizaciju koja promoviše ideje "radikalne patrijarhata sa ciljem da se promijeni ustavna struktura zemlje".

Kako su naveli, članovi grupe su bili otvoreni rasisti i mizogini, sa ekstremno desničarskim stavovima.

Pozdnjakov je 2018. godine osuđen na dvije godine uslovne kazne za izazivanje mržnje prema ženama, nakon čega je napustio Rusiju.

Između ostalog, članovi njegove grupe su proslavili rođendan Adolfa Hitlera i osudili ruske žene za koje su smatrali da uništavaju naciju nemoralnim ponašanjem poput homoseksualnosti ili druženja sa strancima.

Pozdnjakov je ideologiju zajednice nazvao "nacional-patrijarhatom".

Žene među glavnim metama

Muška država mimovima slavi "Dan nasilja u porodici" i privlače komentare koji veličaju nasiljem nad ženama.

Žena koja je tražila da bude imenovana kao Ksenija, koja je članica grupe SotsFem Alternativa, rekla je u martu prošle godine za RFE/RL da je vođa organizacije "Muška država" objavio je njene lične podatke na društvenim mrežama 13. februara iste godine , poručivši joj da ne učestvuje u demonstracijama narednog dana zlokobno naglasivši da joj je to "prvo upozorenje".

Demonstracije su bile podrška ženama političkim zatvorenicama. Kontakt informacije ostalih aktivista SotsFem Alternative takođe su objavljeni na zatvorenim forumima "Muške države".

Feministička umjetnica i aktivistkinja Darja Serenko bila je organizator protesta 14. februara 2021. a njene lične podatke i adresu stanovanja pojedinih članove njene rodbine objavio je Pozdnjakov na svom Telegram kanalu. Dobila je gotovo 600 uvredljivih ili prijetećih poruka.

Ovo nijesu jedini slučajevi, prijetnji članova grupe feministkinjama i gej aktivistkinjama.

Grupa je prijetila i da će ubiti djecu novinarke Ane Mongait nakon što je intervjuisala istopolni par za svoj televizijski program.

Zbog nasilja najveća ruska društvena mreža VKontakte (VK) je u julu 2020. godine blokirala grupu "Muška državu" koja je u to vrijeme imala 170 hiljada članova, a TikTok dva mjeseca ranije. Ipak, opstaju na raznim forumima i Telegram kanalima.

Pozdnjakova grupa dospjela je na naslovne strane nakon što su njeni članovi organizovali onlajn maltretiranje i sajber napade na dva restoran u Rusiji koji su angažovali ljude afričkog porijekla u svojim reklamama.

RADIO SLOBODNA EVROPA

Bonus video: