Državno takmičenje iz prirodnih nauka, jezika i programiranja: Proglašeni najbolji od najboljih

Prvo mjesto na takmičenju iz matematike za šesti razred osvojio je Matija Vuković (OŠ “Orjenski bataljon Bijela”), dok drugo mjesto dijele Luka Habić (OŠ “Oktoih”) i Jana Marković (OŠ “Sutjeska”)

13393 pregleda 109 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ispitni centar Crne Gore objavio je rezultate sa nedavno održanog državnog takmičenja za osnovce i srednjoškolce i proglasio najbolje učenike iz prirodnih nauka, istorije, geografije i stranih jezika.

Prvo mjesto na takmičenju iz matematike za šesti razred osvojio je Matija Vuković (OŠ “Orjenski bataljon Bijela”), dok drugo mjesto dijele Luka Habić (OŠ “Oktoih”) i Jana Marković (OŠ “Sutjeska”). Treće mjesto na takmičenju iz matematike za devete razrede podijelila su tri učenika - Luka Ćipranić (OŠ “Štampar Makarije”), Luka Deretić (OŠ “Milorad Musa Burzan”) i Din Kapidani (OŠ “Boško Strugar”).

Drugo mjesto na takmičenju iz fizike za deveti razred osvojila je Andreja Popović (OŠ “Sutjeska”), a treće mjesto Jovan Janković (OŠ “Maksim Gorki”) i Miljana Nakić (OŠ “Sutjeska”).

Na takmičenju iz hemije za deveti razred takođe nije bilo prvog mjesta, drugo je zauzeo Vanja Lazarević (OŠ “Sutjeska”), a treće Haris Ćeranić (OŠ “Risto Ratković”).

Najbolji na takmičenju iz biologije za deveti razred bio je Danilo Janković (OŠ “Jugoslavija”), drugo mjesto osvojila je Tamara Adžić iz iste škole, a treće Hajrija Kalić (OŠ “Mustafa Pećanin”).

Najviše bodova i prvo mjesto na takmičenju iz engleskog jezika za deveti razred osvojio je Vuk Vučinić (OŠ “Sutjeska”), a drugo su podijelili Milena Nikolić (OŠ “Jugoslavija”) i Kosta Vukojičić (OŠ “Milorad Musa Burzan”).

Najbolje rezultate iz ruskog jezika imala je Jovana Knežević (OŠ “Risto Ratković”), drugo mjesto pripalo je Mini Bošković (OŠ “Pavle Rovinski”), a treće Miljana Peruničić (OŠ “Mile Peruničić”).

Prvo mjesto na takmičenju iz francuskog jezika osvojio je Pavle Nikolić (OŠ “Milorad Musa Burzan”), drugo Danica Nešić (OŠ “Drago Milović”), a treće Sofija Ivanović (OŠ “Milorad Musa Burzan”).

Najbolja iz italijanskog jezika među učenicima devetih razreda bila je Tijana Popović (OŠ “Štampar Makarije”), drugo mjesto pripalo je Adrianu Tafoskom (OŠ “Branko Brinić”), a treće je osvojila Ilaria Vukićević (OŠ “Milorad Musa Burzan”).

Lejla Palević (OŠ “Maršal Tito”) imala je najviše bodova na takmičenju iz njemačkog jezika, drugo mjesto pripalo je Nataliji Lekić (OŠ “Bajo Jojić”), a treće Arlindi Peku (OŠ “Boško Strugar”).

Na takmičenju iz engleskog jezika za učenike prvih i drugih razreda srednje škole prvo mjesto osvojio je Andrej Voučko (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”), drugo Ena Kujović (Gimnazija “Slobodan Škerović”), a treće Andrea Kalezić iz iste škole. U konkurenciji među učenicima iz trećih i četvrtih razreda iz istog predmeta najbolji je bio Vasilije Vuksanović (Gimnazija Kotor), drugo mjesto zauzeo je Matija Bošković (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”), a treće Nina Mihajlović (Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”).

Lena Grujičić iz podgoričke Gimnazije osvojila je prvo mjesto na takmičenju iz ruskog jezika za prve i druge razrede, drugo Anastasija Vojinović (Gimnazija “Miloje Dobrašinović”), a treće Marjana Aleksić iz beranske. Na takmičenju iz istog predmeta među starijim učenicima srednje škole najbolja je bila Nikita Lalatović iz nikićke, zatim Anastasija Peković iz beranske gimnazije, dok je treća bila Isidora Stanić (SMŠ “Vuksan Đukić”).

Prvo mjesto na takmičenju iz francuskog jezika za prve i druge razrede osvojila je Ljubica Ćipranić (Gimnazija “Slobodan Škerović”), drugo Bojana Božović iz iste škole, a treće Miljana Dromljak (Gimnazija “Tanasije Pejatović”). Među učenicima trećih i četvrtih razreda najbolji je bio Danilo Konjević iz podgoričke gimnazije, treće mjesto su podijelili takođe učenici te škole Nina Giljanović i Nađa Lalović, a drugo mjesto pripalo je Jeleni Vukadinović (Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš”).

Stefan Popović iz kotorske Gimnazije osvojio je prvo mjesto na takmičenju iz italijanskog jezika za prve i druge razrede, drugo Savo Drljević iz danilovgradske, a treće Vuk Vlahović iz podgoričke. Među starijim srednjoškolcima za najbolje poznavanje italijanskog jezika nagrađena je Ana Slavić iz podgoričke Gimnazije, drugo mjesto pripalo je Anji Pavićević iz iste škole, a treće Milici Glušac (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”).

Na takmičenju iz njemačkog jezika za prve i druge razrede najbolje rezultate ostvario je Fisnik Murati (SMŠ “Bratstvo i jedinstvo”), drugo mjesto zauzela je Amina Dervishi iz iste škole, a treće Teodora Došljak iz beranske Gimnazije. Među starijim srednjoškolcima najveći uspjeh na takmičenju ostvarila je Marija Ćetković (Gimnazija “Slobodan Škerović”), drugo mjesto osvojila je Isidora Stanišić (SMŠ “Sergije Stanić”), a treće Ilija Babić (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”).

Sava Huter (SMŠ “Ivan Goran Kovačić”) pobijedio je na takmičenju iz matematike za mlađe srednjoškolce, a treće mjesto osvojio je Pavle Pupović iz pljevaljske Gimnazije. Među starijim učenicima iz istog predmeta najbolji rezultat ostvarili su Miloš Barjaktarović iz beranske i Aleksa Šćepanović iz podgoričke gimnazije, koji su podijelili treće mjesto. Treće mjesto iz fizike za prve i druge razrede osvojio je Miloš Milićević (Srednja elektrotehnička škola “Vaso Aligrudić”), dok su među starijim srednjoškolcima iz istog predmeta najuspješniji bili Matija Pavićević iz bjelopoljske gimnazije koji je osvojio drugo mjesto i Luka Ristanović (Gimnazija “Slobodan Škerović”), kojem je pripalo treće mjesto.

Drugo mjesto na takmičenju iz hemije pripalo je Petru Đakoviću iz Gimnazije u Bijelom Polju, a treće Neli Vojinović iz nikšićke Gimnazije. Među starijim učenicima najbolji rezultat iz hemije napravio je Danijel Aleksić iz nikšićke gimnazije, drugo mjesto osvojila je Borjana Karadžić iz iste škole, a treće Vuk Ljumović iz podgoričke Gimnazije.

Treće mjesto i najbolji rezultat iz biologije za prvi i drugi razred imao je Anel Memić (Gimnazija “Panto Mališić”), dok je prvo mjesto među starijima pripalo Mihailu Miladinoviću iz gimnazije u Danilovgradu, drugo Jeleni Sekulić iz podgoričke, a treće Tomici Vojinović iz bjelopoljske Gimnazije.

Iz istorije je najbolja bila Elena Vemić (Gimnazija Pljevlja), drugo mjesto osvojio je Pavle Gocevski iz cetinjske gimnazije, a treće Bogdan Danilović iz podgoričke. Igor Popović (Gimnazija Bijelo Polje) ostvario je najbolji rezultat u poznavanju istorije za treće i četvrte razrede, Miloš Mrdak iz pljevaljske gimnazije osvojio je drugo, a Petar Grujić iz iste škole treće mjesto.

Prvo mjesto iz geografije podijelili su Danilo Bulatović iz budvanske SMŠ “Danilo Kiš” i Zada Medunjanin iz SMŠ “Bećo Bašić”, a treće je osvojio Matija Grozdanić iz Srednje građevinsko-geodetske škole “Marko Radević”. Igor Geogijevski iz SMŠ “Mladost” iz Tivta osvojio je prvo mjesto iz programiranja.

Bonus video: