Tužilaštvo ispituje poslove porodice Đikanović

SDT prikuplja dokumentaciju Komunalnog preduzeća Tivat o saradnji bivše predsjednice Odbora direktora te opštinske firme sa NVO koju je osnovala zajedno sa sinom i kćerkom

42359 pregleda 73 reakcija 14 komentar(a)
Upravna zgrada Opštine Tiva, Foto: Sinisa Lukovic
Upravna zgrada Opštine Tiva, Foto: Sinisa Lukovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je od rukovodstva Komunalnog preduzeća Tivat da tom organu dostavi svu raspoloživu dokumentaciju o poslovnoj saradnji Komunalnog sa Omladinskom zadrugom Tivat u prethodnih pet godina.

To je urađeno nakon što je SDT otvorio izviđaj na osnovu krivične prijave koju je Opština početkom decembra prošle godine, podnijela protiv četvoro lica koje sumnjiči da su učestvovali u nezakonitim radnjama kojima je Komunalno preduzeće u tom gradu u periodu od 2016. do 2020. godine, oštećeno za preko pola miliona eura.

”Potrebno je da ovom tužilaštvu dostavite svu raspoloživu dokumentaciju vezanu za ugovorni odnos JP Komunalno Tivat i NVO Omladinska zadruga Tivat, zatim ugovore o angažovanju zaposlenih iz pomenute NVO u JP Komunalno Tivat i finansijsku dokumentaciju koja se odnosi na uplate JP Komunalno Tivat prema NVO Omladinska zadruga Tivat, sve u periodu od 2016. do 2020.godine”, piše u dopisu koji je menadžmentu Komunalnog dostavio specijalni tužilac Miloš Šoškić.

Opština Tivat je 6. decembra prošle godine posredstvom advokata Predraga Savića iz Beograda, SDT-u podnijela krivične prijave protiv bivše službenice Opštine i nekadašnje predsjednice Odbora direktrora Komunalno Svjetlane Đikanović (DPS). njenog sina i kćerke Darka i Jasmine Đikanović, te Gorana Gotesgrebera. Njih četvoro su osnivači NVO Omladinska zadruga Tivat, koja se u Centralnom registru Privrednog suda Crne Gore vodi pod šifrom djelatnosti agencije za zapošljavanje.

Komunalno, na čijem je čelu kao predsjednica Odbora direktora bila Svjetlana Đikanović, je sa Omladinskom zadrugom sklapalo, kako tvrde u rukovodstvu Opštine Tivat, štetne i nezakonite ugovore o zapošljavanju na kojima je JKP radno angažovalo lica preko te zadruge. Po tim ugovorima, Komunalno je Omladinskoj zadruzi čiji su osnivači pored ostalih bili i troje Đikanovića, a vlasnik sin predsjednice Odbora direktora JKP, ispatilo 109.830 eura u 2016, 42.667 eura u 2017, 118.486 eura u 2018, 128.928 eura u 2019. i 129.052 eura u 2020. godini.

Advokat Opštine Predrag Savić je tada kazao da su krivičnu prijavu protiv troje Đikanovića i Gotesgrebera podnijeli zbog sumnje da je “počinjeno krivično djelo kriminalno udruživanje u sticaju sa produženim krivinim djelima zloupotreba službenog položaja i prevara u službi”.

”Krivična prijava podnesena je SDT-u Crne Gore koje treba da preduzme dalje istražne radnje i utvrdi da li je u radnjama prijavljenih osnova bilo obilježja možda još nekog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti. Mi sumnjamo i da je počinjeno krivično djelo “stvaranje kriminalne organizacije”, ali za razliku od SDT koje ima mehanizme da to utvrdi, mi nismo podnosili prijavu i za to krivično djelo jer nismo do tančina mogli utvrditi konkretne uloge svih ovih lica u toj organizaciji, a smatramo da ima prostora i da im se na teret stavu i krivično djelo falsifikovanje. Nijedno tužilaštvo na svijetu ne može da zatvori oči pred ovim obiljem dokaza koje imamo za ono što smo naveli u prijavi. Ukoliko SDT to ipak uradi, Opština Tivat će iskoristiti mogućnosti koje joj daje Krivični zakonik Crne Gore i nastaviti da sama kao tzv.subsidijarni tužilac, krivično goni ove osobe”, kazao je Savić.

On je istakao da je “lavovski dio posla u razotkrivanju ovih nezakonitosti u radu Omladinske zadruge i Komunalnog preduzeća” odradila Služba interne revizije Opštine. Savić smatra da je Svjetlana Đikanović kao predsjednica Odbora direktora JKP sa Omladinskom zadrugom čiji je suosnivač i svojim sinom Darkom kao izvršnim direktorom i vlasnikom te zadruge, sklapala kontroverzne ugovore kojima je izvlačila novac iz Komunalnog i za sebe i svoje saradnike pribavljala veliku imovinsku korist.

”Zanimljivo je da su ti ugovori sklapani na neodređeno vrijeme, a da u njima nije definisana provizija koja se plaća Omladinskoj zadruzi, pa se ova kasnije fakturisala u rekordno visokim iznosima od 22 do 25 podsto. Nije poznato na osnovu čega je provizija utvrđena u ovim procenitima koji se inače, nigdje u Evropi ne naplaćuje u tako visokom iznosu kada je posredovanje u zapošljavanju u pitanju”, kazao je Savić dodajući da su tako Đikanovićeva i ostali osnivači Omladinske zadruge, iz Komunalnog navodno, u svoje džepove za pet godina transferisali oko 130.000 eura.

Na meti i Tonko Lukšić (DPS) i Vlado Đukić?

”Budući da je Svjetlana Đikanović u to vrijeme bila službenica Opštine Tivat i predsjednica Odbora direktora JKP, osnovano sumnamo da je ona idejni tvorac i organizator ovog kriminalnog udruživanja”, naglasio je Savić dodajući da su zaposleni koji su ovako bili angažovani, u JKP radili preko zakonskog limita od 120 dana godišnje, da su ručno vođene evidencije njihovih zarada u određenim službama JKP bez mogućnosti da se zna na osnovu čega je zarada utvrđena i kada su oni angažovani, te da Komunalno nije zaključivalo ugovore direktno sa licima koja je angažovalo preko Omladinske zadruge. “Interna revizija je utvrdila da se imena lica na evidenciji ne slažu sa imenima lica koja se isplaćuju. Utvrđeno je da neka lica angažovana u JKP preko Omladinske zadruge, nisu imala uopšte definisan status u Crnoj Gori dugi niz godina, pa ih je Omladinska zadruga isplaćivala na neka druga lažna imena, što osnovano ukazuje i na sumnju mogućih falsifikata”, precizirao je Savić, dodajući da je Svjetlana Đikanović “evidentno bila u višestrukom sukobu interesa” i da je “protivpravnim iskorištavanjem svojih službenih položaja, a nesavjesnim vršenjem službene dužnosti, pribavila sebi i drugima veliku imovinsku korist i nanijela teže povrede prava drugoga”. U vrijeme kada je Komunalno sklapalo ove kontroverzne ugovore sa NVO Omladinska zadruga Tivat, na čelu te optinske fime kao izvršni direktori, bili su Tonko Lukšić (DPS) i Vlado Đukić (DPS).

Bonus video: