Deponija Mislov do ponovo gori: "Nekontrolisani požar, mora se hitno reagovati zbog kuća"

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde

31189 pregleda 43 reakcija 19 komentar(a)
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Svetlana Mandić
Požar na deponiji Mislov do, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.03.2022. 11:10h

Najveći ekološki problem Nikšića, deponija Mislov do, koja je udaljena oko šest kilometara od centra grada, ponovo gori.

Upravnik deponije Vukašin Đurđevac kazao je da je požar izbio sinoć oko 23 časa i da je zahvatio površinu od 15 do 20 kvadrata, da su uspjeli privremeno da ga lokalizuju, ali da se jutros proširio i da gori jedina preostala platforma za deponiju smeća, tako da će sjutra biti problem gdje smeće da deponuju.

Mislov do požar
foto: Svetlana Mandić

Kazao je da je u pitanju jedan od većih požara koji se sada može nazvati nekontrolisanim, da je obavijestio nadležne, kao i da požar ne može biti ugašen bez pomoći lokalne uprave jer je potrebno tamponiranje.

Đurđevac
Đurđevacfoto: Svetlana Mandić

Kazao je i da se mora hitno reagovati zbog kuća koje su u neposrednoj blizini, ali i zbog građana Nikšića jer ako krene sjeverni vjetar grad će biti prekriven dimom i neće se moći disati.

Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine je odmah došao na deponiju.

Manojlović
Manojlovićfoto: Svetlana Mandić

Ponovio je riječi upravnika deponije da je u pitanju nekontrolisani požar, da je situacija katastrofalna, kao i da će ujutro hitno reagovati kako bi pronašli rješenje za odlaganje otpada.

Prema njegovim riječima u toku je izrada projektne dokumentacije za deponiju na osnovu koje će biti raspisan tender za izradu studije.

Vatrogasac Marko Nikčević kazao je da požar ne mogu gasiti vodom i da je njihova ekipa pripravna kako se vatra ne bi proširila i zahvatila šumu, ali i kuće koje se nalaze u neposrednoj blizini.

Nikčević
Nikčevićfoto: Svetlana Mandić

Slavko Tadić, komandir Službe zaštite i spasavanja, kazao je da je ogromna površina opožarena, kao i da im jak vjetar ne ide na ruku.

"Ponavljamo da je deponiju nemoguće ugasiti vodom. Juče smo imali 15-ak intervencija. Imamo veliki šumski požar u Vilusima, gori korito Gračanice. Apelujemo na građane da se pridržavaju zakonske zabrane o paljenju na otvorenom prostoru.Pojačane su kontrole i svi evenualni prekršaji će biti sankcionisani", porućio je Tadić

Kako sada stvari stoje, požar neće biti brzo lokalizovan, a sa deponije se povremeno čuju i manje eksplozije.

Iz lokalne uprave ranije najavili da će ubrzati proces oko sređivanja papira kako bi što prije počeli sa rješavanjem problema

Konzorcijum iz Holandije, koji je zainteresovan da izvrši sanaciju deponije, a da na brdu Budoš postave gasnu elektranu koja bi otpad pretvorila u električnu energiju, je u januaru, sa čelnicima lokalne uprave obišao deponiju.

Tada su iz lokalne uprave najavili da će ubrzati proces oko sređivanja papira kako bi što prije počeli sa rješavanjem problema.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine.

Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Deponija je počela da se formira u prirodnom udubljenju, da bi se godinama formiralo vještačko brdo različitog otpada.

Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Mještani su više puta organizovali proteste, a požari i dim koji je znao i da sedmicama prekrije grad, nijesu rijetka pojava.

Prethodna lokalna uprava je godinama obećavala zatvaranje i sanaciju deponije, ali do toga nije došlo.

Kako su u januaru najavili, privremena deponija, uz poštovanje propisanih standara, biće urađena u blizini sadašnje, dok je regionalni reciklažni centar za osam opština planirano da se gradi u mjestu Stubica.

Bonus video: