Ulcinj: Kreće sanacija obrušenog bedema

”Stvorene se su sve pretpostavke za sanaciju zida i radove bi trebalo početi što prije da ne bi došlo do većih oštećenja”, kazao je sekretar za komunalne djelatnosti Adnan Alibegu

7017 pregleda 4 komentar(a)
Porušene zidine bedema u Starom gradu, Foto: Samir Adrović
Porušene zidine bedema u Starom gradu, Foto: Samir Adrović

Sanacija dijela južnog bedema Starog grada u Ulcinju, koji se usljed velikih kiša i dugotrajnog, a nekontrolisanog odlaganja šuta i materijala, obrušio početkom januara prošle godine, trebalo bi da krene uskoro.

To je “Vijestima” potvrdio sekretar za komunalne djelatnosti Adnan Alibegu, navodeći da su neophodna sredstva već obezbijeđena i da je pribavljena potrebna pisana saglasnost od firme “SJ Property” za korišćenje dijela njihove parcele unutar starogradskih zidina radi izvođenja radova.

”Stvorene se su sve pretpostavke za sanaciju zida i radove bi trebalo početi što prije da ne bi došlo do većih oštećenja”, kazao je Alibegu.

On je u dopisu “SJ Property”, tražeći saglasnost, naveo da Opština, u saradnji sa Zavodom spomenika zaštite kulture, namjerava da uradi sanaciju dijela južnog bedema Starog grada, koji je usljed faktora više sile u velikoj mjeri oštećen.

”Čemu je doprinijelo i odlaganje iskopanog šuta pored bedema sa mjesta gdje je prije petanestak godina nelegalno sagrađen objekat čiji ste vi vlasnik. Ističemo da navedenom dijelu bedema prijeti još veće oštećenje ukoliko se ubrzo ne preduzmu mjere sanacije, a imajući u vidu poziciju parcele, takođe može doći i do klizišta tla”, poručio je Alibegu.

Iz komapnije “SJ Property”, koja je objekat kupila prije par godina i naslijedila probleme oko prekoračenja gabarita, ekspresno su odgovorili da sa zadovoljstvom daju saglasnost.

”Društvo dozvoljava izvođaču radova da koristi dio predmetne katastarske parcele i prelazi preko nje isključivo radi izvođenja radova na sanaciji dijela južnog Bedema Starog grada Ulcinja. Izvođač radova je u obavezi da se suzdržava od svih radnji koje mogu nanijeti štetu parceli ili objektu koji se nalazi na njoj”, piše u dostavljenoj saglasnosti.

Dodaje se da je nakon završetka radova, izvođač obavezan da parcelu vrati u prethodno stanje, odnosno u stanje u kojem je zatekao u vrijeme kada je pristupio aktivnostima.

”Obaveza vraćanja u prethodno stanje, ne odnosi se na one djelove parcele koji su eventualno oštećeni usljed obrušavanja dijela bedema”, piše u dopisu Alibeguu.

Bonus video: