Kradu pijesak ispod mosta Pjenavac

"Zatečen je počinilac koji je vršio nelegalnu eksploataciju. Propisana mu je novčana kazna u iznosu 200 eura"
212 pregleda 4 komentar(a)
most Pjenavac, Foto: Privatna arhiva
most Pjenavac, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.10.2017. 16:03h

Podgorička privatna firma krši zabranu eksploatacije šljunka i pijeska iz riječnih korita, vadeći ga već duže vremena iz Morače, ispod mosta Pjenavac.

Mještani tog kraja tvrde da su su o tom slučaju obavijestili i Upravu za vode, ali da je i nakon izlaska na teren inspektora eksploatacija nastavljena.

“Nezvanično, imamo informacije da su kažnjeni, ali su se odmah poslije toga vratili u korito rijeke. Jasno je da će tako biti, jer su dobili vrlo blagu kaznu. S obzirom da imaju mnogo puta više koristi eksploatišući šljunak i pijesak, vjerovatno će se vratiti čak i ako ih ponovo kazne. Zbog toga smo pozvali kolašinsku Komunalnu policiju da napravi zapisnik”, kazao je jedan od mještana.

Iz Uprave su “Vijestima” potvrdili da su dobili anonimnu prijavu i da su potom njihov predstavnik i vodoprivredni inspektor izažli na teren.

“Tom prilikom, zatečen je počinilac koji je vršio nelegalnu eksploataciju. Propisana mu je novčana kazna u iznosu 200 eura, sa nalogom da istog dana povuče mašine iz riječnog toka, što je i urađeno.

Počiniocu je predočeno da će ukoliko ponovi prekršaj biti strožije sankcionisan, uz mogućnost krivične prijave“.

Načelnik Komunalne policije Zoran Kujović kaže da su radnici te službe u četvrtak obišli lice mjesta po prijavi mještana Trmanja i Međuriječja, ali da prilikom komunalnog nadzora nijesu zatečena lica i mehanizacija koji bespravno obavljaju eksploataciju šljunka i pijeska.

On je pojasnio da je postupak u fazi izviđaja i da zbog toga ne može dati bliže informacije.

Iz Uprave za vode navode da je od uvođenja moratorijuma otkriveno više slučajeva nelegalnih aktivnosti na više vodotoka, što je rezultiralo propisivanjem značajnog broja mandatnih kazni, prijava protiv neidentifikovanih lica i krivičnih prijava.

Ministarstvo poljoprivrede u aprilu zabranilo vađenje

Iz Uprave za vode podsjećaju da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom aprila uvelo Moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita, s tim da se nove procedure za dodjelu koncesija pokrenu tek kada se stvore sve neophodne pretpostavke za uvođenje reda u toj oblasti.

“Podsjećamo i da je, izuzetno od Moratorijuma, ali u skladu sa ciljevima odluke o zabrani eksploatacije, data saglasnost na izvođenje interventnih radova u riječnim koritima tri rijeke – Lima, Grnčara i Tare. Interventni radovi sprovođeni su u cilju eliminisanja eventualnih negativnih posljedica prilikom povećanja nivoa vode i predstavljaju nastavak aktivnosti na regulisanju i zaštiti vodotoka, do donošenja regulacionih planova”.

Bonus video: