Carević: Nisam aminovao betoniranje

Predsjednik Opštine odgovorio MZ Reževići na pitanje u vezi sa davanjem saglasnosti za gradnju turističkog naselja na Skočiđevojci

19415 pregleda 6 komentar(a)
Atraktivna lokacija u Reževićima, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija u Reževićima, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević kazao je da Opštine Budva nije donijela odluku da ne treba sprovoditi javni međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja na lokaciji Skočiđevojka.

On je to naveo u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji je Carević uputio MZ Reževići.

Ta mjesna zajednica je od njega tražila da im dostavi informaciju u vezi sa tim da li se Opština odrekla raspisivanja međunarodnog konkursa, na osnovu čega je i glavni državni arhitekta Mirko Žižić dao saglasnost na idejno rješenje kiparskoj kompaniji koja će na rtu Skočiđevojka graditi turističko naselje sa vilama, gdje će pojedine zgrade biti visoke 15 etaža, čak 60 metara u visinu.

”Dana 23. februara protokolisan je vaš zahtjev koji se odnosi na dostavljanje pisane informacije, odnosno potvrde da Opština Budva nije donijela odluku da se javni međunarodni konkurs za izradu idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja na lokaciji urbanističkih parcela 1 i 2 u zahvatu urbanističkog projekta ‘Turističko naselje Skočiđevojka’ u Reževićima ne sprovodi. Ovim putem vam zvanično i u pisanoj formi negiramo navedeno, odnosno ističemo da Opština Budva nije donijela odluku da ne treba sprovoditi javni međunarodni konkurs, kako se to navodi u obrazloženju glavnog državnog arhitekte. Nadalje, a zbog pravovremenog reagovanja, zaštite interesa građana opštine Budva, ističem da je opština Budva uputila zvaničan akt nadležnim organima za izjašnjenje, o čemu ćete u što kraćem roku biti obaviješteni”, naveo je Carević u dopisu.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

Carević je kazao da se obratio Sekretarijatu za urbanizam, kao i glavnom gradskom arhitekti Opštine Budva da mu dostave stručno mišljenje koje je MZ Reževići dala u vezi sa projektom na Skočiđevojci.

”Imajući u vidu da u konkretnom slučaju Opština Budva nema nadležnosti već glavni državni arhitekta i resorno ministartsvo, isključujem svaku mogućnost eventualne odgovornosti Opštine za navode koje iznosite. Nakon pribavljenih stručnih mišljenja, Opština će zauzeti konačni stav i isti dostaviti državnim organima. Opština Budva je, kao što ste imali prilike da se uvjerite, uvijek otvoreno i transparentno postupala, pa i u ovom slučaju, o čemu ste usmenim putem obaviješteni iz kog razloga vam se ne može dostaviti ‘odluka’, jer takva odluka nije donijeta ni od predsjednika Opštine, niti od sekretarijata ili drugih nadležnih službi. Za sve dalje mjere i radnje, Opština Budva će uvijek biti na strani njenih građana i raditi u njihovom interesu i ubuduće”, naveo je Carević.

Glavni državni arhitekta je dao investitoru “K. D. P. Promotion and Investmens Limited” saglasnost na idejno rješenje turističkog kompleksa kategorije 5 zvjezdica, bruto razvijene građevinske površine podzemnih i nadzemnih etaža 80.419 kvadrata (spratnost objekata sedam etaža suterena, prizemlje, sedam spratova za hotel i prizemlje i jedan sprat za vile).

Mjesna zajednica podnijela je tužbu Upravnom sudu osporovajući datu saglasnost, a upravo jedna od ključnih stavki odnosi se na to da nije sproveden međunarodni javni konkurs. Oni su zato insistirali od Carevića da im dostavi informaciju da li je donosio odluku kojom se Opština odriče raspisivanja konkursa.

Žižić je ranije odgovorio da je idejno arhitektonsko rješenje na koje je data saglasnost rađeno prema urbanističko-tehničkim uslovima (UTU) koje je izdao Sekretarijat za održivi razvoj i urbanizam Opštine, a koji su napravljeni na osnovu važećeg planskog dokumenta - urbanističkog projekta “Turističko naselje Skočiđevojka”, koji je izradio “Montenegroprojekt” d. o. o. na osnovu odluke Opštine Budva, još 2009. godine.

”U UTU je jasno naglašeno da se zbog nesporne atraktivnosti lokacije, do idejnog rješenja mora doći kroz međunarodni konkurs ili angažovanjem arhitektonskog biroa koji posjeduje Prickerovu ili RIBA nagradu. Ovo su dvije najprestižnije svjetske nagrade iz oblasti arhitekture. Sprovođenje obaveze je u nadležnosti investitora, koji se u ovom slučaju opredijelio za drugu mogućnost i angažovao poznatog španskog arhitektu iz Barselone, Karlosa Feratera, dobitnika RIBA nagrade 2011. Ovim se prvi put u Crnoj Gori pojavilo veliko svjetsko ime arhitekture, nudeći projekat koji će ohrabriti i druge da se pojave i iskažu u našem prostoru i donesu mu obilježja svjetskog kvaliteta u arhitekturi”, obrazložio je Žižić.

Bonus video: