Rađenović: Morsko dobro će preuzeti trajektnu liniju, ako to ne mogu opštine Herceg Novi i Tivat

"Dobro došli su svi dobronamjerni, društveno odgovorni investitori, koji se žele partnerski odnositi i postupati, poštovajući i uvažavajući Ustav, zakon i građane Crne Gore", kazao je predsjednik Odbora direktora Morskog dobra

11549 pregleda 383 reakcija 9 komentar(a)
Rađenović, Foto: URA
Rađenović, Foto: URA

Predsjednik Odbora direktora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović poručio je da su ispunili obećano - da neće više biti privilegovanih pojedinaca, kumova, sestara.

Kazao je da ukoliko opštine Herceg Novi i Tivat nijesu u mogućnosti da preuzmu trajektnu liniju Kamenari Lepetani da je to Javno preduzeće spremno da učini.

“Upravni odbor JPMD na čijem sam čelu je na 18. redovnoj sjednici održanoj 3.03.2022.godine donio Zaključak da se stavi van snage Zaključak Vlade Crne Gore broj: 07-2498 od 20 juna 2019. godine i to je proslijeđeno dalje proslijeđeno Vladi Crne Gore na usvajanje. Sad je sve na odluci Vlade Crne Gore koju očekujemo u što kraćem vremenu! Mi u JPMD smo sve uradili, što je do nas, da do raskida ovog štetnog ugovora po građane Herceg Novog, Tivta i po državu Crnu Goru dođe što prije. Naša zakonska obaveza je da zajedno sa Vladom Crne Gore sprovedemo svu potrebnu procesuru i izradimo elaborate kako bi se za područje trajektnog pristaništa i privezišta Lepetani - Kamenari opštine (Herceg Novi i Tivat) u što kraćem roku raspisale koncesije i postupak zavrsio u korist i interesu građana, države i turista“, kazao je Rađenović i dodao:

“Svjesni činjenice da ulazimo u sezonu i da ovaj neophodan vid prevoza vozila i putnika ne smije se dovesti u situaciju da se zaustavi, predložili smo da taj posao preuzmu opštine Herceg Novi i Tivat. Ukoliko nisu u mogućnosti ove opštine bilo da se radi zbog tehničke, finansijske ili bilo koje druge prirode, kadri smo da potpuno preuzmemo odgovornost i organizaciju cijelog posla i oformimo službu u sklopu preduzeća koja bi iznajmila trajekte i vršila usluge transporta na ovoj pomorskog liniji”, kazao je Rađenović.

Kao odgovorno preduzeće, kako dodaje, “i mi koji ga predstvljamo, ne možemo dozvoliti da se javno dobro naočigled cijele javnosti, bez sprovedenih zakonskih procedura stavlja u interesu jednog pojedinca i njemu stvara abnormalna milionska korist, uz sve to daju subvencije od države kroz milione litara neplaćenih akciza, a za uzvrat i drzavi Crnoj Gori i građanima ovo preduzeće naplaćuje trajektnu kartu i invalidima, i hitnoj pomoći, i đacima, i policiji, i vojsci, dakle sve to i još mnogo toga na štetu svih građana i države Crne Gore”.

“Pravda je spora, ali dosežna, nema više privilegovanih kumova, sestara, braće, prijatelja. Poruka koju šaljemo je jasna, dobro došli su svi dobronamjerni, društveno odgovorni investitori, koji se žele partnerski odnositi i postupati, poštovajući i uvažavajući Ustav, zakon i građane Crne Gore! Jedino je to ispravan put i jedino tako Crna Gora može naprijed!”, zaključio je Rađenović.