VIDEO Pljevlja: Gradska kotlarnica ugrožava zdravlje, čađ se taloži na terasi stanara

„Koliko ove čađi tek ima u plućima stanara okolnih zgrada i djece koja se igraju na igralištu ispred zgrade. Niko ništa ne preduzima da se trovanje građana zaustavi“, kazao je naš sagovornik, čije je ime poznato redakciji

13784 pregleda 33 reakcija 0 komentar(a)
Zgrada u kojoj se nalazi kotlarnica, Foto: Goran Malidžan
Zgrada u kojoj se nalazi kotlarnica, Foto: Goran Malidžan

Koliko gradska kotlarnica ugrožava zdravlje građana, posebno stanare okolnih zgrada, najbolje pokazuje video koje je Vijestima dostavio jedan od stanara zgrade u čijem prizemlju je smještena gradska toplana.

„Otrovaše narod, ovo je zločin šta se radi sa građanima“, napisao je jedan od stanara uz video dostavljen Vijestima.

Na snimku se vidi da se velika količina čađi nataložila na jednoj od terasa, koja se nalazi ispod dimnjaka gradske kotlarnice iz koje se zagrijavaju stanovi i poslovni prostori u centru grada.

„Koliko ove čađi tek ima u plućima stanara okolnih zgrada i djece koja se igraju na igralištu ispred zgrade. Niko ništa ne preduzima da se trovanje građana zaustavi“, kazao je naš sagovornik, čije je ime poznato redakciji.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja, radi bez dozvole za obavljanje djelatnosti, o čemu su Vijesti nedavno pisale.

To je utvrdio termoenergetski inspektor Miloš Kovačević prilikom kontrole rada kotlarnice kojom gazduje opštinsko preduzeće Grijanje. On je odgovornim u preduzeću naložio da otklone nepravilnosti.

Kotlarnica u Skerlićevoj ulici jedan je od najvećih zagađivača vazduha u gradu, a “Vijesti” su nedavno objavile da stanari obližnjih zgrada najavljuju tužbu protiv Opštine i preduzeća “Grijanje”, ukoliko u skorije vrijeme ne riješe problem enormnog zagađenja.

Iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici zagrijeva se oko 350 stanova i veći broj poslovnih prostora u centru grada, za šta se, za 16 sati rada, dnevno troši oko 11,5 tona uglja.

Dim i gasovi koji izlaze iz niskog dimnjaka, prizidanog uz susjednu zgradu, postaju sve opasniji ne samo po zdravlje vlasnika stanova, već i cijelog kraja.

Sagorijevanje ogromne količine uglja dovodi do enormnog zagađenja vazduha, a pojedine vrijednosti su i 27 puta veće od dozvoljenih, što je konstatovao Centar za ekotoksikološka istraživanja (CETI).

U izvještaju od 28. decembra prošle godine o ispitivanju štetnih i opasnih materija u otpadnom gasu koji nastaje u procesu sagorijevanja čvrstog goriva, konstatuje se da je kotlarnica emitovala praškaste materije i ugljen-monoksid iznad granice tolerancije, odnosno dozvoljenog prekoračenja od 250 odsto.

Piše i da su srednje polusatne vrijednosti praškastih materija iznosile 502 mikrograma po metru kubnom, što je skoro sedamnaest puta više u odnosu na propisane granične vrijednosti od 30 mikrograma po metro kubnom.

Sumpor-dioksid je izmjeren u koncentraciji od oko 2.938 mikrograma po metru kubnom, što je skoro tri puta više od propisane granične vrijednosti od 1000 mikrograma. I srednje polusatne koncentracije ugljen-monoksida iznosile su 990 mikrograma po metru kubnom, ili više od šest i po puta iznad propisane granične vrijednosti od 150 mikrograma.

Registrovano je i prekoračenje azot-dioksida kao i srednja polusatna vrijednost arsena...

Termoenergetski inspektor Slavko Burić je 2011. rajno zabranio korišćenje kotlarnice zbog ugrožavanja bezbjednosti i zdravlja ljudi, ali je to rješenje ukinuo Upravni sud iz proceduralnih razloga.

Konstatovao je da je pregledom prostora oko balkonskih i prozorskih otvora zgrade u kojoj je kotlarnica utvrđeno veliko prisustvo ugljene prašine, letećeg pepela i čađi na solbankama i prozorskim simsovima, i pored toga što su dodatno bili zaptiveni ljepljivim trakama, najlonima.

Bonus video: