Osnovan Savjet matičara Crne Gore

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku je najavio novi sistem za elektronsko zakazivanje vjenčanja

3234 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Na sastanku matičara Crne Gore u ponedjeljak 29. marta osnovan je Savjet matičara pri Zajednici Opština Crne Gore i najavljena centralizacija evidencije o sklopljenim brakovima, saopšteno je iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada.

Podsjećaju da Glavni grad još od 1991. godine, osim registra, matičnu evidenciju vodi i u elektronskoj formi, kao i da je 2018. godine, kroz sistem elektronskog šaltera, uvedena i mogućnost elektronskog poručivanja izvoda iz matične knjige.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku je najavio i novi sistem za elektronsko zakazivanje vjenčanja.

Iz Glavnog grada navode da, prateći trendove u modernizaciji i digitalizaciji javne uprave, u saradnji sa UNDP i Ministarstvom unutrašnjih poslova rade na razvijanju novog sistema za elektronsko zakazivanje vjenčanja. "Cilj programa je da se građanima omogući da elektronskim putem zakažu termin za sklapanje braka. Centralizacija evidencije o sklopljenim brakovima, kao i tješnija saradnja opština, neophodna kako bi građanima pružili mogućnost da podignu izvod iz matične knjige vjenčanih, bez obzira na mjesto sklapanja braka", navodi se u saopštenju.

Vuković
Vukovićfoto: PG Biro

Sekretarka za lokalnu samoupravu Dragica Milačić je kazala da joj je posebno zadovoljstvo što rukovodi organom lokalne samouprave u čijoj nadležnosti su, pored ostalih, i poslovi matičara, odnosno zaključenje braka.

“Ovaj sastanak je dobra prilika da se razmijene iskustva i mišljenja sa kolegama iz različitih opština i da zajedno djelujete u cilju unapređenja poslova matičara. Koliko je bitno posvetiti se temi matičarstva govore i podaci prema kojima se u Glavnom gradu u prosjeku sklopi preko hiljadu brakova na godišnjem nivou”, zaključila je Milačić.

Na održanom sastanku predloženi su i jednoglasno izabrani predsjednica i članovi Savjeta matičara Crne Gore pri Zajednici Opština.

Bonus video: