Pobijediti sebe i svoje strahove

Održan trening u sklopu projekta koji je fokusiran na podršku aktivaciji nezaposlenih mladih osoba. Nakon treninga učesnici će dobiti besplatni tromjesečni individualni mentoring

2440 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Prve ili najvažnije prepreke na našem putu ka ostvarenju cilja su ipak u glavi. Strah? Stid? Razmišljanje o rizicima i opasnostima. Nema školskog predmeta koji se time bavi. E mi se time bavimo. Otvaramo mogućnosti”, kazao je Radoje Cerović psiholog i komunikolog koji je tokom dvodnevnog treninga nezaposlenim mladim Nikšićanima govorio kako da unaprijede meke, odnosno personalne vještine i sposobnost komunikacije.

Trening je održan, u organizaciji Help-a, a u sklopu projekta koji je fokusiran na podršku aktivaciji nezaposlenih mladih osoba. Nakon treninga učesnici će dobiti besplatni tromjesečni individualni mentoring.

“Radionica mi je za relativno kratko vrijeme omogućila da uz pomoć jedinstvenih vježbi i međusobne komunikacije sa ostalim učesnicima, naučim da savladavam stresne situacije, kontrolišem svoje emocije i usmjeravam ih na pravi način. Razumijevanje sebe i svojih limita i izlazak iz zone komfora, te poboljšanje komunikacije, su najbitnije stvari koje sam naučio i imaću izuzetnu korist od njih, kako pri zapošljavanju tako i tokom cijelog života”, kazao je Igor Mijušković, jedan od učesnika treninga.

Treningu je prethodila motivaciona radionica, a u procesu selekcije kandidata učestvovali su predstavnici Centra za socijalni rad i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore iz Nikšića, kao i mentorka za Nikšić, Šavnik i Plužine, Marina Došen.

“Uz podršku i pomoć stručnjaka iz oblasti zapošljavanja i socijalne zaštite, motivisaćemo i pomoći mladim, nezaposlenim osobama, kako da osim redovnog javljanja na biro i oglase za zapošljavanje, učine još jedan korak više i porade na sebi i izgradnji svog poslovnog profila, da bi se lakše nametnuli poslodavcima i tržištu rada“, kazala je Došen.

Projekat „Radna aktivacija korisnika/ca socijalne zaštite“, koji finansira UNDP, fokusiran je na podršku aktivaciji nezaposlenih mladih u više crnogorskih opština: u Podgorici, Tuzima, Golubovcima, Plužinama, Šavniku, Bijelom Polju, Ulcinju, Baru, Rožajama i Nikšiću.

Bonus video: