Vlada spremna za kreiranje podsticajnog ambijenta za razvoj NVO

Ministarstvo javne uprave organizovalo je Okrugli sto povodom Nacrta Strategije, uz podršku EU projekta “Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori”
73 pregleda 0 komentar(a)
Okrugli sto Vlada NVO, Foto: Vlada Crne Gore
Okrugli sto Vlada NVO, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.10.2017. 17:10h

Vlada, donošenjem Strategije unaprjeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020 pokazuje spremnost da, u dijelu svojih nadležnosti, doprinese kreiranju podsticajnog normativnog i institucionalnog ambijenta za razvoj organizacija civilnog društva, poručeno je na današnjem okruglom stolu.

Ministarstvo javne uprave organizovalo je Okrugli sto povodom Nacrta Strategije, uz podršku EU projekta “Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje Vlade i NVO u Crnoj Gori”.

Državni sekretar u Ministarstvu javne uprave, Goran Jovetić, kazao je da Vlada, i, kroz ovaj strateški dokument, želi da stvara podsticajno okruženje za rad i djelovanje NVO, u smislu ostvarivanja dobre saradnje sa NVO i kreiranja stimulativnog ambijenta za njihov razvoj.

On je, kako je saopšteno, rekao da je donošenjem novog Zakona o NVO unaprijeđen normativni okvir za funkcionisanje NVO i da su uvedene značajne novine.

Ukazao je da uspostavljanje Nacionalne kancelarije za saradnju s NVO u okviru Ministarstva javne uprave predstavlja unaprijeđeni institucionalan okvir za saradnju sa tim sektorom.

“U tom smislu, donošenjem ovog strateškog planskog dokumenta, Vlada Crne Gore iskazuje punu spremnost da, u dijelu svojih nadležnosti, doprinese kreiranju podsticajnog normativnog i institucionalnog ambijenta za razvoj organizacija civilnog društva”, kaže se u saopštenju.

Jovetić je kazao da se na sistematičan način prišlo izradi dokumenta i da su se sagledali izazovi i problemi u funkcionisanju NVO, ali i na planu saradnje sa državnim organima.

“Takođe, istakao je da je Nacrt strategije usklađen sa Strategijom reforme javne uprave 2016-2020. i Akcionim planom za period 2016-2017. godinu, kao i sa Smjernicama za podršku Evropske unije civilnom društvu u državama - kandidatima za proširenje 2014-2020, koje je izradio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije”, navedeno je u saopštenju.

Ekspert na izradi Strategije, Dragan Golubović, rekao je da je u pripremi strategije promijenjen pristup, da je težnja bila da se obradi manji broj pitanja, ali da se zađe u rješavanje problema po dubini, a da se posebno vodilo računa o usklađivanju sa relevantnim strateškim dokumentima iz ove oblasti.

“Takođe, istakao je da ovo strategija javne uprave, odnosno politika javne uprave, jer reguliše saradnju između NVO i Vlade. U tom smislu, kazao je da su se obrađivači vodili time da se unaprijede rješenja iz prethodnih strateških dokumenta, ali i da se stvori ambijent za vođenje dijaloga između ova dva sektora.

Učesnici okruglog stola su uzeli aktivno učešće u današnjoj diskusiji, a sve dobijene sugestije biće razmotrene od strane obrađivača u zakonskom roku”, navodi se u saopštenju.

Kao opšti cilj Strategije 2018-2020 definisano je dalje unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje NVO i jačanje saradnje javne uprave i NVO u procesu kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući njihove različite, ali komplementarne uloge i odgovornosti u tom procesu.

Javna rasprava o tekstu Nacrta Strategije počela je 29. septembra, objavljivanjem javnog poziva za učešće u javnoj raspravi, i trajaće do 8. novembra.

Bonus video: