Od Uskrsa do Vaskrsa u Tivtu traje festival vjetra

"Okosnica ovog festivala je već čuvena "Tivatska regatta", ali sada oko nje gradimo novu, širu i mnogo inkluzivniju priču i manifestaciju u koju ćemo uključiti cijeli grad", kazao je jedan od idejnih tvoraca novog festivala, predsjednik Jedriličarskog kluba "Delfin" Frano Tripović

2004 pregleda 1 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: Siniša Luković
Sa pres konferencije, Foto: Siniša Luković

Tivat će u periodu između dva Uskrsa, biti pozornica brojnih sportskih, kulturnih i edukativnih dešavanja u sklopu prvog "Festivala vjetra" koji će u tom gradu biti priređen od 16. do 24.aprila.

Festival koji ima "šug od mora i soli" organizuje Sekcija krstaškog jedrenja Jedriličarskog kluba "Delfin" iz Tivta, u saradnji sa lokalnim institucijama, nevladinim organizacijama, sportskim klubovima i brojnim kreativcima, sa ciljem promocije potencijala i principa održivog razvoja Boke Kotorske.

"Festival vjetra zamišljen je da osvježi prizmu percepcije prostora našeg grada i atmosfere koju kreiraju njegovi ljudi. Kroz različite segmente, od Uskrsa do Vaskrsa, intenzivnije ćemo se podsjetiti na simboliku proljeća, na pupljenje, preporod, novi rast, vaskrsenje. Na dobrotu i neophodan romantičarski pogled na svijet. Na radost stvaranja, na blagoslov darivanja. Naš moto koji nas pokreće, "kriv" je i za ovu priču - Jedriti se mora!"- kazala je Antonela Stjepčevič iz organizacionog odbora na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen ovaj originalni novi tivatski morski festival. Istakla je da je namjera festivala promocija Tivta kao grada koji se može ponositi svojom tradicijom u oblasti jedrenja i nautike uopšte, sporta, muzike i obrazovanja mladih i dostignućima na polju kulture.

"Naš identitet je vezan za more, sunce i vjetar, to nas pokreće, to je temelj našeg načina života i to želimo prenijeti na nove generacije. Okosnica ovog festivala je već čuvena "Tivatska regatta" koju već 17.godinu za redom, priređujemo u posljednjoj nedjelji aprila, ali sada oko nje gradimo novu, širu i mnogo inkluzivniju priču i manifestaciju u koju ćemo uključiti cijeli grad", kazao je jedan od idejnih tvoraca novog festivala, predsjednik Jedriličarskog kluba "Delfin" dr Frano Tripović.

Art direktor "Festivala vjetra" Vuk Bojanić je kazao da im je ambicija za premijerno izdanje te manifestacije da privuku i animiraju prvenstveno lokalnu zajednicu i publiku, a da dogodine festival bude proširen na cijelu Boku Kotorsku.

Tokom devet dana trajanja "Festivala vjetra" svi ljubitelji mora, prirode, kulturne baštine i primorskog načiona života naći će nešto za sebe: od nekoliko jedriličarskih regata u više kategorija, čak i prve regate daljinski upravljanih modela jedrilica, promocije novih ekstremnih vidova jedrenja poput kite surfinga i wing foila, preko koncerata alternativne, odnosno klapske muzike, do poetskih večeri, izložbi fotografija i rukotvorina, filmskih projekcija, do predavanja o podmorskoj kulturnoj baštini, tradicionalnom graditeljstvu kamenom u suhozidu, fortifikacijama u Boki, te predavanjima o živom svijetu mora i zaštićenim prirodnim dobrima na primorju, te pozorišnih predstava. Među učesnicima festivala biće i poznati muzički umjetnici Rambo Amadeus i Darko Rundek, te splitska muzička grupa The Beat Fleet.

Prvi "Festival vjetra" u Tivtu podržali su Opština i Turistička organizacija Tivat, te brojni lokalni, ali i sponzor iz SAD-a koji je oduševljen idejom ove manifestacije. Ideja organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalno okupljanje ljubitelja mora, prirode i kulturne baštine te da ubuduće upravo tivatski "Festival vjetra" simbolično označava početak ljetnje turističke i nautičke sezone u Boki.

Bonus video: