DUP predviđa da se gradi hram na mjestu bivše pijace

Grad izdao na godinu prostor bivše pijace na Koniku za autoperionicu
153 pregleda 5 komentar(a)
pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
pijaca Konik, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.10.2017. 10:55h

Odluka gradskih vlasti da se na prostoru nekadašnje pijace na Koniku izgradi auto-perionica, a ne pravoslavni hram, predstavlja osporavanje prava na ispovijedanje vjere mještana u ovom dijelu grada, smatra paroh protojerej Mirčeta Šljivančanin.

„Već 11 godina Mitropolija crnogorsko-primorska, zbog duhovnih potreba vjernog naroda, traži da se planira izgradnja vjerskog objekta na ovom prostoru“, kazao je Šljivančanin.

Prema njegovim, riječima, upravo na insistiranje Mitropolije, u Detaljni urbanistički plan „Konik - sanacioni plan“ unijeta je izgradnja vjerskog objekta.

„DUP predstavlja Sveto pismo za stvari koje se tiču planiranja. Sve suprotno nije poštovanje volje građana, već se može posmatrati samo kao ostvarivanje nečijih ličnih interesa“, smatra Šljivančanin.

Iako je prema važećem DUP-u na lokaciji nekadašnje pijace planiran vjerski objekat, što su potvrdili u Glavnom gradu, na tom prostoru će se nalaziti montažni objekat.

Nakon javnog poziva gradskog preduzeća „Tržnice i pijace“ za zakup 500 kvadrata na pomenutoj lokaciji, odabran je ponuđač sa kojim je zaključen ugovor na godinu dana.

Mitropolija crnogorska primorska, koja je uputila zahtjev Glavnom gradu za ustupanje zemljišta, uz peticiju koji je potpisalo više od 6.500 građana, zvaničan odgovor nije dobila ni nakon šest mjeseci.

Šljivančanin je naglasio da su brojni građani, ne samo pravoslavne vjeroispovijesti, potpisali peticiju za izgradnju hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Koniku.

„Ako osluškuju glas građana onda bi trebalo da poštuju njihovu volju“, dodao je Šljivančanin, navodeći da se radi o najbrojnijoj grupi vjernika u Podgorici. Istakao je da je na prostorutog naselja, gradska uprava izašla u susret drugim vjerskim zajednicama, te da ne bi trebalo osporavati vjerska prava građana.

„Očekujemo od gradske uprave da postupi u skladu sa zakonom i DUP-om“, zaključio je Šljivančanin.

Bonus video: