ANB i tužilaštvo da istraže projekat gradnje solitera na Slovenskoj plaži

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine i bivši predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović traži potpunu istragu o planiranoj gradnji dvaju solitera na Slovenskoj plaži i vezama političara sa tim projektom

25342 pregleda 98 reakcija 22 komentar(a)
Krapović, Foto: Boris Pejović
Krapović, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Opštine Budva i aktuleni poslanik Demokrata Dragan Krapović zatražiće od tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbjednost da ispitaju projekat gradnje dvaju solitera na Slovenskoj plaži, koje namjerava da realizuje turska kompanija “Mia investment”.

”Kao poslanik obratiću se v.d. VDT-a Maji Jovanović, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu i direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću da preduzmu mjere i radnje i svojih nadležnosti i utvrde činjenice u vezi sa segmentima ovog projekta, od izdavanja saglasnosti i prijave gradnje, preko utvrđivanja povezanosti državljana Crne Gore sa ovim projektom, sa posebnim osvrtom na javne funkcionere i političare sada i u periodu za nama, i naravno sa zahjevom da se do kraja i nesumnjivo utvrdi porijeklo novca koji će eventualno biti uložen u izgradnju stanova za tržište na Slovenskoj plaži u Budvi”, kazao je Krapović “Vijestima”.

Nakon što su “Vijesti” objavile da je Direktorat Glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića dao saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica na parceli od 8.500 kvadrata vlasništvo firme “Safiro beach”, Krapović je kazao da nema govora da je riječ o bilo kakvom hotelu.

”Javnosti je poznato šta smo mi u Budvi unazad godinama uradili da se projekti poput ovog, dakle netransparetni, urbanistički i arhitektonski neprihvatljivi i neodrživi, ne realizuju jer to nije interes građana Budve i Crne Gore već interes vrha bivšeg režima i sa njima povezanih lica. Mi u Budvi smo se borili, i vjerovali da smo se 30. avgusta 2020. izborili da zaustavimo devastaciju i pljačku Budve i Crne Gore. Danas je jasno da ta bitka još nije dobijena i da onamo gdje su stali nekadašnji DPS prvaci, premijeri, ministri, državne arhitekte, nastavljaju oni koji su danas na tim funkcijama. Projekat MIA Investment je veoma sporan sa više aspekata i samo je jedan u nizu kontroverznih DPS projekata koji nisu uspjeli da realizuju. Međutim, ova Vlada, preko Ministarstva ekologije i prostornog planiranja ipak pokušava da ih dovede do kraja i realizuje, prevazilazeći čak i njihove prethodnike u očiglednim zloupotrebama”, naglasio je Krapović.

Koji su motivi za ovakvo postupanje, kako je kazao, utvrdiće nadležne institucije, u prvom redu tužilaštvo.

”Tako je glavni državni arhitekta izdao saglasnost, grubo kršeći zakone o upravnom postupku, planiranju prostora i izgradnji objekata i druge, ali i potpuno zanemarujući interese opštine Budva i njenih građana. Nadalje, saglasnost je izdata nakon što je Upravni sud poništio saglasnost i prijavu gradnje koju je izdalo isto ministarstvo dok je njime koordinirao Duško Marković, a mjesto GDA pokrivao Dragan Vuković, a sada je izdata u trenutku moratorijuma na gradnju u zahvatu DUP ‘Budva Centar’. Po informacijama kojima raspolažem, s obzirom na to da je moratorijum na snazi i da se dok je tako ne može prihvatiti nova prijava gradnje, gospoda investitori će pokušati preko Direktorata za inspekcijski nadzor i licenciranje Ministarstva ekologije, na čijem je čelu Ljubiša Konatar, da reaktiviraju staru prijavu gradnje koja je predata na osnovu saglasnosti koju je Upravni sud poništio. Čak i laiku je jasno da nakon što je sud poništio prethodnu saglasnost i stavio je van pravnog prometa, i prijava gradnje na osnovu te saglasnosti ima istu pravnu sudbinu, pa je nije moguće ponovo vraćati na snagu. Za sada je nema na sajtu ministarstva, ali ako bi se usudili na tako nešto, unaprijed ih upozoravam da ću sve involvirane i odgovorne momentalno krivično procesuirati”, naglasio je Krapović.

On je kazao da će “kao građanin Budve i Crne Gore, bivši predsjednik opštine Budva, kao poslanik i predsjednik nadležnog radnog tijela u Skupštini Crne Gore”, iskoristiti sve svoje kapacitete da se na devastaciju i pljačku Budve konačno stavi tačka.

”U pitanju je izuzetno sporan projekat sa više aspekata. Javnosti je poznata priča o firmi koja je vlasnik zemljišta i koja je zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji sa MIA Investment. U pitanju je firma ‘Safiro beach resort’ koja je u javnosti povezivana sa Branimirom Gvozdenovićem i Milom Đukanovićem. I ovaj projekat, kao i mnogi drugi u Crnoj Gori, ima veoma nejasnu vlasničku strukturu sakrivenu iza mreže off shore kompanija iz poreskih rajeva, poput Djevičanskih ostrva. U godinama za nama, to je u skoro svakom slučaju bio ‘trademark’, znak raspoznavanja netransparentnih DPS projekata i njihovih investitora, ‘strateških’ partnera kako su ih oslovljavali. S obzirom na to da kao član Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore imam pristup tajnim podacima ANB-a, zatražio sam informaciju o ovom projektu i dobio odgovor da ANB nema te podatke i da se nije bavila time u prethodnom periodu, što me je veoma začudilo jer je u pitanju investicija vrijedna barem 70 miliona eura, pa je prirodno i u opisu posla kako ANB-a tako i dijela Uprave policije koji se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma, da se zainteresuje i provjeri porijeklo tolike količine novca koji će eventualno biti uložen u gradnju solitera”, kazao je Krapović.

Uopšte se ne radi o hotelu, već o mogućem pranju para

Krapović poručuje da treba da bude jasno svima, bez obzira na spinovanje u javnosti i medijske naslove, da se ne radi o hotelu.

”Već je u obje planirane kule samo prvih par spratova predviđeno hotelsko poslovanje, a sve iznad su stanovi za prodaju, što je idealna okolnost da se prodajom tih kapaciteta eventualno opere značajna količina novca stečenog na nezakonit način, moguće i u samoj Crnoj Gori. Da bi se sve te okolnosti, sumnje i indicije ispitale, prije svega pozivam SDT da postupke koji se već vode pred tim tužilaštvom vezano sa firmu ‘Safiro Beach Resort’ konačno dovede do kraja i izađe sa nalazima. Ako je neko u Crnoj Gori mislio da će sada realizovati ono što nije uspio ni do skoro svemoćni vrh DPS-a, i da će to oposliti oni koji su našim glasovima na pozicijama koje pokrivaju, to se gospodo neće desiti i to treba da vam bude kristalno jasno. Tražićemo da institucije konačno rade svoj posao, da sa saznanjima i nalazima upoznaju javnost, i naravno, da pokrenu odgovarajuće postupke”, kazao je Krapović.

Bonus video: