Nastava žrtvovana, kasno je za puni čas

Sagovornici “Vijesti” kažu da nove mjere protiv koronavirusa u školama ne bi imale smisla pred kraj školske godine...

29935 pregleda 81 reakcija 18 komentar(a)
Vraćanje u normalan režim zahtijevalo bi dodatna prilagođavanja djece, ustanova, nastavnika..., Foto: Luka Zeković
Vraćanje u normalan režim zahtijevalo bi dodatna prilagođavanja djece, ustanova, nastavnika..., Foto: Luka Zeković

Mjere protiv koronavirusa jedino u školama nijesu mijenjane tokom prethodnih sedam mjeseci, a nadležni tek pred kraj školske godine govore o njihovom ublažavanju i vraćanju nastave u normalne tokove.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je sada za to kasno, kao i da je sistem obrazovanja žrtvovan tokom epidemije koronavirusa.

Direktorica NVO Udruženje Roditelji Kristina Mihailović podsjetila je da su se više puta obraćali Institutu za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS), ali da ništa nisu uradili, već institucije prebacuju odgovornost jedni na druge.

”Daju različite izjave iz sedmice u sedmicu i tako zbunjuju javnost. Govorili su da će mjere u školama prilagoditi epidemiološkoj situaciji, ali od toga nema ništa”, kazala je Mihailović “Vijestima”.

Direktor IJZ Igor Galić nedavno je rekao da će u narednim sedmicama razmotriti mogućnost da se u maju časovi produže na standardnih 45 minuta i da skidanje maski nije opcija, jer se djeca ne vakcinišu protiv kovida-19.

”Pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, istina je da dolazi do stabilizacije. Dolazi lijepo vrijeme, mogućnost da i drugi elementi utiču na stabilizaciju, tako da ćemo u narednim sedmicama razmotriti sve te mjere sa Ministarstvom zdravlja i predstavnicima MPNKS”, rekao je Galić za RTCG.

On je sredinom marta “Vijestima” rekao da će se vraćanje škola u normalan režim rada i bez maski naknadno razmatrati, ali da su sa predstavnicima MPNKS donijeli zaključak da trenutne epidemiološke mjere ostaju na snazi.

Galić
Galićfoto: Boris Pejović

Sa druge strane, iz MPNKS su više puta ponovili da prate preporuke struke, odnosno Ministarstva zdravlja i IJZ i da su spremni za sve vidove održavanja nastave, ali sa nadom da će se ubrzo vratiti u režim kakav je bio prije epidemije.

Mihailović je ocijenila da nadležni tokom trajanja cijele školske godine nisu imali drugu opciju i da je cijeli sistem obrazovanja žrtvovan.

”Razumijemo da manji broj škola ima problem sa organizacijom nastave jer su prebukirani i njima to jeste komplikovano. Potrebne su konsultacije svih aktera. Uprkos obećanjima, od mijenjanja mjera nema ništa”, poručila je.

Udruženje Roditelji ranije se više puta dopisom obraćalo institucijama povodom mjera u školama, a Mihailović je pojasnila da su sada odustali od zahtjeva jer je malo vremena ostalo do kraja školske godine.

”Htjeli smo da aktiviramo i peticiju Glas građana, ali ni taj sistem ne radi. Suviše je kratak rok da i dalje insistiramo na revidiranju mjera”, rekla je.

Sociolog Andrija Đukanović “Vijestima” je rekao da su podijeljena mišljenja da li sada kada je ostalo malo vremena do kraja školske godine treba vratiti časove na 45 minuta.

”Neki stručnjaci smatraju da nema više razloga da časovi budu smanjeni i da i dalje postoji razlog za nošenje maski. Ipak mislim da sada ne bi trebalo djecu vraćati na sistem rada prije korone. Ostalo je malo vremena do kraja nastave i ako je cijele godine rađeno na jedna način (koji je nesumnjivo imao uticaja na niži kvalitet obrazovanja) ne vidim da bi ova promjena imala nekog smisla”, ocijenio je Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Privatna arhiva

On smatra da su mjere protiv koronavirusa i njihovo usklađivanje sa funkcionisanjem škola od početka sprovođene stihijski i kršene u mnogobrojnim slučajevima.

”Škole su naime ostale u režimu tih mjera dok su na primjer politički i vjerski skupovi održavani bez mjera i sankcija prema onima koji su ih kršili. Nadležni nijesu striktno poštovali ono sto su sami odlučili, već su se vodili politikom. To je na kraju rezultiralo razbuktavanjem epidemije. S druge strane, u odnosu na škole se slijepo držalo mjera iako je epidemija puštena da divlja”.

I u Sindikatu prosvjete smatraju da bi svako pomjeranje termina održavanja nastave pred kraj školske godine zahtijevalo izvjesna prilagođavanja kod djece, ali i da bi velike ustanove imale ozbiljne poteškoće u organizacionom smislu.

”Roditelji će, takođe, imati problema u organizaciji odvođenja i dovođenja djece u školu i iz škole usljed promjene uhodane satnice, do koje bi tada došlo. Takođe, podsjećamo javnost da nastavnici, osim 30 minuta rada na času, imaju i dodatni rad gdje šalju učenicima materijal za uvježbavanje pređenog gradiva”, kazali su.

Iz Sindikata prosvjete ocijenili su da dok god treba nositi maske tokom trajanja časa, kao mjeru prevencije, čas treba da traje 30 minuta.

”Takođe, i ako se ukine mjera nošenja maski u zatvorenom, treba razmotriti činjenicu da li je pred kraj nastave za IX razred osnovne i IV srednjih škola umjesno promijeniti trajanje časa sa 30 na 45 minuta”, saopštili su.

Poručili su da se raduju normalizaciji nastave, ali su apelovali na nadležne da sagledaju sve okolnosti i razmisle da li je svrsishodno produžavati čas na 45 minuta od 1. maja, pri samom kraju tekuće školske godine, ili to treba uraditi od početka naredne.

Bonus video: