EU i Savjet Evrope donirali opremu za digitalnu nastavu u 40 škola

Oprema će poslužiti digitalizaciji i diverzifikaciji obrazovnog sadržaja, ali i promociji demokratskih vrijednosti kao što je inkluzija svih učenika, navodi se u saopštenju

860 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Amplitudo
Foto: Amplitudo

Savjet Evrope (SE) i Evropska unija (EU) donirali su opremu vrijednu 54 hiljade eura, zahvaljujući kojoj je 40 crnogorskih škola dobilo moderne, digitalizovane učionice.

Iz SE saopšteno je da je oprema donirana kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom.

U saopštenju SE objasnili su da su donirali video konferencijski sistem, lap top, TV ekran, led osvijetljenje i drugo, i da će ta oprema poslužiti digitalizaciji i diverzifikaciji obrazovnog sadržaja, ali i promociji demokratskih vrijednosti kao što je inkluzija svih učenika.

Navodi se da je opremu dobila i Osnovna škola „Milija Nikčević“ iz Nikšića, kojoj su video konferencijski sistem uručile ambasadorka EU Oana Kristina Popa i šefica Programske kancelarije SE Evgenia Giakoumopoulou.

Kako su naveli iz SE, ona je kazala da se EU od početka pandemije zalagala za inkluzivno i kontinuirano obrazovanje:

Popa je rekla da je ovom donacijom osiguran nastavak edukacije i nastave u ovim promjenljivim i izazovnim vremenima.

"Paralelno sa tim, donirali smo računare i ugroženim porodicama, posebno na sjeveru Crne Gore. Nakon ove dvije teške godine, mi odrasli imamo veliku odgovornost da uzvratimo mladoj generaciji koja je željna da nadoknadi izgubljeno vrijeme", istakla je Popa.

Ona je rekla da se digitalizacijom i diverzifikacijom obrazovnih sadržaja mogu proširiti vidici mladih, njihova empatija ili druge kompetencije.

Popa smatra da će to pomoći novim generacijama da rastu i budu spremni za demokratsku kulturu u novom svijetu nakon pandemije.

"Zajedno sa SE i Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta nastavićemo s naporima da obrazovanje učinimo dostupnim svima, da podstaknemo inkluziju i rješavamo problem diskriminacije", poručila je Popa.

Navodi se da je Giakoumopoulou istakla doprinos projekta izgradnji inkluzivnog, mirnog i demokratskog društva.

Giakoumopoulou je rekla da je kao odgovor na pandemiju SE podržao stvaranje digitalne demokratske učionice u svakoj od pilot škola.

"To je bila prilika i za umrežavanje, ne samo škola u Crnoj Gori, već i u regionu. Na ovaj smo način uspjeli da razmijenimo ideje, iskustva i znanje, jedni druge osnažimo u zalaganju za jednaka prava u obrazovanju, dopremo do ključnih aktera i donesemo pozitivne promjene", kazala je Giakoumopoulou,

Prema njenim riječima, aktuelna kriza naglasila je i činjenicu da misija škola nije samo sticanje znanja.

"One su ujedno i prostor u kom se mladi socijalizuju, uče vrijednostima demoraktije i inkluzije i uzrastaju u građane sjutrašnjice", rekla je Giakoumopoulou.

Nataša Kujundžić, direktorica Osnovne škole „Milija Nikčević“ poručila je da je oprema već poslužila svrsi.

"Sigurni smo da će ovo doprinijeti kvalitetnom obrazovanju za sve. Naša škola je zahvaljujući opremi već bila domaćin prvoj online radionici-pričaonici na temu „Izazovi i načini podrške učenicima/učenicama RE populacije", navela je Kujundžić.

Projekat „Kvalitetno obrazovanje za sve“ zajednička je inicijativa SE i EU čiji je cilj podsticanje kvalitetnog obrazovanja za sve kroz promovisanje inkluzije i rješenja problema diskriminacije u obrazovnom sistemu, stvaranjem inkluzivnog, mirnog i demokratskog društva.

Navodi se da je jedna od glavnih projektnih aktivnosti upravo je doniranje opreme za video konferencije, u vrijednosti od 54 hiljade EUR. Akcija je obuhvatila 40 pilot osnovnih, srednjih i stručnih škola u Crnoj Gori.

Projekat je organizovao više obuka za nastavnike, učenike i školske uprave kako da iskoriste obrazovanje za demokratsko građanstvo u svakodnevnim aktivnostima.

Snažno je afirimisana saradnja sa organizacijama civilnog društva putem podrške manjim projektima i učešćem lokalnih zajednica u promociji demokratskog okruženja u školama. “Inkluzivni dan” se, na inicijativu pokrenutu u okviru projekta, obilježava sa školama svakog 11. oktobra.

Bonus video: