Janjušević: Ugalj građanima Pljevalja treba prodavati po starim cijenama, koje su važile do prvog aprila

Podsjeća da je ogromna potražnja za ovim energentom i povećanje troškova proizvodnje dovelo do povećanja cijene uglja kako na svjetskom tržištu i domaćem tržištu. Rudnici u okruženju povećali su cijene uglja čak i za 50 odsto kako bi mogli održati proizvodnju

2944 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Ugalj koji se isporučuje građanima Pljevalja treba prodavati po starim cijenama, koje su važile do prvog aprila.

To smatra predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević, koji je najavio da će predložiti kolegama iz Odbora da cijene uglja za građane zadrže na istom nivou kao prije poskupljenja.

Rudnik od prvog aprila prodaje ugalj građanima po novim cijenama koje su za oko 12 do 14 odsto veće u odnosu na dosadašnje, a najavljeno je i korigovanje cijene uglja koji se isporučuje Termoelektrani Pljevlja.

„S obzirom na značajno povećanje troškova života, smatram da je veoma važno zaštititi interese naših sugrađana, pa ću u tom smislu,na narednoj sjednici predložiti Odboru direktora RUP-a da cijene uglja za građane Pljevalja zadržimo na istom nivou kao prije poskupljenja. Za ovakvu mjeru očekujem podršku svih članova Odbora koji su i do sada podržavali sve inicijative usmjerene ka poboljšanju uslova života u našem gradu“, naveo je Janjušević u saopštenju.

Podsjeća da je ogromna potražnja za ovim energentom i povećanje troškova proizvodnje dovelo do povećanja cijene uglja kako na svjetskom tržištu i domaćem tržištu. Rudnici u okruženju povećali su cijene uglja čak i za 50 odsto kako bi mogli održati proizvodnju.

Cijene uglja u našem rudniku, povećane su u prosjeku za 12 odsto i takođe se očekuje, povećanje cijene prema Termoelektrani“, rekao je Janjušević.

Kazao je da cijene energenata na svjetskom tržištu vrtoglavo rastu i da je do energetske krize, došlo tokom pandemije, a da je dodatno pogoršala ukrainsko-ruska kriza.

„Cijena struje je i do pet puta veća u odnosu na period prije energetske krize, što je zahtjevalo značajno povećanje proizvodnje električne energije dobijene iz uglja“, rekao je Janjušević.

Bonus video: