Pljevljacima pelet po povoljnim cijenama

Građani će biti u obavezi da plate 50 odsto cijene tone peleta, dok će Opština refundirati ostatak

8874 pregleda 41 reakcija 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Opštine Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja će i ove godine subvenicionirati nabavku peleta za sva domaćinstva koja ovaj energent koriste za zagrijavanje svojih stanova.

To je osma godina zaredom da lokalna uprava subvencionira nabavku tog ekološki prihvatljivog energenta, kao jedna od mjera koja se sprovodi u cilju smanjenja zagađenja vazduha u Pljevljima.

Opština će nabaviti 2. 854 tone peleta ukupne vrijednosti 760 hiljada eura, od čega će lokalna uprava platiti polovinu ugovorenog iznosa, a drugu polovinu građani prilikom preuzimanja peleta.

Nabavku ekološki prihvatljivog energenta za pljevaljska domaćinstva Opština Pljevlja realizuje od grejne sezone 2015/2016, a programom se omogućava nabavka do 2,1 tone peleta kroz subvenciju od 50 odsto.

Koliko je ovaj program uspješan, tvrde u lokalnoj upravi najbolje pokazuje podatak da je utrostučen rast broja individualnih ložišta na pelet, sa 280 u prvoj godini subvencija, na 982 u 2021. godini.

Pored subvencija za nabavku ekološki prihvatljivog goriva, Opština Pljevlja je tokom 2021. godine opredijelila značajna sredstva za smanjenje potrebne energije za grijanje primjenom mjera energetske efikasnosti, a iste aktivnosti realizovaće i u 2022. godini.

Bonus video: