Fond PIO stopirao, Udruženje traži da donose rate

Bjelopoljski penzioneri zbunjeni postupanjem lokalnog Udruženja, koji traži da im pozajmicu vraćaju "na ruke", oni kažu da je sve po zakonu

6063 pregleda 2 komentar(a)
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Grupa penzionera u Bijelom Polju ogorčena je zbog poziva lokalnog Udruženja penzionera da im na ruke dostavljaju rate za ranije pozajmice, što je, kako navode, Fond PIO stopirao u decembru prošle godine.

Radi se o pozajmicama koje Udruženje neprekidno posljednih deset godina daje svojim članovima, kojima je potrebna pomoć za adaptaciju kuće ili stana.

Penzioneri navode da je sve uredno išlo do novembarske penzije 2021. godine i da je Upravni odbor Fonda PIO na sjednici od 1. decembra donio odluku da se te obustave dalje ne servisiraju.

”Posljednjih dana pozivaju sve naše članove koji su ranije uzeli pozajmicu od 500 eura i sada traže da im se novac donosi na ruke. Nemam ništa protiv da nastavim plaćanje rata pozajmice, ali da to ne bude na ruke, nego preko računa i da dobijemo preciznu informaciju da li taj novac vraćamo ili ne”, kazao je jedan od penzionera.

Drugi Bjelopoljac kaže da je u razgovoru sa drugim penzionerima saznao da svakog dana pozivaju iz Udruženja i traže da se nosi novac na ruke.

”Smatramo da je to nezakonito i tražimo da se neko od nadležnih hitno oglasi, kako bismo znali šta dalje da radimo. Zaista je nedopustivo da novac donosimo na ruke u Udruženje”.

Penzionerka koja je takođe uzela pozajmicu kaže da na takav način neće vraćati novac, i da isto tako misle svi penzioneri sa kojima je proteklih dana razgovarala.

”Nije nikakav problem, uzeli smo pare, ako treba da se vrati, vratićemo. Ne znam šta se to dešava. Koga god pitamo, neće ni da čuju da vraćaju ta sredstva”, kazala je ona.

Iz Udruženja penzionera Bijelo Polje objašnjavaju da se pozajmica davala na 60 mjesečnih rata, a da je Fond ta sredstva uredno odbijao od penzija, te da su ta novčana sredstva isplaćivana iz sopstvenih sredstava Udruženja.

”Prema odluci Upravnog odbora raspisivan je oglas na koji se penzioneri javljaju sa zahtjevom i opisom poslova za koji im je potrebna pozajmica. Prilažu uz zahtjev posjedovni list o nekretnini i listing od Fonda PIO. Sve penzionere koji se podnijeli zahtjev obilazi stambena komisija i utvrđuje kome je neophodna pomoć, zatim se potpisuje ugovor o pozajmici”, kazao je predsjednik Udruženja penzionera Bijelo Polje Milan Minić.

Na kraju, dodao je on, spisak penzionera koji su dobili pozajmicu dostavlja se Fondu PIO radi obustave. Minić pojašnjava da je sve to uredno išlo do novembarske penzije 2021. godine.

”Upravni odbor Fonda PIO na sjednici od 1. decembra prošle godine, donosi odluke da se ove obustave dalje ne servisiraju. Od svih sredstava koja se vraćaju od penzija Udruženje penzionera je u ovoj godini planiralo da zamijeni dotrajalu stolariju u klubu penzionera, što je sada postalo neizvodljivo. Udruženje će uraditi sve da se taj novac prikupi i investira u klub penzionera koji je omiljeno sastajalište penzionera svakoga dana”, navode u odgovoru iz Udruženja.

Objašnjavajući zbog čega se rate, kako tvrde penzioneri, “donose na ruke” Minić je kazao da se rate predaju u blagajnu Udruženja penzionera, za šta se svakom od njih daje ovjerena priznanica sa iznosom uplate i datumom.

”Mi smo kao mogućnost ponudili da otvore trajni nalog u svojoj banci, i na taj način izmiruju dug”, kazao je Minić.

Bonus video: