Crna Gora da bude država u kojoj su mladi potencijal

Kao odgovorna država i društvo, moramo da radimo na promociji mladih ljudi, jer oni treba da budu samostalni, uključeni u procese donošenje odluka, razvoja zajednice, kreiranja i sprovođenja javnih politk“, istakla je direktorica Centra za javne politike Jelena Milićević
73 pregleda 3 komentar(a)
Nenad Koprivica, Jelena Milićević, Edin Koljenović, Foto: PR Centar
Nenad Koprivica, Jelena Milićević, Edin Koljenović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 19.10.2017. 14:32h

Crna Gora treba da bude država u kojoj su mladi potencijal, a ne problem, ocijenila je, izvršna direktorica Centra za javne politike, Jelena Milićević, poručujući da ta populacija treba da bude uključena u procese donošenje odluka, kreiranja i sprovođenja javnih politka.

Ona je danas, na okruglom stolu “Značaj i uloga omladinskih i studentskih organizacija u Crnoj Gori“, kazala da Crna Gora treba da bude država u kojoj su mladi potencijal, a ne problem i u kojoj će, kako je istakla, svaki mladi čovjek biti finansijski osnažen, podstaknut na napredak i profesionalno usavršavanje.

„Kao odgovorna država i društvo, moramo da radimo na promociji mladih ljudi, jer oni treba da budu samostalni, uključeni u procese donošenje odluka, razvoja zajednice, kreiranja i sprovođenja javnih politka“, istakla je Milićević u PR Centru.

Prema njenim riječima, projekat „Aktivna omladina - odluči, učestvuj, pobijedi“, podstiče snažnije povezivanje studentskih i omladinskih organizacija, radi, kako je pojasnila, sprovođenje zajedničkih ideja i inicijativa.

„U okviru projekta do sada je sprovedeno niz aktivnosti. Izrađen je veb sajt Aktivna omladina, koji predstavlja forum za razmjenu mišljenja, ideja i sugestija koje se isključivo tiču unapređenja položaja mladih. Uporedo sa sajtom aktivna je i Facebook stranica pod istim imenom“, navela je Milićević.

Ona je dodala da je od radova mladih, koji su kako je kazala, spremni da budu nosioci društvenih promjena izrađen Informator „Kako unaprijediti omladinski ativizam u Crnoj Gori“.

„Posljednje aktivnosti u okviru projekta, info dani na fakultetima i u srednjim školama, biće održani početkom sljedećeg mjeseca. Tada ćemo imati i anketu koja će obuhvatiti sistem obrazovanja i aktivizam mladih“, najavila je Milićević.

Generalni direktor Diektorata za mlade u Ministarstvu sporta, Nenad Koprivica, kazao je da je za razumijevanje konteksta u kome se sprovodi omladinska politika, važno shvatiti ukupan kontekst razvoja društva i limite koje taj razvoj nameće.

„Volio bih da živimo životom i standardom zemalja Zapadne Evrope i Skandinavije i da u tom smislu imamo mnogo veća izdvajanja za mlade i mnogo bogatiji i raznovrsniji program, koji taj standard omogućava. Ali, moramo da budemo svjesni realnih kapaciteta i problema koje imamo“, istakao je Koprivica.

On je kazao da je Strategija za mlade rađena na osnovu šest ključnih prioriteta, koje su, kako je pojasnio, istakli oni kojima je namijenjena.

„Šest ljučnih prioriteta koji su na kraju i definisani strategijom su: zapošljavanje, obrazovanje, aktivizam, tranzicije u odraslo doba, kulturni sadržaji i razvoj normativno institucionalnog okvira, odnosno unapređenja omladinske politike. U skladu sa tim prioritetima mi realizujemo naše aktivnosti“, naveo je Koprivica.

Šef regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) u Crnoj Gori, Edin Koljenović, kazao je da je građanska participacija jedan od osnovnih indikatora razvoja demokratskog društva.

„Vrlo je važno da svi, a naročito mladi, shvatimo da nije dovoljno da imamo institucije koje postoje jer moraju da postoje. Potrebno je da imamo institucije koje su odgovorne građanima i koje svoje politike sprovode na pravi način. Sa druge strane su otvorene za komunikaciju sa građanima i dobijanje adekvatnih inputa“, ocijenio je Koljenović.

Građani, a posebno mladi ljudi, kako je kazao, ne znaju dovoljno o modelima i kanalima građanske participacije.

„Problem je što ne znaju koji su to načini da budu aktivni. A sa druge strane, problem je što mladi ljudi ne vjeruju, da iako su aktivni, mogu promijeniti neke stvari“, pojasnio je Koljenović.

On smatra da je za građansku participaciju i aktivizam veoma važan koncept elektronske demokratije.

„Elektronska demokratija nije nikakva zamjena za tradiconalnu demokrtaiju, već je prosto način ostvarivanja participacije, korišćenjem modernih tehnologija, online platformi itd. Postoji mnogo prostora da mladi itekako rade na razvoju koncepta elektronske demokratije“, smatra Koljenović.

On je podsjetio da je RYCO zvanično počela sa radom u julu ove godine i predstavlja, kako je kazao, novi mehanizam koji će se baviti podrškom projektima razmjene i povezivanja mladih.

„Naš pristup je vrlo jasan i želimo da krenemo sa povezivanjem u regionu, jer smatramo da je potrebno mlade ljude povezivati i stvarati buduće generacije, koje će se poznavati i koje neće biti opterećene stvarima kojima su danas opterećeni njihovi roditelji“, pojasnio je Koljenović.

Programski koordinator Centra za javne politike, Srđan Čabrilo, rekao je da je proces obrazovanja potrebno usmjeriti u pravcu njegovanja i poštovanja vrijednosti građanskog i demokratkog društva, što bi, kako je objasnio, vodilo ka unapređenju akademskog aktivizma.

„Tu bi primarnu ulogu imali profesori koji kao intelektualna elita moraju preuzeti veću odgovornost za sve društvene izazove sa kojima se suočavamo, i svojim djelovanjem postaviti dobre primjere studentima i drugim mladim ljudima“, ocijenio je Čabrilo.

Okrugli sto je održan u okviru projekta „Aktivna omladina- odluči, učestvuj, pobijedi“, koji Centar za javne politike sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva sporta.