Pljevlja: Bivši radnici Vektre Jakić zatražili od lokane uprave da im pomogne da od Brkovića naplate zaostala dugovanja

Predstavnik bivših radnika Žarko Mazalica kazao je da je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević juče primio grupu bivših radnika i da je obećao isplatu po 200 eura pomoći najugroženijim radnicima

1917 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici Vektre Jakić zatražili su danas od lokane uprave u Pljevljima da im pomogne da od vlasnika kompanije Dragana Brkovića naplate zaostala dugovanja i uključi se u rješavanje pitanja dalje sudbine ove drvoprerađivčake kompanije u kojoj je krajem decembra 2018. godine prekinuta proizvodnja.

Za razliku od prethodna dva puta kada su se okupili ispred ulaza u Vektru Jakić, radnici su danas protestovali ispred zgrade opštine Pljevlja.

Brković, prema njihovim tvrdnjama, radnicima duguje između 15 i 30 zarada, zavisno od toga kada su otpušteni iz firme u kojoj su radili.

Osim isplate zaostalih zarada bivši radnici traže i da im Brković poveže radni staž, a od države da nađe način i ponovo pokrene proizvodnju.

Predstavnik bivših radnika Žarko Mazalica kazao je da je predsjednik Opštine Pljevlja juče primio grupu bivših radnika i da je obećao isplatu po 200 eura pomoći najugroženijim radnicima.

"Juče nas je primio predsjednik opštine Rajko Kovačević, jer je danas službeno odsustan iz Pljevalja. Prvo što je rekao je da Brković Opštini duguje sedam miliona eura i da nas u potpunosti podržava u našim zahtjevima. Rekao je da može da izađe u susret nama najugroženijima radnicima i zatražio da napravimo spisak i da mu ga u ponedjeljak dostavimo da nam pomogne sa 200 eura. Rekao je da će se uključiti u rješavanje našeg problema u vezi isplata zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i ponovnog pokretanja proizvodnje. Preporučio nam je da pokušamo da dođemo do ministra Spajića da sa njim pregovaramo", rekao je Mazalica.

Kazao je i da je Brković nedavno najavio da će doći u Pljevlja da razgovaraju o rješavanju njihovih zahtjeva, ali do tog susreta nije došlo jer nije održao obećanje.

"Od trideset radnika koji su radili u Vektri Jakić trenutno rade samo tri stražara. Nedavno ga je i kompletna uprava napustila", rekao je Mazalica.

Kaže da Brković prema njegovim saznanjima nije uplatio poreze i doprinose šest godina, pa mnogi radnici ne mogu da odu u penziju.

"Tražimo da nam isplati zarade, da nam poveže radni staž i da Vlada povede računa odnosno da pokrene proizvodnju. Ja smatram da ova fabrika može da radi i sigurno nema u okruženju bolje fabrike od Vektre Jakić", rekao je Mazalica.

Rekao je da će narednih dana poslati dopis ministru finansija Milojku Spajiću i da će tražiti da ih primi na razgovor.

"Prethodna Vlada je bila garant Brkoviću za sve kredite koje je uzeo od 60 miliona eura. Od njih iz prethodne Vlade niko se ne oglašava", rekao je Mazalica.

Iako preduzeće ima ogromna dugovanja za zarade zaposlenima i državi za poreze i koncesije, u Vektri Jakić još uvijek nije uveden stečaj.

Država je pokrenula spor protiv Vektre Jakić zbog duga od 9,5 miliona eura za koncesije.

Država za koncesije od 2011. do 2017, i za 2020. godinu traži 6,5 miliona eura, a za kamate tri miliona eura.

Resorno ministarstvo raskinulo je sa Vektrom Jakić ugovor o koncesiji polovinom 2019, ali joj je bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom na osnovu privremene mjere. Prije godinu ta mjera je ukinuta.

Uprava prihoda i carina tri puta je tražila uvođenje stečaja zbog nagomilanih poreskih dugovanja.

Poslednji put je to urađeno nedavno i postupak je u toku.

Bonus video: