Platne liste nastavnika pod lupom, niko ne zna zašto

Podgoričkim školama stigli zahtjevi za slobodan pristup informacijama, tvrde da osoba koja nikada nije radila kod njih traži podatke o zaradama zaposlenih za 2020. i 2021. godinu

17697 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogim podgoričkim školama nedavno su stigli zahtjevi za slobodan pristup informacijama advokata Dejana Klikovca, punomoćnika E. M, kojim se traže platne liste pojedinih zaposlenih za 2020. i 2021. godinu, što je izazvalo revolt s obzirom na to da ne poznaju osobu, prema čijem nalogu njen punomoćnik traži podatke.

Iz sindikalnih organizacija škola tvrde da ne znaju zbog čega bi bilo ko to tražio, posebno ako je riječ o, kako ističu, osobi koja nikada nije radila u tim ustanovama.

Ističu da su kolege zbog toga revoltirane, a administracije škola zatrpane jer se radi o 24 posebna rješenja za svakoga za koga su platne liste tražene.

Advokat Klikovac kazao je da su zahtjevi podnijeti, da je ispoštovana procedura u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Na pitanje da li se protiv zaposlenih u školama vodi neki postupak, s obzirom na to da ne poznaju osobu koju zastupa, Klikovac je odgovorio da se radi o “informacijama koje su između mene i klijenta”.

”...Pa vam to ne bih otkrivao”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, netačno je da su administracije škola u velikom poslu i da ne stižu da pošalju tražene podatke u zakonskom roku.

”Većina je to već uradila. Odgovorili su na svaki naš zahtjev. Neki su odbili da daju pristup informacijama, zbog čega će uslijediti dalja procedura, ali je apsolutno na svaki zahtjev odgovoreno”, kazao je Klikovac.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazali su da su ih uprave škola upoznale sa ovim slučajem.

”Naša je preporuka da se na svaki zahtjev za slobodan pristup informacijama odgovori u zakonskim rokovima, vodeći računa da se sačuvaju lični podaci kolega”, kazali su “Vijestima” iz MPNKS.

I Sindikat prosvjete upoznat je sa zahtjevima koji su početkom mjeseca pristigli školama.

”Znamo da određena osoba, preko punomoćnika, traži podatke o kolegama, a zbog čega joj je to potrebno - ne znamo. Da znamo motiv i cilj, kao Sindikat bismo se potrudili da dodatno pomognemo”, ističe u izjavi za “Vijesti” predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

On isto smatra da je to veliki udar na administracije ustanova, jer za svaki mjesec treba donijeti posebno rješenje.

”Isto tako, službe moraju štititi lične podatke kolega. To je bukvalno zatrpavanje školskih administracija”, kaže Božović.

Prema riječima člana Savjeta za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Muhameda Gjokaja, škole su obveznici Zakona o SPI.

”Osobe čiji se podaci obrađuju mogu podnijeti zahtjev za zaštitu prava podataka o ličnosti i u kojoj su mjeri zaštićene, odnosno nezaštićene lične informacije na platnim u rješenjima po slobodnom pristupu informacijama”, kazao je Gjokaj “Vijestima”.

Bonus video: