RTCG klikom ispituje građane o sankcijama Rusiji

Media centar pozvao Savjet RTCG da osigura poštovanje Pravilnika, anketu navodno popunilo preko pola miliona građana. Sagovornici iz agencija za istraživanje tvrde da je način prikupljanja podataka problematičan

20024 pregleda 68 reakcija 53 komentar(a)
U anketi RTCG navodno učestvovalo preko 500.000 građana, Foto: Luka Zekovic
U anketi RTCG navodno učestvovalo preko 500.000 građana, Foto: Luka Zekovic

Preko pola miliona građana navodno je do juče učestvovalo u anketi objavljenoj na portalu Radio-televizije Crne Gore (RTCG), za koju nevladina organizacije Media centar tvrdi da nije u skladu sa programskim principima i profesionalnim standardima i da može voditi novom nepovjerenju u rad Javnog servisa.

Media centar zatražio je od Savjeta RTCG da osigura poštovanje člana 20 Pravilnika o programskim principima i profesionalnim standardima RTCG koji propisuje da “Ankete ne sprovode novinari i redakcije RTCG, već se povjeravaju drugim institucijama i ekspertima kompetentnim i ovlašćenim da sprovode ankete zasnovane na provjerenim metodama i prihvaćenim standardima. Sve inicijative za anketiranje mora unaprijed odobriti direktor programa”.

Direktor Media centra Goran Đurović kazao je da je nesporna uloga RTCG da otvara sva važna društvena pitanja, ali da to treba da radi “na način koji ne stvara sumnju u političke namjere i opredijeljenost”.

'Nesporna uloga RTCG da otvara sva važna društvena pitanja': Đurović
"Nesporna uloga RTCG da otvara sva važna društvena pitanja": Đurovićfoto: Boris Pejović

Predsjednik Savjeta Veselin Drljević juče je “Vijestima” kazao da trenutno nije u državi, da nije vidio anketu i saopštenje Media centra, te da bi u narednim danima, po povratku u Crnu Goru, mogao da govori o ovoj temi.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić, upitan šta je cilj ankete i kako komentariše saopštenje nevladine organizacije, kazao je da nema programske nadležnosti i komentar na navode Media centra.

Sagovornici “Vijesti” iz agencija za istraživanje javnog mnjenja tvrde da je ovakav način prikupljanja podataka, na način kako je to učinio RTCG, problematičan. Jedan od njih rekao je da ne postoji uzorak, odnosno dio populacije na kojem se sprovodi istraživanje.

Smatraju i da je cifra od oko 500.000 anketiranih građana nerealna, te da je RTCG adresa za odgovor koja je metodologija korišćena i da li su ispoštovani standardi prilikom anketiranja.

Crna Gora ima oko 620.000 stanovnika, od čega je biračko pravo na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. imalo oko 540.000.

Iz Media centra su ocijenili da se pravilnicima propisuje šta je dozvoljeno a što nije u radu RTCG kao javnog medijskog servisa, da ne bi, kako su kazali, i dalje dijelio građane Crne Gore kao što je to radio u prethodnom vremenu.

”RTCG može i treba da organizuje debatu različitih političkih i društvenih aktera i o ovoj temi a upitno je da li treba da sprovoditi anketu koja zapravo može da pokaže samo šta misle oni koji posjećuju ovaj portal, ali ne i metodološki utemeljeno profesionalno istraživanje. Sa druge strane, ne mali broj pratilaca može sumnjati u vjerodstojnost rezultata ankete a to ponovo može voditi novom nepovjerenju u RTCG”, poručio je Đurović iz Media centra.

On je kazao da ukoliko Savjet RTCG ne reaguje i osigura primjenu Pravilnika ili dopuni programske smjernice, onda se uskoro mogu očekivati druga anketna pitanja kojima se preispituju rezolucije Ujedinjenih nacija i Evropske unije, a koje slijedi Crna Gora.

”Postavlja se pitanje šta je cilj ove i drugih anketa, šta će biti sa podacima ove ankete, da li će ih i na koji način interpretirati urednik portala? Da li je cilj ankete da se rezultati upotrijebe u političke svrhe? Na ova pitanja odgovor treba da dođe što prije od Savjeta RTCG. Podsjećamo na to da je Crna Gora početkom marta ove godine glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu. Takođe, Evropska unija je donijela više odluka i mjera kojima se osuđuje invazija na Ukrajinu i uvode sankcije Rusiji. Samo anketno pitanje može da se različito tumači u javnosti”, zaključio je Đurović.

Baća ne odgovara na pitanja

Član Savjeta RTCG Bojan Baća juče nije odgovorio na pitanja kako komentariše anketu i to što je navodno glasalo preko pola miliona građana, kao i to što je Media centar pozvao Savjet da osigura poštovanje Pravilnika. Baća, koji je na Fejsbuk profilu iznio stav povodom intervjua RCG sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, nije odgovorio ni da li je to pitanje aktuelizovao na sjednici Savjeta i kakav je odgovor dobio od generalnog direktora, te ako nije, da li će i kada to učiniti.

Nije odgovorio na pitanja: Baća
Nije odgovorio na pitanja: Baćafoto: Luka Zeković

Bonus video: