Bošnjak: Dislocirana sam iz Rektorata kako ne bih bila svjedok nezakonitosti

“Sve je to učinjeno kako ne bih bila svjedok mnogih protivzakonitih stvari koje rade, a na koje bih ja kao poslanica imala obavezu da javno ukažem”, poručila je Bošnjak pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Draganom Babovićem
204 pregleda 8 komentar(a)
Branka Bošnjak (Novine)
Branka Bošnjak (Novine)
Ažurirano: 19.10.2017. 06:09h

Raspoređena sam na drugo radno mjesto i dislocirana iz Rektorata Univerziteta Crne Gore kako ne bih bila svjedok nezakonitosti, kazala je juče službenica Univerziteta Crne Gore i funkcionerka DF Branka Bošnjak na suđenju po svojoj tužbi protiv UCG i bivše rektorke Radmile Vojvodić zbog nezakonitog raspoređivanja na drugo radno mjesto.

Ona je navela da se to desilo nakon isteka mirovanja prava iz radnog odnosa tokom obavljanja poslaničke funkcije.

Bošnjak je krajem januara tužila Osnovnom sudu UCG, tvrdeći da je 9. novembra 2016. tražila od UCG da je, shodno Zakonu o radu, vrati na radno mjesto savjetnik rektora, koje je ranije pokrivala.

Vojvodić joj je odgovorila gotovo mjesec dana kasnije i to ponudom da se vrati na Metalurško-tehnološki fakultet (MTF) kao “tehnički koordinator za transfer tehnologija u Centru za materijale i tehnologiju”, navodeći da je to po novoj sistematizaciji radnih mjesta.

“Da se radi o diskriminaciji govori hronologija dešavanja. Tuženi je 20 dana nakon mog obraćanja za povratak na rad na upražnjeno mjesto koje sam ranije pokrivala, urgentno a bez opravdanog uporišta izuzev želje da me po svaku cijenu dislocira iz Rektorata, održao elektronsku sjednicu Upravnog odbora. Ističem da se elektronska sjednica u skladu sa članom 25 Poslovnika o radu Upravnog odbora UCG samo održava u „hitnim i drugim naročito opravdanim slučajevima“. Na njoj su donijeli Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Rektoratu”, stoji u zapisniku sa suđenja.

Na istoj sjednici, dodala je Bošnjak, UO usvaja Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Metalurško-tehnološkom fakultetu UCG, kojim izmišljaju radno mjesto tehnički koordinator za transfer tehnologija u podorganizacionoj jedinici Centar za materijale i tehnologiju, u nivou mojih kvalifikacija.

“Sve je to učinjeno kako ne bih bila svjedok mnogih protivzakonitih stvari koje rade, a na koje bih ja kao poslanica imala obavezu da javno ukažem”, poručila je Bošnjak pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Draganom Babovićem.

Dodala je da joj je ponuda za novo radno mjesto iz Rektorata stigla 7. decembra 2016, iako je novi Pravilnik o sistematizaciji trebalo da počne da važi tek 11. decembra. Istakla je da je ponudu prihvatila jer se plašila da će u protivnom dobiti otkaz na UCG.

Advokat UCG Vladan Đuranović ustvrdio je da je ponuda Bošnjak uručena nakon što je Pravilnik postao važeći “iako nosi datum 7. decembar”.

“Bitan je dan kad je uručen tužilji, a to je nesporno kad je Pravilnik već stupio na snagu. Ponuda kao ponuda ne proizvodi bilo kakva pravna dejstva dok nije dostavljena i relevantna...”, rekao je Đuranović.

Sud je naložio advokatu da u roku od 8 dana dostavi sudu Statut UCG i Kolektivni ugovor ustanove.

Suđenje se nastavlja 30. novembra.

Bonus video: