brđanin i rajzing Rajnke na završnoj vježbi o improvizovanim eksplozivnim napravama

FBI obuka - "Nemjerljiva podrška SAD unapređenju kapaciteta Uprave policije"

Ambasadorka Rajzing Rajnke kazala je da su Sjedinjene Države ponosne što su podržale ovu obuku o izgradnji kapaciteta, jer SAD i Crna Gora zajedno rade kao prijatelji, partneri i saveznici na unapređenju zajedničke bezbjednosti.

12883 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, prisustvovali su danas završnoj vježbi održanoj u okviru obuke o improvizovanim eksplozivnim napravama, saopšteno je iz Uprave policije.

"Time su obučeni službenici pokazali uspješnost obuke, prezentovali potenicijalne rizike i ukazali na kompleksnost rukovanja sa improvizovanim eksplozivnim sredstvima", navodi se u saopštenju.

Obuka, kako su dodali, realizovana uz podršku Ambasade i instruktora FBI, sprovođena je kroz teorijski dio, ali i kvalitetan i zahtjevan praktični rad i vježbe, gdje su policijski službenici bili u prilici da unaprijede svoje znanje iz oblasti postupanja sa improvizovanim eksplozivnim napravama.

Kako se navodi tim povodom Brđanin je istakao je da je navedena aktivnost još jedna potvrda "nemjerljive podrške Sjedinjenih Američkih Država unapređenju sveukupnih kapaciteta Uprave policije i zahvalio ambasadorki i njenom timu na plodotvornoj saradnji u svim segmentima rada".

"Ovaj vid saradnje i sprovođenje zajedničkih obuka sa renomiranim partnerskim službama omogućavaju pripadnicima crnogorskih elitnih jedinica da razmjenom iskustava i najboljih praksi konstantno jačaju kapacitete i sposobnosti", istakao je Brđanin.

On je, dodaje se u saopštenju, ukazao i na značaj kvalitetne saradnje u pogledu unapređenja interoperabilnosti službi bezbjednosti Crne Gore, zbog čega je izrazio posebno zadovoljstvo što su u ovoj obuci učestvovali i pripadnici Vojske Crne Gore.

Ambasadorka Rajzing Rajnke, dodaju, kazala je da su Sjedinjene Države ponosne što su podržale ovu obuku o izgradnji kapaciteta, jer SAD i Crna Gora zajedno rade kao prijatelji, partneri i saveznici na unapređenju zajedničke bezbjednosti.

"Posebno je važno da je ova obuka FBI-a okupila predstavnike različitih vladinih agencija, jer smo u Sjedinjenim Državama naučili važnost cjelovitog vladinog pristupa u odgovoru na prijetnje nacionalnoj bezbjednosti", istakla je Rajzing Rajnke.

Iz Uprave policije su podsjetili i da je, uporedo sa ovom obukom, kroz program donacije Ambasade SAD, Sektor policije posebne namjene dobio važnu i veoma vrijednu opremu koja će značajno doprinijeti daljem jačanju kapaciteta Uprave policije i obezbijediti sigurnije i adekvatnije rukovanje improvizovanim eksplozivnim napravama.