Na platou Doma revolucije do jula biće izgrađen solarni park

Park će imati solarno stablo, pet pametnih klupa i solarne parking nadstrešnice, a njegova gradnja biće povjerena kompanijama MEPS i MikroMont

3374 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić
Foto: Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić

Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić predala je predstavnicima lokalne uprave izvještaja energetskih pregleda za pet objekata javnih institucija (Dječji dispanzer, JP Komunalno, Sportski centar, Gradska kuća i JUOŠ “Dušan Bojović”), kao i lokalnu tipologiju stambenih zgrada.

„To je, pored prijestonice Cetinje, prva lokalna tipologija u Crnoj Gori. Značaj ovih dokumenata se ogleda u listi mjera kojom se podiže energetska efikasnost objekata i ostvaruju značajne uštede i preko 50 odsto, ako se primijene. Oni predstavljaju važnu osnovu za sistemsko djelovanje na lokalnom nivou za podizanje energetske efikasnosti i odlična su polazna osnova za rekonstrukcijske projekte“, saopštili su iz Agencije.

Najavljena je izgradnja i instalacija solarnog parka na platou Doma revolucije u vrijednosti 40.000 eura, kao pokazne akcije upotrebe obnovljivih izvora energije.

Park će imati solarno stablo, pet pametnih klupa i solarne parking nadstrešnice, a njegova gradnja biće povjerena kompanijama MEPS i MikroMont.

Planirano je da radovi budu završeni početkom jula. Projektom je planirano i postavljanje elektronskog displeja sa posebnim softverom sa kojeg će građani moći da očitaju postignute uštede električne energije solarnog parka.

Izvještaji energetskih pregleda, tipologija stambenih zgrada i instalacija solarnog parka, dio su INER projekta, u sklopu koga će biti realizovane i obuke energetskog menadžmenta, te rada sa softverom za energetski menadžment i trening profitabilnosti mjera energetske efikasnosti i prakičnih mjera koji su namjenjeni potencijalnim energetskim menadžerima.

Projekat se realizuje u okviru prekograničnog programa IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora i finansiran je sredstvima Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda Evropske unije. Glavni partner je grad Ilok, a ukupna vrijednost projekta je preko 1,1 milion eura.

Bonus video: