Obećavaju da će sačuvati Kuću Vujovića?

"Laička" javnost burno reagovala nakon što su se pojavile fotografije projekta, investitor kaže da će insistirati na tome da se sačuva zgrada sagrađena početkom 20. vijeka, ali i da se budući objekat uklopi u ambijent. Plan još 2011. radila firma koja je aminovala neboder pored hotela "Podgorica"

39695 pregleda 113 reakcija 53 komentar(a)
Kuća Vujovića u Bokeškoj, Foto: Luka Zekovic
Kuća Vujovića u Bokeškoj, Foto: Luka Zekovic

Firma “Coinis” iz Podgorice investitor je petospratnice na uglu Bokeške ulice i Bulevara Stanka Dragojevića, potvrdio je “Vijestima” jedan od vlasnika i izvršni direktor Anton Jurovicki. Kazao je i da je plan da u budući objekat usele poslovne prostorije “Coinisa”, a da je njihov uslov da se na sve načine sačuva Kuća Vujovića, ruševna zgrada u Bokeškoj, sagrađena početkom 20. vijeka u Mirkovoj varoši.

Jurovicki je rekao i da, osim toga što insistiraju da Kuća Vujovića bude sačuvana, njihov uslov je i da se budući objekat uklopi u postojeći ambijent i da, kako je rekao, “ne odskače od sredine”.

Laička javnost je burno reagovala na društvenim mrežama nakon što su se pojavile fotografije projekta.

Kako se u podacima Uprave za nekretnine kao vlasnik parcele 3857 na kojoj je planirana izgradnja navodi druga firma - “Corner Construction”, Jurovicki je “Vijestima” kazao da će ta podgorička firma zapravo da gradi.

”Corner Construction” je gradio i zgradu na ćošku sa druge strane Crnogorskog narodnog pozorišta (CNP), na uglu Vučedolske i Bulevara Stanka Dragojevića.

Prema katastarskim podacima, na parceli 3857 koja je u svojini firme “Corner Construction”, nalaze se porodična stambena zgrada, površine 344 kvadratna metra, pomoćna zgrada čija je površina 18 kvadrata i dvorište, površine 274 kvadratna metra. Kao osnov sticanja navodi se kupovina. U listu nepokretnosti piše da je parcela na “Corner Construction” upisana 17. septembra 2021. godine, a promjena je, prema istim podacima, upisana 22. marta ove.

U listu nepokretnosti od 7. septembra 2021. stoji i zabilježba spora po tužbi koju je Osnovnom sudu u Podgorici 23. juna 2021. firma “Integra” podnijela protiv Aleksandra Burzana, Danila Vujovića, Lidije Šaranović, Mihaila Vujovića, Mirjane Stamatović, Mladena Vujovića, Svetozara Vujovića, Svetlane Perović i Milene Cerović.

Početkom marta upisana je hipoteka. U tom dijelu lista nepokretnosti navodi se datum 12. oktobra 2021, da je povjerilac “Coinis”, hipotekarni dužnik “Corner Construction”.

”Dug 1.628.410 eura, rok 12 mjeseci od dana podnošenja prijave građenja objekta, sa mogućnošću produžetka za dva mjeseca + zabilježba zabrane otuđenja i opterećenja i izdavanja u zakup bez prethodne pisane saglasnosti hipotekarnog povjerioca + pristanak na naposredno prinudno izvršenje bez odlaganja”, piše, pored ostalog, u listu nepokretnosti.

Portal gradnja.me objavio je nedavno da je za poslovni objekat na lokaciji gdje se nalazi i Kuća Vujovića, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izdalo saglasnost na idejno rješenje koji je izradio projektni biro “Komatina” iz Podgorice.

”Usljed prisutnosti različitih pojmovnih nejasnoća i nedosljednosti u tehničkom opisu idejnog rješenja i zanemarivanja i ignorisanja jednog od ključnih elementa graditeljskog zadataka - Kuće Vujović - tekst iz Tehničkog opisa idejnog rješenja prenosimo u orginalu kako je sadržano u projektnoj dokumentaciji koja je dobila saglasnost od nadležnog Ministartstva”, naveli su, pored ostalog, na tom portalu.

Budući izgled poslovnog objekta
Budući izgled poslovnog objektafoto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

U opisu jedne od ilustracija budućeg objekta, na kojoj je prikazano i kako bi se Kuća Vujovića uklopila u poslovnu zgradu, portal gradnja.me navodi da je to “proizvoljna interpretacija Kuće Vujović u njenoj pojavnosti”.

”Prozori na pozicijama balkonskih vrata. Dimenzije, karakteristike fasadnih elemenata neautentični”, piše taj portal.

Uz još jednu ilustraciju dodaju da su na Kući Vujovića “uvedeni fasadni pilastri na krajevima objekta”.

”Stubovi koji nose balkon prvog sprata neautentični, sa naglašenim bazisom. Prozori prvog sprata smanjeni. Fasadne dimenzije netačne, sjenke pogrešne”, piše u opisu ilustracije.

Pozivajući se na tekst iz tehničkog opisa idejnog rješenja, taj portal piše i da je navedeno da je poslovni objekat projektovan, pored ostalog, na osnovu urbanističko-tehničkih uslova koje je 21. decembra 2021. izdao Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Opštine Podgorica.

Objekat je projektovan na urbanističkim parcelama UP36, UP37 i UP38, u zahvatu UP-a “Nova varoš - Blok E”, koje se nalaze na katastarskoj parceli 3857, KO Podgorica II, ukupne površine 571,42 kvadratna metra. Dodaje se i da je dozvoljena izgrađenost 2991 metar kvadratni, a ostvarena 2839,83 kvadrata.

Prema istim podacima, Dozvoljena zauzetost parcele je 459, a ostvarena 438,78. Na lokaciji je dozvoljena spratnost Pv+3+Pk na UP36 i Pv+m+3+Pk na UP37 i UP38, a ostvarena, prema dokumentaciji, Po+Pv+3+Pk na UP36 i Po+Pv+m+3+Pk na UP37 i UP38.

”Coinis” je osnovan 2014. godine. Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, udio Jurovickog je 40 odsto, dok je je udio njegovog partnera Dejana Petkovića 60 odsto.

Prema finansijskom iskazu koji je dostupan na portalu Uprave prihoda i carina, “Coinis” je u 2021. godini ostvario prihod od prodaje u neto iznosu od preko 45 miliona, dok je neto sveobuhvati rezultat te firme na kraju prošle godine iznosio oko 2,48 miliona.

Kuća Vujovića u Bokeškoj ulici, prema ranijem pisanju gradnja.me, tipičan je primjer podgoričke kuće koja je nastajala s početkom 20. vijeka u Mirkovoj varoši.

”Jedna od rijetkih koja je izbjegla savezničko bombardovanje i postala podsjetnikom kako se nekada formirala gradska kuća, danas je ruševina usljed nebrige”, piše taj portal.

Kuća Vujovića godinama je u ruiniranom stanju.

Iz Nevladine organizacije “Kana - ko ako ne arhitekt” juče su na Fejsbuku naveli da plan iz kojeg je preuzeta vizualizacija fasada i spratnosti zgrada u Bokeškoj ulici datira iz 2011.

”Zove se Urbanistički projekat ‘Nova Varoš - Blok E’ u Podgorici, i urađen je za Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice kao naručioca (naručilac, dakle, Glavni grad Podgorica). Ovaj plan je i dalje važeći - znači, po njemu se planira, projektuje i dozvoljava ovo što imamo sad”, naveli su iz “Kane”.

Plan je radio “Inkoplan”, firma arhitekte Nikole Drakića, koji je prije nekoliko godina aminovao i izgradnju nebodera uz hotel “Podgorica”. Drakić je na fakultetu bio mentor, te potom i poslodavac aktuelnog glavnog gradske arhitekte Filipa Aleksića.

Bonus video: