Pljevlja: Smanjuju zagađenje, pomažu renoviranje kuća

Opština je za realizaciju opredijelila početna finansijska sredstva u iznosu od 230.000 eura, uz mogućnost uvećanja iznosa u toku trajanja javnog poziva

1914 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Na javni poziv Opštine Pljevlja za subvencionisanje mjera za povećanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru u cilju smanjenja zagađenja vazduha prijavilo se oko 190 vlasnika kuća.

Partneri u tom poslu su Opština Pljevlja i kancelarija UNDP u Crnoj Gori.

Od ukupnog broja prijavljenih, pravo na subvenciju za termoizolaciju spoljnih zidova, krovova i potkrovlja, obnova spoljnjeg omotača - zamjena spoljne stolarije u stanovima ili kućama dobiće 87 prvorangiranih.

Pet vlasnika kuća i tri vlasnika stana dobili su subvenciju za zamjenu izvora toplote odnosno nabavku i ugradnja kotlova i peći na pelet, a četiri vlasnika kuća dobili su subvenciju za obnovu spoljnjeg omotača i zamjenu sistema grijanja objekata individualnog stanovanja.

Opština Pljevlja je za realizaciju Javnog poziva opredijelila početna finansijska sredstva u iznosu od 230.000 eura, uz mogućnost uvećanja iznosa u toku trajanja javnog poziva.

Javnim pozivom omogućeno je subvencionisanje mjera povećanja energetske efikasnosti (EE) u porodičnim kućama kroz podsticanje obnove termoizolacije spoljnjih zidova, krovova i potkrovlja u iznosu od 50 odsto vrijednosti nabavke i ugradnje, s tim što subvencija ne može iznositi više od 3.500 eura.

Sa pedeset odsto Opština će subvencionisati nabavku i ugradnju stolarije u kućama do iznosa od 2.000 eura, a u stanovima do 1.200 eura.

Nabavku i ugradnju kotlova i peći na pelet, Opština će pomoći sa 20 odsto vrijednosti nabavke. Subvencija ne može iznositi više od 600 eura za kuće, a za stanove 500 eura. Propisano je da ukupna subvencija po sva tri osnova ne može iznositi više od 6.100 eura, a stanove 1.700 eura po vlasniku.

Građani koji ne mogu obezbijediti sva potrebna finansijska sredstva za realizaciju mjera, mogu se za kredit obratiti partnerskim institucijama, Prvoj banci Crne Gore, NLB banci i CKB banci koje su izrazile namjeru da pruže povoljne uslove kreditiranja. Mogu se obratiti i drugim bankama ako žele.

Banke za ovu namjenu odobravaju maksimalan iznos kredita od 10.000 eura koji se otplaćuje do 72 mjeseca uz kamatnu stopu 4,99 kod Prve banke, 6,99 CKB banke i sedam odsto kod NLB banke.

Prilikom bodovanja, najveći broj bodova dodjeljivan je vlasnicima kuća ili stanova koji koriste ugalj kao jedino gorivo, zatim kombinacija uglja i električne energije i ogrevnog drveta. Više bodova dobijali su i korisnici koji su po članu domaćinstva imali manji broj metara kvadratnih stambenog prostora, kao i žene kao vlasnice stana ili kuće. Više bodova dobijali su i korisnici čiji stanovi i kuće nalaze se bliže centru grada, a najveći broj bodova dodijeljen je mjerama koje više doprinose povećanju energetske efikasnosti.

U Opštini su kazali da će ukoliko u narednom periodu dođe do povećanja raspoloživog budžeta za subvencioniranje, ili neko od korisnika odustane proširiti listu korisnika sljedećim najboljerangiranim korisnicima.

Bonus video: