Podgorici potrebna rješenja okrenuta budućnosti, ne uklapanje u jučerašnje probleme

Autor serijala "Podgorica sjutra" Predrag Tomović predstavlja mogućnosti razvoja Glavnog grada i targetira probleme sa kojima se stanovnici suočavaju, a od kojih su najveći cjelodnevne saobraćajne gužve

13063 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Loše organizovan saobraćaj u Podgorici prepreka je razvoju grada. Zbog toga Glavni grad treba saobraćajna rješenja koja su okrenuta budućnosti, a ne sanaciju postojećeg stanja.

Traženjem rješenja za saobraćajne probleme će se u novoj epizodi serijala “Podgorica sjutra” večeras u 20 časova na TV Vijesti baviti Predrag Tomović.

On kroz ovaj serijal predstavlja mogućnosti razvoja Glavnog grada, u susret lokalnim izborima.

Tomović navodi da su se do sada veliki projekti u gradskom jezgru prepuštali sledećoj upravi, što je dovelo do toga da „ne postoji dovoljno veliki tepih ispod koga se mogu sakriti problemi u saobraćaju u Podgorici“, među kojima i cjelodnevne gužve.

“Bulevari koji su izgrađeni u skorije vrijeme sa četri trake, ubrzani razvoj grada je učinio premalim u svega par godina. Nadvožnjaci su dva broja manji od realne potrebe… Grad ima potrebu za proširenjem Vezirovog, Krivog i Slovenačkog mosta, gradnjom novih mostova, bulevara, nadvožnjaka, podzemnih garaža, biciklističkih staza i šetališta”, kaže Tomović i dodaje da je ovoga puta neophodno gledati 50 godina unaprijed, a ne uklapati se u jučerašnje potrebe.

Ističe da u Glavni grad i Crnu Goru zbog loše infrastrukture izbjegavaju da ulažu najozbiljniji investitori.

“Imamo priodne resurse, lokaciju, prostor za kvalitetan razvoj. Samo privlačenjem stranih državljana kreiraćemo međunarodno prepoznatljiv kosmopolitski grad, a to se ne može postići improvizacijama. Neophodno je sagledavanje demografskih migracija, na koji način će uticati gradnja autoputeva, i naravno trend gradnje stambenih i poslovnih objekata, koji u velikoj mjeri već vrši veliki pritisak na postojeću saobraćajnu mrežu”, navodi Tomović.

Grad ima potrebu za proširenjem mostova: Krivi most
Grad ima potrebu za proširenjem mostova: Krivi most foto: Glavni grad Podgorica

Kao jedno od rješenja vidi prisustvo kineske kompanije CRBC, kojima bi navedeni problemi bili lak zadatak ili kreditiranje i gradnju od strane domaćih kompanija koje su učestvovale u izgradnji autoputa i ostvarile uspjeh u poslovanju sa državom.

“Sa njima ili bilo kojim drugom kompanijom koja je dorasla ovim zadacima trebalo bi napraviti dinamički plan i sklopiti kreditne aranžmane o gradnji kapitalnih infrastrukturnih objekata koji bi Glavni grad doveli na prvo mjesto u regionu i šire. Naravno, podrška EU i SAD u kapitalnim projektima olakšala bi njihovo izvođenje”, objašnjava Tomović.

Tu bi se, navodi on, našla gradnja nadvožnjaka, podzemnih ili spratnih garaža odnosno tunela na poziciji Željezničke stanice koji bi povezao bulevare Save Kovačevića i Zmaj Jovin, gdje se zbog nepostojanja saobraćajne veze gubi vrijeme u vožnji i formiraju kolone.

Okosnica pješačkog i biciklističkog života trebalo bi da bude, smatra Tomović, Centralno šetalište pored Morače.

“Ovaj ciklus bi trebalo da se pokrene na početku mandata kako bi se u prvoj godini kompletirala dokumentacija, omogućili dobri uslovi finansiranja i onda bi započeo trogodišnji građevinski ciklus koji transformiše Glavni grad u saobraćajno organizovanu cjelinu”, rekao je Tomović.

Iako je u poslednje vrijeme stanje znatno bolje, kao najveći problem saobraćajnica Tomović vidi njihovo neadekvatno održavanje.

“Saniraju se oštećenja, ali danas za Podgoricu možemo da kažemo da je grad koji ima previse rupa na ulicama, a možemo je nazvati i “Gradom kanala”. Gotovo svaka ulica u gradu ima kanal koji je formiran zbog povezivanja na vodovodnu, kanalizacionu, elektro mrežu… zbog čega se formiraju ulegnuća. Tim koji bude upravljao gradom mora da riješi ovaj problem i u roku od godinu dana sanira sve udarne rupe i kanale”.

renoviranje cetinjski bulevar
foto: Savo Prelević

Podgorica ima veliki broj usporivača brzine tzv. “ležećih policajaca” koji su postavljani kako bi spriječili građane u brzoj vožnji. Tokom godina veliki broj njih je deformisan te je vrijeme da se nađe alternativa ovom rješenju što bi, predlaže Tomović, mogle biti zone do 30 ili 50 kilometara na čas u komibnaciji sa radarima sa kamerom.

Pješačke staze neformalni parkinzi

U Podgorici su slobodni samo oni trotoari koji su zaštićeni stubićima i ogradama, što u ogromnoj mjeri otežava kretanje pješacima, roditeljima sa malom djecom i djecom u kolicima…

“Međutim, tretman osoba sa invaliditetom je potpuno neprihvatljiv. Naši sugrađani koji koriste invalidska kolica ne mogu koristi trotoare, na pristupnim rampama po pravilu su parkirana vozila sa upaljena četri žmigavca. Zapravo, na velikom broju mjesta trotoari nisu obrađeni na pješačkim prelazima, što je još gora opcija”, ukazuje Tomović.

Navodi i da su u širem centru grada, Preko Morače, vlasnici poslovnih prostora postavili keramiku ili kamene ploče, pri čemu su formirane kaskade i onemogućeno im kretanje.

Za velike problem na terenu, ističe Tomović, rješenja su mala.

“U nekoliko decenija stihijskog razvoja na terenu dolazi do formiranja velikog broja nepravilnosti i loših tehničkih rješenja. Na primjer: U Beogradskoj ulici godinama imamo situaciju da se unišavaju vozila, usporava saobraćaj, a razlog je banalan, nije oborena ivica trotoara. Korekcija na terenu košta par stotina eura. Ovih primjera imamo gotovo na svakom koraku, a u velikoj mjeri utiču na kvalitet saobraćaja. Ova pozicija ukazuje na još jedan zahtjev: Svi učesnici izbornog procesa trebalo bi da planiraju malu stručnu komisiju koja će obilaziti teren, naselje po naselje i rješavati konkretne pozicije na terenu”, predlaže Tomović.

Ističe da Glavni grad mora da unaprijedi stanje željezničkog i međugradskog autobuskog prevoz.

“Željeznička stanica nema nadstrešnicu. Vjerovatno da u Evropi nema glavnog grada u kojem željeznička stanica nije natkrivena. U perspektivi, Glavni grad treba da pomogne u rješavanju ovog problema. Između ostalog, da govorimo o nekom gradu Njemačkoj na primjer, pruga od Zlatice do Golubovaca bi imala lokalni voz, koji bi se zaustavljao u Zagoriču, Centru, na Željezničkoj i u Golubovcima… Od svih učesnika u izbornom procesu očekujemo dakle izborni program koji će ponuditi kvalitetno rješenje za saobraćaj u Glavnom gradu”, zaključio je Tomović.

Bonus video: