pratiće poštuje li se odluka

Savjet AEM: Odlukom Vlade emiteri dužni da iz svoje ponude isključe Russia Today i Sputnjik

"To podrazumijeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi. Imajući u vidu da je Odlukom Vlade, AEM je nadležna da primijeni mjere. Nadležni organi agencije će sve mjere upotrijebiti da se ova odluka primijeni", istakao je Bošković

5386 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) je jednoglasno usvojio zaključak da su stupanjem na snagu Vladine Odluke o restriktivnim mjerama prema ruskim medijima "Russia Today" i "Sputnjik" emiteri dužni da ukoliko nijesu to učine bez odlaganja, da iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje, zaključak je sa današnje Sjednice AEM-a.

Predsjednik savjeta Branko Bošković je istakao da će AEM preuzeti sve mjere kako bi se odvijala primjena ove Odluke.

"Savjet AEM-a je konstatovao da je stupanjem Odluke na snagu restriktivnim mjerama prema 'Russia Today' i 'Sputnjik' svim pružaocima usluga dužni da, ukoliko nijesu učinili, bez odlaganja iz svoje ponude isključe te programe i njihove sadržaje. To podrazumijeva suspenziju svih dozvola za emitovanje za prenos i distribuciju na bilo kojoj platformi. Imajući u vidu da je Odlukom Vlade, AEM je nadležna da primijeni mjere. Nadležni organi agencije će sve mjere upotrijebiti da se ova odluka primijeni", istakao je Bošković, a prenosi RTCG.

AEM kao regulator, kako navodi Bošković, sad samo može da prati da li emiteri poštuju ovu odluku.

Vlada je donijela tu Odluku, sa sjednice koja je održana 8. aprila. Zvanična odluka objavljena je 14. aprila u Službenom listu, nakon čega su državne istitucije i agencije trebalo da počnu s primjenom sankcija prema Ruskoj Federaciji, kompanijama i pojedincima iz te države.

Predsjednik Savjeta AEM-a Branko Bošković ističe da AEM danas ne zabranjuje ruske medije "Russia Today" i "Sputnik", već slijedi Vladinu Odluku o uvođenju takozvanih međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih odlukama Savjeta Evropske unije (EU) koju će, kako navodi, i nadgledati.

"Savjet AEM-a je ranije naglasio da bez odluke Vlade nema pravni osnov za zabranu kanala", podsjeća Bošković.

Član Savjeta Milan Radović ističe da komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna.

"Brinem o nezavisnosti AEM-a. Agencija treba da izvršava odluke Vlade. Komunikacija AEM-a sa javnošću mora biti precizna, jer se govorilo da je Savjet već donio odluku. Moramo biti oprezni, znači Vlada donosi te mjere. AEM je nezavisna agencija i tu smo da čujemo druge stavove i donesemo zaključke", rekao je Radović.

Bošković je dodao da se Agencija trudi da sprovede ono što su njene nadležnosti.

"Mi smo institucija koja treba da isprati sprovođenje ove Odluke", ističe Bošković.

Članica Savjeta Jadranka Vojvodić navodi da je AEM prepoznata kao organ za nadzor te Odluke.

"Ovo je dio novih nadležnosti. Do sad nijesmo imali i mi sad moramo odluku Vlade sprovoditi", kazala je Vojvodić.

Član Savjeta Edin Koljenović ističe da je ovo vrlo važno i da su se našli u novoj situaciji kao regulatori.

"Vrlo je važno, mi smo se našli u novoj situaciji kao regulatori, jer se donosi jedna odluka instance EU. Mi smo u komunikaciji i sa međunarodnim partnerima i pratili smo šta možemo da uradimo. Čini mi se da smo došli do momenta da uz Odluku Vlade možemo da pratimo šta se dešava na tržištu", kazao je Koljević.