Đukić: Mandat Bulatovića nije razlog odlaganja sjednice

Šef kolašinskog parlamenta odbacio optužbe opozicije da izbjegava da zakaže zasjedanje

5647 pregleda 12 komentar(a)
Milan Đukić, Foto: Dragana Šćepanović
Milan Đukić, Foto: Dragana Šćepanović

Sjednica Skupštine opštine (SO) Kolašin biće zakazana do sredine maja, tvrdi šef lokalnog parlamenta Milan Đukić.

Njega je odbornički klub Demokrata, tokom minulih sedmica, više puta pozivao da zakaže sjednicu SO na kojoj bi se “konstatovao prestanak mandata pravosnažno osuđenom predsjedniku Opštine Milosavu Bulatoviću”.

Demokrate tvrde da je Đukićeva obaveza da, shodno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, zakaže sjednicu na kojoj će Bulatovićev mandat biti prekinut, jer je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja.

Đukić, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, kaže da nije prolongirao sjednicu i da su slične ocjene politikanstvo. Tvrdi da je odložen Kolegijum predsjednika Skupštine i to na zahtjevu Bulatovića. Navodno, još nijesu pripremljeni materijali koji treba da se nađu na dnevnom redu sjednice, pa je predsjednik Opštine, kao predlagač, tražio dodatno vrijeme.

”Oko odlaganja Kolegijuma pojavili su se politikanski navodi koji nijesu imali veze sa istinom. Naime, prolongiran je Kolegijum, a ne sjednica, koja će svakako biti održana jer sam lično insistirao i još u januaru najavio da će se razmatrati sve odluke koje su u interesu građana Kolašina. Kako sam naveo u dopisu od 8. aprila odborničkim klubovima, Kolegijum predsjednika Skupštine je odložen, shodno zahtjevu predlagača, predsjednika Opštine. On je svoj zahtjev obrazložio potrebom za dodatnim vremenom za pripremu materijala koji treba da se nađu na dnevnom redu 25. sjednice”, objašnjava Đukić.

Podsjeća i da je predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Srđa Jeknić podnio ostavku na tu funkciju. Prethodne sedmice, kaže Đukić, je stigao predlog za novog predsjednika OIK-a. Taj predlog je proslijeđen Odboru za izbor i imenovanja, kako bi bio razmatran na narednoj sjednici SO.

Na dnevnom redu naredne sjednice trebalo bi, između ostalog, da bude Izvještaj o radu predsjednika Opštine i radu organa i službi lokalne uprave za prošlu godinu, odluke o komunalnom redu i o sufinansiranju adaptacije stambenih zgrada, finansijski izvještaji o radu preduzeća Vodovod i kanalizacija i Komunalno.

Takođe i Program privremenih objekata i Odluka o razmjeni nepokretnosti sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Na te dvije odluke još se čeka saglasnost nadležnih ministarstava.

”Predugo se čeka saglasnost za Program privremenih objekata od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. Jedva čekam da vidim tu odluku kao i razloge za to kašnjenje, pogotovo u odnosu na negativne građevinske trendove ugrožavanja prostora i kulturnog planinskog pejzaža. Smatram da je nedopustivo da državni organi opstruiraju ili blokiraju lokalnu samoupravu kao što je to već bio slučaj oko ID PUP-a Kolašin”, kazao je Đukić.

On ocjenjuje da je bilo “i opstrukcija pojedinih političkih subjekata i državnih organa u slučaju kapitalnog budžeta za kolašinske projekte, a posebno za izgradnju sportskih terena na Lugu za potrebe MOSI igara”.

Bonus video: