Štajnaker: Crna Gora još nije stvorila uslove za otvaranje poglavlja 27

Izvještaj pokazuje da Vlada nema jasnu strategiju u zaštiti životne sredine, da ima probleme sa finansijskim i ljudskim kapacitetima u zaštiti, da još nijesu riješena pitanja iz oblasti, energetike, otpadnih voda
3 komentar(a)
Gudrun Štajnaker, Foto: Gov.me
Gudrun Štajnaker, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.10.2017. 17:01h

Bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker, ocijenila je da Crna Gora još nije stvorila uslove za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 – vezano za ekologiju i zaštitu životne sredine.

Smatra da bi Evropska unija (EU) prekršila svoje principe kada bi dozvolila Crnoj Gori da do kraja godine otvori to poglavlje, kako su više puta najavili iz Vlade Crne Gore.

Kazala je da naša zemlja ima brojne probleme, kada je riječ o zaštiti životne sredine, od kojih je posebno istakla Ulcinjsku solanu i projekat turističkog naselja na Skadarskom jezeru (Porto Skadar Lake).

Štajnaker, koje je jedan od osnivača Udruženja dr Martin Šnajder Jakobi, kazala je da Vlada još nije ispunila nijednu odredbu potpisanog ugovora o zaštiti Ulcinjske solane, blaga Crne Gore i Evrope.

Takođe ja kazala da „ne razumije“ zašto Vlada nastavlja da podržava projekat „eko rizorta“ u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“, uprkos svim negativnim komentarima iz Evropskog parlamenta.

"Skadarsko jezero je u nacionalnom parku i ne može se u njemu izgraditi veliki turistički projekat Porto Skadar Lejk, bez valjane studije o uticaju na životnu sredinu i sistema upravljanja otpadnih voda, a da ne ugrozi biodiverzitet jezera“, ocijenila je Štajnaker.

Projekat „The Oberoi Luxury Resort and Spa Skadar Lake“ zvanično je predstavljen prošle sedmice, a gradnja rizorta počinje naredne godine.

Ona je to kazala juče na konferenciji Koalicije 27, na kojoj je predstavljen izvještaj o napretku Crne Gore u oblasti zaštite životne sredine za 2018. godinu.

Izvještaj pokazuje da Vlada nema jasnu strategiju u zaštiti životne sredine, da ima probleme sa finansijskim i ljudskim kapacitetima u zaštiti, da još nijesu riješena pitanja iz oblasti, energetike, otpadnih voda.

Piše i da je primjetan visok stepen negativnih akumulativnih elemenata velikih investitorskih projekata.

Bonus video: