Odbor Islamske zajednice Ulcinj: Džamija će biti sagrađena, sa ili bez dozvole

Gradnja džamije, odnosno mesdžida, nedavno je digla tenzije jer su se protiv izgradnje bogomolje na tom mjestu pobunile komšije

27672 pregleda 75 reakcija 74 komentar(a)
Za sada bez dozvole: Lokacija na kojoj se gradi, Foto: Amer Ramović
Za sada bez dozvole: Lokacija na kojoj se gradi, Foto: Amer Ramović

Izgradnja džamije, tipa mesdžid, u Štoju biće nastavljena sa ili bez dozvole, a na lokalnoj vlasti leži odgovornost da u okviru svojih ovlašćenja urgentno riješi problem i time građanima islamske vjeroispovijesti u tom dijelu ulcinjske opštine stvori uslove za organizovanje vjerskog života.

To se navodi u zahtjevu Odbora Islamske zajednice Ulcinj dostavljenom odlazećem predsjedniku Opštine Aleksandru Daboviću.

U zahtjevu se ističe da Odbor, koji kako se navodi, nastupa u ime nekoliko hiljada domaćinstava islamske vjeroispovijesti iz Štoja, insisitira da mesdžid ima karakter od opšteg interesa.

Gradnja džamije, odnosno mesdžida, nedavno je digla tenzije jer su se protiv izgradnje bogomolje na tom mjestu pobunile komšije. Tada je u policiju desetak fizičkih radnika pozvano da u svojstvu građana daju iskaze povodom gradnje objekta džamije u Štoju, gdje su zatečeni na izvođenju radova. “Vijestima” je tada iz nadležnih institucija koje postupaju u slučaju, nezvanično rečeno da se objekat mjesecima gradi bez građevinske dozvole i da je inspekcija donijela rješenje o zabrani izvođenja radova i rušenju.

S druge strane, pravni zastupnik radnika, advokat Velija Murić, priznao je da se objekat gradi na neurbanizovanom prostoru, “ali da grade i drugi a da samo džamija smeta”. On je tada poručio da se radnici nezakonito pozivaju na saslušanja “jer nijesu ni investitori, ni izvođači radova, već ljudi koji su se samoorganizovali i došli u Štoj da pomognu gradnju bogomolje bez ikakve dnevnice ili naknade”.

U zahtjevu Daboviću, IZ podsjeća da za prostor Donjeg Štoja još nije izrađen generalni niti detaljni urbanistički plan i navodi da je predviđeno da će javna rasprava o tome trajati zaključno sa 2026, što bi bio osnov za dobijanje urbanističko-tehničke saglasnosti i odobrenja za građenje objekata.

”Uprkos nedostatku pravne infrastrukture koju je bila dužna da obezbijedi državna uprava, život građana na tom području ipak nije zaustavljen. To potvrđuje činjenica da građani za svoje potrebe, u kontinuitetu i praktično nesmetano, podižu objekte”, piše u zahtjevu koji potpisuje predsjednik Odbora Islamske zajednice Ulcinj Sabadin Gorana.

Odbor, upravo zbog toga, navodi se, prvenstveno slijedeći pisani stav predsjednika Opštine Ulcinj i Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, ukazuje na potrebu urgentnog rješavanja nastalog problema.

”U tom smislu, a da bi se izbjegla nezakonita postupanja bilo građana ili državnih organa u odnosu na njih, a time i stvoreni uslovi za organizovanje vjerskog života na datom području insistiramo, da u okviru ovlašćenja koja ima lokalna samouprava, prvenstveno predsjednik Opštine i predsjednik Skupštine opštine Ulcinj, bude što prije zakazana i održana sjednica lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda - predlog odluke kojom bi se građenje vjerskog objekta proglasilo građenjem od opšteg interesa”, stoji u zahtjevu u kojem piše i da je riječ o političkom, građanskom, upravno pravnom i vjerskom pitanju te da prema važećem propisu, vjerski objekti ne spadaju u objekte od “opšteg interesa”.

”Ali isto tako i da takvo proglašenje u ad hoc slučajevima tim propisom nije zabranjeno, odnosno ostavljeno je slobodnoj procjeni i faktičkim potrebama građana određenog područja”, ocijenio je Gorana.

Naglasio je da je veoma neizvjesno i vremenski neodređeno očekivanje donošenja generalnog i detaljnog urbanističkog akta i podsjetio da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole već podnijet, a da je građenje vjerskog objekta intenzivno počelo.

”Sve to imajući u vidu kao i mjere inspekcijskih i policijskih organa koje su ovih dana preduzimane, a za koje se ispostavilo da su selektivne i u velikoj mjeri neprincipijelne, posebno prema građanima koji se ne mogu pozvati na bilo koju odgovornost, ovim putem vas obavještavamo da će građani, nošeni isključivo vjerskim potrebama i osjećanjima, samoorganizovano, sa ili bez dozvole, nastaviti građenje započetog objekta”, stoji u zahtjevu Daboviću.

Stoga je nužno nastalom problemu “koji bez svake sumnje, u smislu “neposlušnosti građana”, sa opravdanim konotacijama ali i sa težim posljedicama može eskalirati u nepoželjnom smjeru, na lokalnom nivou posvetiti, ne samo potrebnu već i urgentnu pažnju.

”Insistiramo da predsjednik Opštine sačini predlog, odnosno predsjednik Skupštine sazove vanredno zasjedanje parlamenta radi odlučivanja o predlogu odluke, tj. da se građenje vjerskog objekta za potrebe Islamske zajednice na području Donjeg Štoja proglasi opštim interesom građana. Uz razumijevanje sadašnjeg političkog trenutka svjesni smo poteškoća koje se tiču sazivanja SO, ali isto tako i potrebe urgentnog rješavanja problema. U tom smislu sugerišemo da ako nije moguće sazvati okupljanje odbornika i organizovanje neposrednog zasjedanja, ostaje jedina mogućnost da se to učini elektronskim putem ili odlučivanjem na daljinu”, piše u zahtjevu. Poručuje se “da bi sljedstveno tome, ako bi Islamska zajednica naišla na razumijevanje, to ujedno predstavljalo početni korak na putu ka pravnom razrješenju problema. Ujedno i znak dobre volje i brige o građanima, njihovim potrebama i zadovoljenju u smislu ustavom zagarantovanih prava na ostvarivanje prava i stvaranje uslova za nesmetano upražnjavanje ispovijedanja vjere i vjerskih osjećanja”, stoji na kraju dopisa.

Dvadeset godina tražimo dozvolu da gradimo bogomolju

Od 2002, podsjećaju u Odboru IZ Ulcinj, pa zatim 2008, potom 2011, 2014, sve do 2018, te sredine 2019, a intenzivnije od novembra 2021, Islamska zajednica u Crnoj Gori – Odbor Islamske zajednice u Ulcinju, zahtjevima usmjerenim prema lokalnoj samoupavi, pokretale su inicijativu radi podizanja objekta vjerskog karatera tipa mesdžid. Tokom 2016. odobrena je lokacija za izgradnju džamije, sa čime se zastalo zbog blokade opštinske imovine.

U međuvremenu, Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori kupovinom je stekao svojinu na zemljišnoj parceli označenoj u listu nepokretnosti broj 336 KO Donji Štoj kao parcela broj 2782 površine 1045 kvadrata, sa obimom prava 1/1 a na kojoj je odranije upisan izgrađeni objekt turističkog tipa - stambena zgrada površine 279 kvadrata i stambeni prostori od 200 i 150 kvadrata sa dozvolom građenja.

Bonus video: