odgovor potpredsjednice skupštine

Bošnjak: Samo zlonamjerni mogu meni spočitati da ne mislim o akademskom kadru na UCG-u

Bošnjak ističe da je priliv novih mladih kadrova na Univerzitetu od prethodne raspodjele stanova zanemarljiv. "Bojim se da se ovo gradi za neke kojima će to biti, drugi, treći ili već ko zna koji stan, da će se ustupati i prodavati stanovi, vršiti razne kompenzacije i malverzacije. Uostalom, već viđeno"

13574 pregleda 12 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Luka Zeković
Bošnjak, Foto: Luka Zeković

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak je, povodom reakcije Univerziteta Crne Gore na njeno saopštenje i apel da se obustavi "namjera degradacije prostora" kroz izgradnju stambeno-poslovnih desetospratnih kula u univerzitetskom kampusu, kazala da samo zlonamjerni mogu njoj spočitati da je neko ko ne misli o akademskom kadru na tom univerzitetu.

"Prepoznata sam kao neko ko se istinski i istrajno zalaže da se omogući napredovanje mladih kadrova, tako što javno iznosim stav da se izbor u zvanje ne smije vezati za određenu normu časova, već isključivo za pedagoški i naučno-istraživački doprinos kroz dostignute reference i da to ne smije zavisiti od raspoloženja pojedinih članova Senata, koji su nerijetko znali da se poigravaju sa sudbinama mladih naučnika i bivali većinski uzdržani iako su kandidati ispunjavali sve uslove za napredovanje. Nijesam primijetila da se menadžment Univerziteta oglašavao takvim povodima, niti predlagao rješenja, a ja jesam kontinuirano i javno", saopštila je Bošnjak.

Dodaje da je, istrajavajući godinama da se uvaži društveni status ljekara i univerzitetskih profesora i vrati dignitet tim značajnim profesijama, uspjela da ih Zakon o zaradama u javnom sektoru prepozna svrstavajući univerzitetske profesore u rang najviših državnih funkcionera. "Taj zakon sam, lično ja, predložila i kroz tešku i mukotrpnu borbu se izborila da se on usvoji. Zahvaljujući meni, od jula mjeseca, gotovo da će se duplirati plate profesorima Univerziteta, pa će eto ti rijetki koji to do sad nijesu učinili kroz izgradnju univerzitetskih stambenih zgrada, moći da od svoje plate podignu kredit i riješe stambeno pitanje."

"A pitanje je da li ste se vi potrudili da uskladite Kolektivni ugovor sa pomenutim Zakonom, kako bi se i zarade saradičnog i neakademskog kadara uskladile i kako bi ukinuli one nepristojne, raznorazne funkcionerske dodatke, zahvaljujući kojima samo 'šačica' u vrhu Univerziteta ima visoke plate, a profesori koji nijesu dio menadžmente, jedva dosežu do iznosa plate šalterskog radnika u nekoj banci", navodi Bošnjak.

Kazala je da su iz UCG zaboravili da je upravo ona insistirala da se pokrene sudski spor i ispravi nepravda prema zaposlenima na Univerzitetu zbog "namjernog dugodišnjeg nepoštovanja potpisanog Kolektivnog ugovora". "Jer zbog bahatosti ranijih rukovodilaca imali smo činjenicu da je nastavnik osnovne škole sa razrednim starješinstvom imao veću platu od univerzitetskog profesora iako je Kolektivni ugovor predviđao drugo. I dobili smo taj milionski spor, a mnogi od vas nijesu imali petlje da se sude, ali kad smo mi dobili spor onda ste se svi namirili. Sjetićete se da se ova borba vodila baš kada je građevinski biznis na Univerzitetu cvetao i nijesu zaposleni bili prioritet, jer je 'šačici neimara' bilo odlično", dodaje potpredsjednica Skupštine.

Podsjeća da je samo u Podgorici Univerzitet izgradio tri velike zgrade od po sedam spratova u posljednjih 15 godina, a da je i veliki broj stanova koji su zaposleni ustupili Univerzitetu za dobijanje adekvatnijeg rješenja.

"A nijesu svi kadrovi sa Univerziteta sa prebivalištem u Podgorici, ima ih ne mali broj u Nikšiću, Kotoru, Cetinju, Baru, Bijelom Polju, Beranama,... Činjenica je da najveći dio kadra, posebno onog iz Podgorice, riješio svoj stambeni status i vi to odlično znate. Da nije tako, valjda ne bi Univerzitet prodavao i pravio kompenzacije sa raznim državnim organima, kao što je činjeno. Pa pola tužilaca, sudija te nekih privilegovanih režimlija iz one čuvene afere 'stanovi' su upravo nagrađeni stanom u univerzitetskoj zgradi. Tako da mi ne potcjenjujete inteligenciju, jer sve to što radite više miriše na unosan biznis nego na namjeru rješavanja stambenih pitanja kadrova. Priliv novih mladih kadrova na Univerzitetu od prethodne raspodjele stanova je zanemarljiv. Bojim se da se ovo gradi za neke kojima će to biti, drugi, treće ili već ko zna koji stan, da će se ustupati i prodavati stanovi, vršiti razne kompenzacije i malverzacije. Uostalom, već viđeno", navodi Bošnjak.

Kazala je kako je interesantno da ne iz UCG nisu odgovorili na njenu, kako je rekla, konkretnu opasku - hoće li se otvoriti tajne arhive, oko prethodnih raspodjela, kako bi se preispitale "sve mahinacije i kombinatorike koje su rađene". "Pa samo na nagrade pojedinih članova raznih stambenih komisija i menadžmenta otišle su na stotine hiljada eura, a neki su i od izvođača radova nagrađeni stanovima na nekim drugim lokacijama, kako bi bili manje upadljivi…To treba da učinite dostupnim i pozovete tužilaštvo da preispita sve i tako konačno stavite tačku na stambeni biznis. Za deficitaran mladi kadar, može se naći modus da se pomogne u rješavanju stambenog pitanja, a da ne moraju da niču četiri kule u univerzitetskom kampusu."

Ističe da rukovodstvo UCG za budžet treba da se izbori kod Vlade ili kod poslanike. "Ali, vi se živi ne čujete, jer nećete da se zamjerate, da talasate, tako je konformnije. Da se pobunite i budete istrajni i glasni, mnoge stvari bi se pokrenule i riješile na bolje, ali treba imati kičmu za to. Vi ste i studente anestezirali. Mi iz PZP smo se bunili, tražili amandmanski da se za nauku daju veća izdvajanja jer smo po tome na samom začelju, a vas nigdje nije bilo, ni da to podržite. Zato i kažem da takvim anemičnim stavovima i ne zaslužujete da vas se neko sjeti."

Bošnjak je rekla da joj je drago što je nađen način da se zgrada Arhitektonskog fakulteta dovrši, i uputila izvinjenje u tom dijelu kritike, kazavši da tu informaciju nije imala. "Isto tako morate naći način da se Zgrada tehničkih fakulteta renovira bez obzira koliko skup projekat bio, treba da budete istrajni i glasni, a smao tako ćete naići na podršku, jer boli urušavanje onog nekad prestižnog zdanja."

"Istina je da se dosta uradilo na ozelenjavanju univerzitetskog kampusa, ali zašto sad na račun zelenih površina praviti kule, ne betonirajte postojeće zelenilo i zaboravite na gradnju kula, izgradite reprezentativni objekat, recimo, Univerzitetske biblioteke, dajte na značaju znanju i knjizi, da počnemo i mi da ličimo na 'sav nomaralan svijet'", zaključuje Bošnjak.