CGO: Poštovanje autorskih i srodnih prava i dalje na nezavidnom nivou u Crnoj Gori

"Prava industrijske svojine i dalje na nezavidnom nivou u Crnoj Gori, dodajući da ova pitanja prati neodlučnost vlasti da se izbori sa njihovim kršenjem"

1673 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Povodom Svjetskog dana intelektualne svojine, Centar za građansko obrazovanje (CGO) poručuje da je poštovanje autorskih i srodnih prava, kao i prava industrijske svojine i dalje na nezavidnom nivou u Crnoj Gori, dodajući da ova pitanja prati neodlučnost vlasti da se izbori sa njihovim kršenjem.

Iz CGO navode da je Evropska komisija, u posljednjem izvještaju iz 2021. godine, podvukla potrebu za poboljšanjem rezultata u istragama, krivičnom gonjenju i sudskom praćenju slučajeva povrede ovih prava.

"Kako se u Izvještaju Evropske komisije navodi, a što pokazuje i praksa, izrečene sankcije u ovim slučajevima su preniske da bi imale preventivni efekat. Nova nacionalna strategija intelektualne svojine, ali i nastavak usklađivanja našeg zakonodavstva sa tekovinama Evropske unije ostaju prioriteti. CGO ocjenjuje pozitivnom ratifikaciju Marakeškog sporazuma, koji je već ratifikovan na nivou EU i koji omogućava lakši pristup objavljenim djelima osobama sa oštećenjem vida, a njegova primjena se mora podstaći i kroz izmjene Zakona o autorskim i srodnim pravima", piše u saopštenju CGO.

Bonus video: