Oštrije u sprečavanje izbijanja požara

Predsjednik kolašinske Opštine Kolašin Milosav Bulatović donio naredbu za načine preventivnog djelovanja

2347 pregleda 1 komentar(a)
Nerijetko gori i uz magistralu ka Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Nerijetko gori i uz magistralu ka Kolašinu, Foto: Privatna arhiva

Nizom mjera, sadržanih u novoj Naredbi predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, u Kolašinu će pokušati da preventivno djeluju na suzbijanju požara.

Naredbom je zabranjeno loženje vatre na otvorenom: “Neće biti moguće ložiti vatru ni u blizini šumskih kompleksa, elektrodistributivnih i javnih objekata”.

Naređeno je i kontinuirano održavanje okućnica, kako na seoskom području, tako i u gradu. Bulatović je Naredbom sugrađane obavezao i na “pravljenje protivpožarnog pojasa oko pomoćnih i objekata za stanovanje”.

Na poštovanje preciznih preventivnih mjera obavezana su i brojna javna preduzeća, institucije, kompanije, turistički objekti, Direkcija šuma. Toj direkciji sugresiano je uklanjanje posječenog drveća i otpalih grana. Takođe, i održavanje šumskih puteva za nesmetan prolazak vatrogasnih vozila. Direkcija će, shodno Naredbi, biti obavezna i da obavi kontrolu u odjeljenjima koncesionara i izradi operativne karte za svaki šumski kompleks i upotrebljivi put u njima.

Prema Naredbi, u Nacionalnom parku (NP) “Biogradska gora” trebalo bi da budu postavljeni znakovi o zabrani loženje vatre na otvorenom u šumskom kompleksu tog zaštićenog područja. NP, kao i ostali privredni subjekti, institucije i ustanove treba da do maja urade planove zaštite od požara, koji će biti dostavljeni kolašinskim vatrogascima.

Službi zaštite spašavanja (SZS) Bulatović je naredio da podigne nivo operativne spremnosti i popuni upražnjena radna mjesta, ukoliko za to dobiju saglasnost Ministarstva finansija. Takođe, od SZS se očekuje uspostavljanje saradnje sa Direktoratom za vanredne situacije i Vojskom Crne Gore.

Predsjednik Opštine od te službe zahtijeva i da usaglasi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju. To se, objašnjeno je, prije svega, odnosi na angažovanje inspektora koji bi kontrolisao sprovođenje Naredbe.

Na području kolašinske opštine, samo tokom aprila, bilo je aktivno na desetine požara, koji su napravili, prema tvrdnjama komandira SZS Željka Dramanovića, ogromnu štetu na šumskim kompleksima. Izgorjelo je i nekoliko nenastanjenih ili povremeno nastanjenih seoskih kuća. Svi ti požari, objasnio je Darmanović, izazvani su ljudskim faktorom. U kolašinskoj SZS fali još nekoliko vatrogasaca, kao i inspektor za zaštitu i spašavanje. Na području te opštine ni prethodnih, ali ni ove godine, nije bilo sankcionisanih i procesuiranih za izazivanje požara.

Bonus video: