Za pljevaljski vodovod više od četiri miliona eura

Jedan od prioriteta pljevaljske Opštine biće i okončanje korišćenja uglja u kotlarnici u Skerlićevoj

5669 pregleda 0 komentar(a)
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan
Kotlarnica u Skerlićevoj ulici, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja će za rekonstrukciju i izgradnju novog vodovodnog sistema ove godine izdvojiti više od četiri miliona eura.

To tvrdi predsjednik Opštine Rajko Kovačević uz napomenu da će jedan od prioriteta rada biti i “okončanje korišćenja uglja u kotlarnici u Skerlićevoj”.

Za izgradnju postrojenja za preradu pitke vode Bogiševac ove godine je budžetom predviđeno 200.000 eura.

”Izabran je izvođač i plan je da se do kraja ljeta, a ja se nadam i znatno ranije ovaj projekat i završi. Za rekonstrukciju postrojenja pitke vode Pliješ obezbijeđena su sredstva u iznosu od 1.180.144 eura iz državnog budžeta. Urađen je i revidovan glavni projekat, očekujemo raspisivanje tendera za izbor izvođača od strane Uprave za javne radove. Ove godine smo planirali sredstva za postrojenje za preradu pitke vode na Breznici. Visina investicije je oko 1,5 miliona eura, u čemu će Vlada Slovenije učestvovati sa 900.000 eura, a ostatak daju Opština i država. Projekat je urađen. Takođe, izvršićemo rekonstrukciju glavnog dovoda iz izvorišta u Potpeću do Pljevalja. Državnim budžetom je opredijeljeno 884.289 eura”, kazao je Kovačević na sjednici lokalnog parlamenta održanoj prije nekoliko dana.

Kazao je da će Opština implementirati SCADA sistem za automatsko očitavanje podataka o protoku vode, što je neophodno radi optimalnog upravljanja procesom vodosnabdijevanja.

”Opredijelili smo 110.000 eura i posao je već ugovoren sa izvođačem. Izvršićemo rekonstrukciju dovodnih cjevovoda iz vodoizvorišta gradske distributivne mreže. Za te namjene smo opredijelili oko pola miliona eura. Dio poslova po ovom osnovu je već ugovoren sa izvođačem, a dio se još nalazi u fazi projektne dokumentacije”, kazao Kovačević.

Gradonačelnik Pljevalja kaže da će Opština ove godine duplirati izdvajanja za demit fasade zbog velikog interesovanja građana za ovaj projekat.

Podsjetio je da je do sada urađena adaptacija fasada i fasadnih otvora u cilju implementacije mjera energetske efikasnosti na zgradama koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

”Ove godine smo opredijelili 300.000 eura, od čega je već ugovoreno 150.000 eura za adaptaciju triju zgrada. Ove godine realizujemo mjere energetske efikasnosti kroz program sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u iznosu od 250.000 eura. Opština Pljevlja daje polovinu sredstava za ugrađivanje takozvanih demit fasada, a polovinu snose građani koji su aplicirali. UNDP će, mislim, veoma brzo završiti svoj dio posla, izabrati izvođača i krenuti sa realizacijom posla. Skoro sasvim izvjesno ćemo zbog velikog interesovanja građana za ovaj projekat aktivirati i dodatnih 250.000 eura ili možda malo više i kroz partnerstvo sa UNDP-jem nastaviti ovu akciju. Priliku za dogovor imamo već 5. maja kada ćemo razgovarati sa stalnom predstavnicom UNDP-a Danijelom Gašparikovom. Takođe smo za ovu godinu planirali 200.000 eura, a razmatramo i mogućnost da i ovu brojku uduplamo za subvenciju za izradu demit fasada na zgradama koje nijesu u dijelu ovih koje se griju iz Skerlićeve. Subvencija je 90 odsto iznosa fasade, a ostatak 10 odsto učestvuju skupštine stanara, odnosno zainteresovani stanari”, kazao je predsjednik Opštine.

Kovačević je kazao da je budžet prošle godine premašen skoro deset odsto od plana, odnosno da je Opština prihodovala 21.410.645 eura.

Kazao je da je kreditni dug Opštine Pljevlja 2014. Kada je DPS sa koalicionim partnerima preuzeo vlast u Pljevljima bio je 7.280.826 eura, a 2022. godine je taj dug nula eura. Prepolovljen je i dug po raznim osnovama sa skoro 21 milion eura na oko 10,5 miliona.

Bonus video: