"Dani Svetog Vasilija" u Nikšiću: Veče posvećeno mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju

Film o Svetom Vasiliju Ostroškom, režisera Bana Ilića, koji je uradila TV Hram, biće promovisan 9. maja

10529 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U Nikšićkom pozorištu sinoć je održano veče posvećeno mitropolitu Amfilohiju i vladici Atanasiju, čime je i zvanično otpočela tradicionalna kulturno-duhovna manifestacija "Dani Svetog Vasilija", koja se organizuje od 1996. godine.

U sklopu večeri održana je promocija zbornika radova "Vera i misao u vrtlogu vremena" posvećen dvojici počivših arhijereja – mitropolitu Amfilohiju i episkopu Atanasiju. Na 824 strane zbornik obuhvata 36 radova autora iz osam država, na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku.

Značajan dio radova je sa skupa koji je u čast dvojice arhijereja održan 2018. godine na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Zbornik su priredili Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori i Pravoslavni bogoslovski fakultet "Sveti Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dani Svetog Vasilija, Amfilohije
foto: Privatna arhiva

Radovi su razvrstani u sedam tematskih cjelina, a u njima je razmatran bogoslovski, filosofski, društveni i kulturni doprinos mitropolita Amfilohija i episkopa Atanasija, kao i teme iz oblasti u kojima je ovaj doprinos bio najznačajniji: biblistike, istorije, filologije, liturgike, patrologije...

U zborniku se nalaze i do sada najobuhvatnije bibliografije radova dvojice arhijereja, kao i foto-album sa slikama iz njihovih života, ali se i po prvi na akademski način analiziraju i kritički vrednuju neki aspekti njihove misli i djela, poput njihovog razumijevanje Svetog Pisma, pristup Svetim Ocima, doprinos teologiji starozavjetnog kanona, liturgici, kanonskom pravu, filosofskom mišljenju kao iskustvenoj metafizici...

O zborniku su govorili protojereji stavrofori dr Boris Brajović i dr Darko Đogo i prof. dr Dušan Krcunović, dok je "Dane Svetog Vasilija" otvorio episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

"I danas kada govorimo i mislimo na blaženopočivše naše, oce mitropolita Amfilohija i vladiku Atanasija mislimo na jedninu, na cjelinu, na punoću njihovog odnosa, bratstva i prijateljstva. Na silu i snagu tog odnosa i vjere otjelotvorenih kroz djela i ovo djelo koje danas pred oltar njihovog sabornog i troičnog odnosa sa Hristom prinosimo. Mislimo na ravnopravnost u različitosti, na istovjetnost u vrijednosti, u kvalitetu u opredjeljenju za Boga i uvijek samo Boga i bez obzira na sve. Boga, jednog i jedinog, u kom se sreću kao Petar i Pavle u vječnom i neraskidivom zagrljaju", kazao je episkop Metodije.

Dani Svetog Vasilija, Amfilohije
foto: Privatna arhiva

Prema njegovim riječima, odlaskom dvojice arhijereja ostao je njihov odnos kao pjesma i osmijeh, a taj "sveti odnos je svakog od njih bogatio i činio jačim za mjeru ljubavi onog drugog i tako umnoženi bili su vjera i sila vjere i dostojanstva koja je nasitila 5.000 ljudi i još nebrojeno puta ljubav beskonačna“.

"I nisu birali jedan drugoga po slabosti .. koji traži druga i saradnika siromašnijega u darovima ljubavi. Ne oni su birali boljeg od sebe. Te je Atanasije odabrao boljeg od sebe, Amfilohija, a Amfilohije boljeg od sebe Atanasija znajući da je svakome prvi Hristos, ljubljeni sin koji je po očevoj volji...Njihov odnos vjerujući, jer su vjerovali jedan drugom vjerujući Bogu, u Bogu zbratimljeni i zagrljeni. Tako su se i rodili jedan za drugim, tako su i živjeli jedan sa drugim, tako su i otišli ocu svome svome jedan i drugi“, kazao je episkop budimljansko-nikšićki.

Kako je istakao, "nama ostaje da se časnim vijencem pravoslavlja kojim su nas oci naši okitili ponosimo i učimo od njih uzoritoj ljubavi prema Bogu, bratu, djetetu, narodu i blagodarimo gospodu što smo imali takve roditelje, pastire i molitvenike koji su položili svoju savršenu ljubav i svoj život u temlje naše svete crkve".

"Draga braćo i sestre, učimo se ljubavi. Imali smo od koga vidjeti. Učimo se ljubavi to nam je prvo i jedino prizvanje“, poručio je Metodije.

U foajeu Pozorišta otvorena je i izložba fotografija "Dvojedna duša" koju je priredio tvrdoški jeromonah Teofil.

Večeras će, u saradnji sa Maticom srpskom-društvo članova u Crnoj Gori, biti promovisana fototipija časopisa "Umetnost" iz 1971. godine, posvećena "odbrani kapele na Lovćenu“, na kojoj će govoriti prof. Đorđe Trifunović, prof. dr Drago Perović, dok će stihove kazivati Ranko Mićanović.

Film o Svetom Vasiliju Ostroškom, režisera Bana Ilića, koji je uradila TV Hram, biće promovisan 9. maja. O filmu će, pored režisera, govoriti nastojatelj manastira Ostrog, protosinđel Sergije Rekić, i teolog, mr Miloš Nenezić.

Dani Svetog Vasilija, Amfilohije
foto: Privatna arhiva

Monodrama "Riječi o Svečovjeku", po djelu Sv. Vladike Nikolaja Žičkog, a u izvođenju glumca Nebojše Dugalića, na programu je 10. maja, dok će dan kasnije Milosavu Tešiću biti uručena književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“ koju dodjeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i modna kuća “Mona”. Drugom dobitniku nagrade, Matiji Bećkoviću, nagrada će biti uručena tokom Lučidanskih svečanosti u Podgorici.

Svi programi biće održani u Nikšićkom pozorištu sa početkom u 20 časova. Ovogodišnja manifestacija, kako je rečeno na konferenciji za novinare, posebna je iz dva razloga – prvi je proslava jubileja, 350 godina od upokojenja Sv. Vasilija, a drugi što „Dane Svetog Vasilija“ prvi put organizuju zajedno Crkvena opština i Opština Nikšić, uz podršku lokalne Turističke organizacije (TO).

Manifestacija će biti završena velikom svenarodnom litijom na dan kada se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio, 12.maja, koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, sa više od 20 episkopa.

Bonus video: