I Podgorica trčala za one koji ne mogu

”Wing for life” održava se istovremeno u više od 70 država širom svijeta

3627 pregleda 0 komentar(a)
Juče u Tološkoj šumi, Foto: Privatna arhiva
Juče u Tološkoj šumi, Foto: Privatna arhiva

Na više lokacija u Podgorici juče su i rekreativci i profesionalci trčali i na taj način se priključili globalnom pokretu “Wing for Life”.

Riječ je o humanitarnoj trci koja je prvi put održana u maju 2014. godine, s ciljem da podrži neprofitnu organizaciju “Wings For Life”, koja se bavi istraživanjem bolesti kičmene moždine.

”Wing for life” održava se istovremeno u više od 70 država širom svijeta, bez obzira na to da li je u njihovoj vremenskoj zoni noć ili dan i na na vremenske uslove.

Učesnici mogu da budu osobe korisnici kolica ili oni koji žele da budu njihova podrška. Takođe, učesnici mogu da se prijave u timovima, trka može na nekoj lokaciji da bude i organizovana, ali je moguće i da svako ko želi da da doprinos, trči na lokaciji po sopstvenom izboru. Takođe, učesnici definišu cilj koji žele da postignu, tako da su i dužine koje prelaze različite.

Prije održavanja tog humanitarnog takmičenja, učesnici preuzimaju “Wings For Life” iOS ili Android aplikaciju i registruju se za trku. Minimalni trošak registracije za trku je 12 eura, a sav novac od prihoda ide u neprofitnu organizaciju “Wings For Life”.

Samo u prvoj godini takmičenja, 2014, učesnici su prešli 531 hiljadu kilometara. Prošle godine, u “Wing for Life” učestvovalo je rekordnih 184.236 trkača. Učesnici su trčali u čak 151 zemlji.

Zahvaljujući organizaciji trke za koju učesnici plaćaju startnine i donacije, “Wing for Life” fondacija do danas je finansirala 259 različitih projekata u 19 zemalja, a u najprestižnijim medicinskim časopisima objavljeno je i 625 naučnih radova na temu istraživanja sa ciljem pronalaska lijeka za povrede kičmene moždine.

Bonus video: