"Vlada da aktuelizuje pitanje vojnog poligona na Sinjajevini, Abazović konačno da održi datu riječ"

Kako su kazali, poništavanjem odluke otvara se put da se Sinjajevina konačno proglasi za regionalni park prirode, za šta je studija urađena još 2016. godine

6793 pregleda 3 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu od nove Vlade na čijem je čelu premijer Dritan Abazović, a potpredsjednik i ministar odbrane Raško Konjević, očekuje da se pitanje vojnog poligona aktuelizuje u što kraćem roku, a da ishod tog procesa bude ukidanje odluke o vojnom poligonu i proglašavanje Sinjajevine regionalnim parkom prirode u čijem će upravljanju aktivno učestovati lokalna zajednica.

Iz ove GI kazali su da je ukidanje vojnog poligona i proglašenje zaštićenog područja na Sinjajevini predstavlja strateški interes naroda Crne Gore i u skladu je sa sprovedenim naučnim studijama, prostornim planom Crne Gore, međunarodnim konvencijama i regulativom Evropske unije.

Iz Ministarstva odbrane juče je saopšteno da je Konjević imao sastanak sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks, na kojem je „ukazano i na potrebu da se pitanje vojnog poligona na Sinjajevini aktuelizuje i riješi, kako bi Vojska Crne Gore dobila poligon neophodan za izgradnju njenih kapaciteta“.

"Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, koja okuplja stočare i mještane Sinjajevine iz više crnogorskih opština, prije svega Kolašina, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka i Danilovgrada, zahtijeva od Ministarstva odbrane da pitanje vojnog poligona riješi u što kraćem vremenskom roku, tako što će ukinuti nelegitimnu i nelegalnu odluku donijetu u septembru 2019. godine", kazali su iz GI.

Oni su istakli da je Abazović obećao u više navrata da će poligon na Sinjajevini biti ukinut.

"Stoga očekujemo da konačno održi riječ datu više puta na samoj Sinjajevini, kao i putem medija. Ako je u prethodnoj Vladi potpredsjednik Abazović, bio spriječen da riješi to pitanje, sada kao premijer ima istorijsku šansu da ispuni obećanje i ispoštuje datu riječ", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, poništavanjem odluke otvara se put da se Sinjajevina konačno proglasi za regionalni park prirode, za šta je studija urađena još 2016. godine.

"Razlog zbog kojeg Sinjajevina danas nije zaštićena, iako je za to bila spremna prije šest godina, bila je odluka Vlade Duška Markovića i ministra odbrane Predraga Boškovića da se Sinjajevini koristi kao međunarodni vojni poligon, što je i krunisao spornom Odlukom Vlade donesenom u septembru 2019. Neodlučnost i neagilnost Vlade Zdravka Krivokapića koja, uprkos brojnim obećanjima, nije ukinula spornu odluku o poligonu na našoj planini nas je opet dovela u situaciju da strahujemo od ranije zacrtanih planova koji vode Sinjajevinu i njenu poljoprivrednu i turističku budućnost u propast", zaključili su.

Bonus video: